Jump to content

Ted Camenius

Medlem
 • Content Count

  895
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Everything posted by Ted Camenius

 1. Vill du inte vänta kan du skära den med ett rakblad. Varje del ska få sin mun. Finns det bara en mun går det att dela rakt igenom. Läker ihop på några dagar. En ricordea stor som en femkrona går utmärkt att dela i fyra bitar. Gör man fler kan de bli för små o ta väldigt lång tid att växa eller tyna bort.
 2. Ok, även om man gör vattenbyten och doserar kol? Finns det skrivet någonstans om denna metod?
 3. Tror du bör upprepa detta för o vara säker, Behandlingen tar väl inte de ägg som säkerligen finns om du hittat vuxna maskar. har dock inte läst om metoden med alixur förr.
 4. Tack, Nja, släktet var rätt men en betydligt billare kejsare chaetodontoplus melasoma. Har precis fått den att börja äta. Hade faktiskt aldrig sett den live förut. Den fångas runt Indonesien medans conspicillatus finns utanför austalien. Finns rätt många snarlika arter inom det släktet.
 5. Tackar, Jag brukar låta dem gå i karantänen och där testa all mat jag har. Oftast är det fryst tex artemia eller sådana där halva snäckor/musslor med kött mina tagit först. ibland nori som sitter med gummisnodd på en sten. Eftersom jag kör låg salthalt i karantänen blir det billiga vattenbyten när all mat skitar ner. Ofta kommer de igång när de fått gå några dagar i lugn o ro. De kan också triggas av att de går med någon annan fisk som visar hur de ska göra Kan säkert ta emot ett besök, just nu är det lite rörigt. Men hojta till i god tid så funkar det säkert.
 6. Bluefacen har en liten historia. Behöll den efter att jag hjälpt till att montera ner ett akvarium som tillhörde en akvarievän som hastigt gick bort för ett år sedan. Nu simmar den med mina kejsare. Tog snabbt över alfarollen med sina ca 25cm. Inte ens imperatorn rår på honom. Tyvärr har den ett sår på ena sidan huvudet.
 7. Lägger in en bild på den enda kirurgen som finns i huvudkaret. Har alltid gillat leucosternon för de klara färgerna. Tyvärr en fisk med dåligt humör. Den som blir mest ilsk när nya fiskar kommer ner i karet. Också en litet kvitto på att jag lyckats med all karantän och att prick inte existerar i karet. Extra roligt är att den har en lite missfärgad analfena. Det gula där har jag inte sett på någon annan leucosternon. Det har hängt med sen den var ny och hälften så stor.
 8. Har också sett dessa rör. Men för vad de kostar kan jag byta t5 rör i flera år och veta vad jag får istället för o testa något nytt. När det gäller tekniken är jag ganska tråkig o kör på det jag vet funkar. Vanliga lysrör har också de flesta butiker o det kan man byta till sig mot lite fragg
 9. Köpte akvarium, sump o karantäner från Diamantaquarien. Möbeln har jag byggt i trä och lämnat in luckorna på lack. Optiwhite i framruta, högersida samt i mittstag o sarg.
 10. Några acroporor, de två första är vilda från bali. Resterande är uppvuxna från småfragg. Tyvärr har schortcaken tappat lite av det röda. Den rosa acroporan på sista bilden är lite extra tycker jag. Jätteskoj med en så pass rosa acropora. Inget jag haft tidigare.
 11. Tack, En hembygd 20x54w t5 ramp. Varje ballast driver två 54w rör så det i akvariet ser ut som ett långt rör. Varje ballast på en egen timer så rampen går att tända släcka 10st grupper i taget. En kabel ut ur rampen. Har byggt ramen i aluminium. Använt mig av gängnit överallt så den går lätt att demontera om något skulle behöva bytas ut. Usch vilket hemskt jobb det var, tog låååång tid att göra. Byter rören 1gg per år, har precis gjort första bytet. Kommer lite bilder på koraller snart, svårfotat utan makroobjektiv bara.
 12. Låter som ett spännande projekt Måste det bli våtrum? Dubbelkolla detta med ditt försäkringsbolag. Mitt kök är inget våtrum fast där finns både vatten o avlopp. Inte heller på toaletter/tvättstuga utan dush finns de kraven, där räcker det väl med tätskickt upp 10cm på väggen. Skulle ju underlätta massor för dig att ha avlopp o vatten i rummet om möjligheten finns att dra fram det. Skönt att ha ett helt rum till förfogande
 13. En bild på imperatorn. Har varit lite smått besatt av att hitta en imperator som inte hade så många brytna linjer samt vimpel på ryggfenan. Denna har bara en bryten linje långt upp bak på kroppen. När Niclas på ASI fick in den slog jag till direkt, skippade alla tankar om vimpel
 14. 250x80x70 men jag har satt avrinningen från framsida till baksida så den synliga längden blir 2,4m. Måttbeställde det så. passar då bra ihop med belysningen som är två 54wt5 på längden. Har byggt en ramp med 20x54w t5.
 15. Fisk just nu är: Kejsare 2st Diacanthus pygoplites (1stor + 1liten, bägge gulbröstade) 2st Chaetodontoplus duboulayi (par) 1st Pomacanthus imperator 1st Apolemichthys xanthopunctatus "goldflake" (Juvenile ska försöka paraihop denna med en större) 1st Holacanthus tricolor 1st Chaetodontoplus melanosoma (i karantän) 1st Pomacanthus xanthometopon Dvärgkejsare 1st Centropyge acanthops 2st Centropyge tibicen Övriga 1st Chelmon rostratus (+1st i karantän) 1st Halichoeres iridis Acanthurus leucosternon
 16. Trodde du hade en egen, eller haft? Köpte en på WC för några år sedan som dog. Detta är den enda fraggen som nu blivit vuxen. Men den har 11 små nu ska växa upp så jag har en ordentlig stam o odla på Tyvärr växer de sakta.
 17. Karantänsdelen står i ett skåp till vänster om stora systemet. Har dragit fram avlopp o väggen så jag kan tömma ca 90% ur alla kar med hjälp av kranar. Kan också fylla på med vatten från stora systemet när jag gör vattenbyte där. Har nivågivare i alla kar så att när de är avstängda från varandra kan avdunstningen skötas o salthalten hållas. Allt sköts med pumpar o strömbrytare.
 18. Sumpen är på ca 600l. kör ganska enkelt i teknikväg. Ati 250 skummare Ozon Grotech reaktor med fosfatmedia Deltek pf601s kalkreaktor (nyss bytt från balling)
 19. Huvudkaret är på 1400l och har varit igång ca 1år. Endel nya koraller men de flesta har följt med från mitt tidigare kar om än något nerfraggade. De flesta acroporor har jag samlat på mig tillsammans med vänner under de 10 år jag hållit på. Nytt med detta kar är att jag varit stenhård på allt ska karantänas. Dels för att slippa ohyra på korallerna men främst för att ha ett helt prickfritt system. Innan några koraller/sniglar/stenar mm sätts i huvudsystemet har de gått minst 72 dagar i ett kar som är avstängt från resten av systemet. Alla koraller doppas veckovis under 5v sedan övervakas de tiden ut. Detta för att vita prick ägg ej ska kunna överleva. Karantänssektionen har även separat ventilation och är byggd så att inget kan droppa mellan karen. Hade nämligen ett missöde direkt vid uppstart när en fisk hoppade ur ett karantänssystem och studsade på ett osannorlikt sätt o smittade ner allt. Rev då allt o börja om När jag köper fisk sänker jag under två dygn salthalten till 1.009 medan de går i en hink. De får därefter gå i ett akvarium med innefilter som alltid snurrar i låg salthalt. Efter ca 5v så kör jag en TTM med byten varje till varannan dag där jag också höjer salthalt och kör avmaskningsmedel. Tänkte försöka hålla tråden uppdaterad för att se utvecklingen på alla koraller. Inriktningen är Acroporor med några få undantag. I fiskväg är det kejsare som gäller. Försöker hålla flera av dem parvis.
 20. Du har säkert fosfat i vattnet som du får ur osmosen, inte i saltet. Hanna klarar inte av att mäta i sötvatten.
 21. Jag gör det sedan ett tag tillbaka. När jag får fisken sänker jag salthalten i första baljan segvis under två dagar ner till 1.009. Gör så genom att spä ut med sötvatten. Första dagen ner till ca 1.015 dag 2 resterande. Byter sedan med två iställer för tre dagars intervall för att ha större marginaler. Följer upp detta med 2v hyposalinity för övervakning. (detta bör man nog göra för att ha möjlighet att sakta höja salthalten.) Ner går att göra snabbt men upp kör jag ca 0.002 per dag. Övervakning efter TTM krävs för odinium som kan blomma ut då varken hypo eller ttm hjälper mot detta.
 22. Såg denna tråd o kände att jag måste göra et inlägg. Reggade mig 2006 och har fram till senaste uppdateringen tittat in nästan varje dag. Intresset för hobbyn har alltid varit stort och jag fortfarande dagligen på saltvattensrelaterade sidor, dock väldigt sällan SG, skriver ännu mindre. Kikar numera på Reefcentral och i nödfall Facebook även om jag inte gillar att diskussionerna "försvinner" i flödet så snabbt. Facbook känns mer som en chat än ett ställe att läsa sig till infomation och diskutera på. Att jag ändå går dit är för lättillgängligheten och igenkänningsfaktorn. Förstår att alla som jobbar ideellt med saltvattensguiden gör ett hästjobb och det ska de ha all cred för. Men ville bara belysa varför jag inte längre går så ofta till denna sida, kanske flera som känner samma sak. Ny gränssittet känns rörigt, svårnavigerat Knepigt att söka Köp & sälj är svårt att få fram (måste vara inloggad?) Känns väldigt flashigt, vill hellre ha lättöverskådligt (läs) klassiska forumutseendet tex reefcentral, reef2reef mm PM funktionen har blivit krångligare Hoppas ni tar detta som konstruktiv kritik, ville bara belysa varför jag (1användare) mer eller mindre försvunnit. Kanske bara jag som är konservativ Jag kan inte se besöksstatistik mm men det är säkert lätt för er som driver sidan. Men för mig känns det som om aktiviteten sjunkit drastiskt.
 23. Detta tror jag inte på att fisken ska härbärgera parasiten, även om fisken bildar någon form av immunitet så måste väl de nyligen kläckta parasiter (theront) fästa sig på en värd(fisk) och få näring (trophont). Att de på fisken kan ligga passiva verkar märkligt. Parasiten måste väl fullfölja sin livscykel, äta i 3-5 dagar för att sedan frigöra sig (tomont) och fästa sig som ett ägg (tomite) i 4-72dagar på ett fast substrat innan flera 100 ny parasiter (theronts) kläcks och cykeln börjar om. Får man problem med vattenkvalitén i ttm behållaren är det bara att byta lite vatten. Det viktiga är att man var annan eller max var tredje dygn byter behållare, helt ny utrustning mm. Jag har en ny värmare, syresten, hink och syreslang till varje transfere. Så absolut ingen skummare eller annan utrustning man bara sköljer. Isåfall in i ugnen på 80grader några timmer mellan varje hink. Äggen (tomites) kan sitta på alla typer av substrat som snigelskal, sten, fraggplugg mm. På detta gäller minst 73dagars karantän i fisklöst system. Väljer man detta har man en väldigt bra broms mot tillfälliga impulsköp
 24. Är det inte dags att sluta med acans och köra acropora till 100% istället..
 25. Hej. Bygger för fullt. Har inte hunnit ta nå bilder. All ledig tid går till att meka ihop det nya

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...