Jump to content

Teoretiska frågor om flöde genom rör i olika dimensioner!!


Dimorb

Recommended Posts

Har varit tvingad att bygga om systemet och sliter nu lite med nattsömnen. 

 

Är det någon som kan säg mig hur mycket flöde som ett 40 mm rör kan svälja maximalt under helt optimala förhållanden? 

Tänker då ett 40 mm rör med en enkel genomföring ner i ett annat akvarium/sumpen.

 

Nästa spörsmål vill då bli - vad om jag sätter på en 90 graders böj i insuget där vattnet går in och riktar den neråt mot botten. Vill det försämra möjligheterna för röret att svälja vatten?

 

Så ett helt annan icke relaterad fråga... om jag har en tunze ato som är satt på maximalt flöde internt i pumpen och den också har en funktion för att slå sig av när den har varit aktiv i maximalt 15 minuter - hur många liter klarar den av att ge på de 15 minuterna? Någon som vet från förr eller har lust att checka det? :)

 

Tacksam för svar.

Link to comment
Share on other sites

40 rören klarar mycket mer flöde än vad du kommer önska köra. Problemet är att dina akvarier är ganska låga vad jag minns. Din fråga går räkna på, jag kan det inte dock.

 

Eller pratar du om ditt visningskar nu? Mina svar nedan är grundade på att vi pratar om odlingssystemet du byggde. Men det stämmer rätt bra ändå.

 

Men för att räkna på det måste du ange vattenpelaren ovanför genomföringen i boxen samt avståndet ner till nästa akvariums vattennivå där röret mynnar ut. Samt även om den nedre mynningen är under vatten eller i luften. Du måste även ange innerdiametern på röret då olika rör kan ha olika tjockt gods. 40mm är bara en standard för den yttre diametern.

 

Med en kran på röret så kan du nog ändå räkna med att röret utan större bekymmer sväljer flödet från en 10,000 liters pump. Det innebär inte att det klarar 10,000 liter i timmen. Men en sådan pump pumpar inte 10,000 liter i timmen när den har belastningen från tryckhöjden och mottrycket från rören på sig. Men du kan få svårt att ställa in en hållbar nivå i ytavrinningsboxen med sådana flöden om vattenpelaren i boxen är under 30 cm.

 

Dina tankar om böjars påverkan det har på flödet lär kvitta i det här sammanhanget. Det kommer fortfarande ha hög kapacitet.

 

Din ATO fråga saknar också en mängd parametrar för att svara ordentligt. Om du använder den medföljande slangen till ATO med sin klena diameter så minns jag inte vad den pumpar riktigt. Men det är(medvetet) ganska ynkligt. Tror det är någon liter i minuten. Så kanske 20-30 liter på en kvart? En vild gissning. Du kan får ett korrekt svar utan att räkna, leta upp en 5 liters hink. Led om ATOns slang till den och se hur lång tid den behöver för att fylla den.

 

Jag har bytt slang på min ATO till 10mm slang istället vilket ökar flödet dramatiskt, det är nog över 10 liter i minuten nu. Jag gjorde det för att pumpen skulle gå kortare, låta mindre och det skvätter mindre då det inte blir en så hård stråle.

Edited by mikoto
Link to comment
Share on other sites

On 10/1/2023 at 8:21 PM, Dimorb said:

Så ett helt annan icke relaterad fråga... om jag har en tunze ato som är satt på maximalt flöde internt i pumpen och den också har en funktion för att slå sig av när den har varit aktiv i maximalt 15 minuter - hur många liter klarar den av att ge på de 15 minuterna? Någon som vet från förr eller har lust att checka det? :)

Det beror nog mycket på pumphöjden, så det säkraste är nog att testa med samma höjd.

Link to comment
Share on other sites

On 10/1/2023 at 11:02 PM, Oscarhaglund said:

Har för mig att tunze kommer att varna och sluts om den varit på i 10min i sträck. Detta för att den då antar att det är något fel med avstängningen

Det stämmer, notera även att den därefter förblir avstängd tills man upptäcker det och återställer den. 

 

Detta har inträffat flera gånger när jag rengjort returpumpen i sumpen. Det därigenom ökade flödet har snabbt sänkt sumpens vattennivå och Osmolatorn har inte hunnit med att kompensera. Efter 10 minuter har Osmolatorn gett upp, efter ytterligare ett par dagar har jag noterat problemet när jag råkat titta in i sumpen...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...