Jump to content

catknife

Stödjande medlem
 • Content Count

  68
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

catknife last won the day on June 29

catknife had the most liked content!

Community Reputation

14 Neutral

About catknife

Profilinformation

 • First name
  Array
 • City
  Array
 • Country (if other than Sweden)
  Array
 • Stödjande medlem t.o.m
  Array
 • Akvarietillverkare
  Array
 • Ljusuppsättning
  Array
 • Använder du skummare
  Array
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Array
 • Använder du Osmosvatten
  Array
 • Har du sump
  Array
 • Kör du med sand på botten
  Array
 • Använder du UV-C
  Array
 • Använder du Ozon
  Array
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Array

Recent Profile Visitors

690 profile views
 1. @Claes_A Vad är det för Gorgonian du har i karet(om det nu är en!, den som är längst upp till höger på din senaste bild)? Är det en som klarar sig utan mat och isåfall var fick du tag i den?
 2. Hade glömt denna tråd! Kan ge en liten update av vad som skett o vad som försigår i mitt kar! Med mitt intensiva matande och även några veckors dosering av blomstra växtnäring i karet så fick jag tillslut min nitrat till strax över 10 och min fosfat till 0.08. Har sedan dess fortsatt med matningen och slutat med blomstra doseringen så nu ligger relativt stabilt på 10 i nitrat och 0.04 fosfat. Min Cyano gav vika när mina "dåliga" näringsvärden gick upp och var uppe under någon månad. Vilket var en extrem lättnad! Min väldigt dyra euphyllia dog tyvärr. Sedan jag fick upp mina värden igen så har jag märkt av att korallerna mår generellt bättre och speciellt mina makroalger! Köpte en liten frag av euphyllia som var betydligt billigare för att testa igen nu när mina värden är mer stabila och den ser ut att klara sig bättre, fick en del tillbakadragning av huden på korallen men några konsekventa vattenbyten så verkar det ha avtagit, vilket få mig att tro att det var något annat är nitrat och fosfat denna gång som spökade. Undvek vattenbyten under lång period när jag var nitrat- och fosfat-svält. Har läst och hört att makroalger kan suga upp en heldel magnesium eftersom det är en beståndsdel i klorofyll och mina makroalger är ganska stora så misstänker jag att det kan ha varit det. Så nu skall jag försöka hålla mina 10-15% vattenbyten uppe per vecka och hålla tummarna att min nya Euphyllia växer sig stor och fin! Samtidigt kommer jag hålla ett vakanda öga på mina nitrat och fosafat då jag beställt lite mer makroalger som kommer snart Sen ett litet tips till dom som vill ge sig in på att ha stora fina makroalger! Se till att ha ordentligt vattenflöde för dem! Speciellet när dom börjar växa sig stora, annars kommer dom börja ruttna vid roten av sina stjälkar vilket har hänt mig! Har beställt lite små pumpar som endast skall blåsa på mina makroalger nu
 3. Spännande med Blomstra dosering. Hur länge har du kört på det? Några bieffekter eller är allt grönt?
 4. Aha, det skulle jag aldrig trott. Tack för tipset ?
 5. Låter betryggande ? ja fosfatan vill jag få upp till ett tydligt mätbart värde. Men eftersom det blivit en liten ökning sen sist så tänker jag fortsätta med min matrutin och ha det öka sakha men säkert. Kanske borde införskaffa lite frystfoder. Tror de ska ha högre halter av fosfat(?). Vore ju kul om euphyllian gjorde en full återhämtning ?
 6. Låter rimmligt. Kanske man bör tillämpa lång dropp om de skeppats eller dylikt.
 7. Hmm, Jag har inte märkt av det med mina sniglar. Jag låter dom flyta i ca 15min så de får upp samma värme, sen dimper jag ned dem i akvariet. Har inte haft någon som dött strax inpå det. Kanske är lite barbariskt, men när jag började sa dom i butiken att man bara behövde göra så. Sen att dom inte rör på sig är lite märkligt, dom brukar flytta sig relativt fort. Jag tenderar att undvika att sätta dem på sanden, sätter dom gärna direkt på glaset eller på en sten. Sista saken är väl att kolla så vattnet är OK? Dom är extremt känsliga för Koppar. Men om du har andra sniglar, räkor eller dylikt som lever i akvariet bör det inte vara Koppar.
 8. Återkommer som lovat! Min Fosfat låg mellan 0.00 - 0.01(mer åt 0.01 hållet). Nitrat mellan 5 och 10(mer åt 5). Tycker det är lite svårt att se, men misstänker att huden på korallen inte kryper tillbaka mer(tycker det ser ut som det stannat). Dock så är det inte riktigt mer öppen än innan. Men den är mer öppen när lampan är släckt. Min Cyano har gått ifrån en tjock matta till en tunnmatta med långa strån(någon som vet varför den förändrar sitt utseende på detta vis?). Jag håller uppe med 1 vattenbyte i veckan nu där jag suger sanden så mycket som möjligt, och petar bort cyano från mina macroalgerna men det är svårt att få upp Cyanon utan att få upp en massa sand i slangen. Lite glada nyheter, är att min Sacro varit öppen i mer än 1 dag för första gången på bra länge förhoppningsvis vänder detta snart!
 9. Hej! Missade helt att du hade skrivit i denna tråd. Har inte mätt om min fosfat sedan sista testat. Hade tänkt att göra alla tester nu till helgen. Matade på väldigt rikligt ett tag så förväntar mig att se en liten ökning i fosfat. Har inte noterat några kryp på Euphyllian men svårt att se med blotta ögat kanske? Det som är intressant nu är att mina diatomer har blivit Cyano så får kämpa med det nu... hurra... Blir lite som att vara total nybörjare igen då jag inte hade några problem whatsoever med mitt första kar Även filmalger på glaset har ökat kraftigt. Dvs, ta bort allt ena dagen nästa är dom där igen. Detta kan dock bero på att jag införskaffade mig en ny värmare från två 25W till en 100W och temp-controller. Visade sig att jag har haft min värme på ca 24grader(give or take). Nu kör jag konstant mellan 25-25.5 grader. Fortsättning följer! Ska försöka rida ut detta utan några cyano preparat, känns bättre att låta karet stabilisera sig självt än att leka gud mer än vad man gör
 10. Dags för en till uppdatering! Har nu lyckats få upp min Nitrat till 5-10(mer åt 10 hållet). Under perioden upp till detta så har min Euphyllia fortsatt att tappa hud och är nästan uppe till kanten på skelettet. Jag har placerat den i ännu lugnare flöde och har noterat att den är ute mer när lamporna är släckta. Resterande koraller ser ut att trivas minus min Sacro Japan. Har även idag införskattat en till fisk för att hålla mina nitrater uppe utan dosering. Kommer fortsätta monitorera nitraten i några dagar medans jag INTE doserar mer för att se om den sjunker eller ej.
 11. Hmm svårt men kanske "Red Gorgonian Sea Fan"?
 12. Uppdatering kring detta; Kom hem efter jobbet och mätte nitrat med mitt trogna salifert! Såg inget lila/rosa ovanifrån men från sidan kunde jag faktiskt se lite färg! Tycker det är knepigt att se vilken färg det är från sidan men skulle gissa på att jag nu ligger på; 1.5 - 2.5 NO3 Häftig och kul att se en ökning! Tycker mig se lite mer alger på rutan men kan vara placebo. Skulle inte våga påstå att jag ser någon skillnad på min stackars Euphyllia men jag tog och stödmatade den idag. Vet ej om han åt något. Blandade mina 2 sorters korallmat och blåste lite med pipett på honom med pumpen av. Då slemmade han upp och dom större bitarna åkte snabbt av med slemmet. Men men något kanske den fick i sig Gjorde även om mitt Magnesium test och klockade alla momenten till milisekunden och kan glatt meddelade att jag nu fick ett mer rimmligt 1400 i Mg! Så känns inte som ett vattenbyte är av akutbehov vilket är skönt för att inte förstöra min långsamma nitrat ökning. Hade tänkt att försöka få upp mitt Nitrat till 5-10 då jag har mycket macro alger i karet och enligt rekommendation bör man försöka ligga däromkring. Fortsätter med min 1ppm dosering x 2 (morgon innan jobbet och någon timme efter jobbet(mäter dock av nitraten innan andra dosen) och matar friskt. Nu håller jag tummarna bara och ber att min svindyra och fina Euphyllia repar sig illa kvickt innan det är för sent!
 13. Jag har en grön japan sarco med. Han var ute sen dag ett i mitt gamla kar rak och ståtlig, men efter jag upgraderade har han hållt på luta sig från sida till sida in & ut med polyperna och "ömsar" mycket. I mitt fall tror jag det har att göra med vattenflödet ändringar + diatomer. Har du nyligen flyttat runt med pumpar eller korallerna? Tror faktiskt man underskattar hur mycket flöde de vill ha, i mitt gamla kar fick han sig en rejäl ström med vatten då och då så att polyperna nästan gjorde en 90 grader böjning. Idag får han lite ström så att dom rasslar till lite. Ska ta och flytta på min streamer inom snar framtid när jag fixat lite andra problem i mitt kar Får se om han återgå till sitt gamla ja!
 14. Hej Claes! Kul att du nämner just det med amphipods o copepods. Jag har noterat en boom i just dom efter uppgraderingen. Mina nuvarande fiskar är inga mästare på att jaga dem så dom lever loppan och all mat som rör sanden är dom direkt på(har endast 1 ocellaris och 1 tailspot blenny). Har idag gått upp på 1ppm x 2(2mg x 2) dosering utav salpeter. Ska mäta nitrat efter jobbet. Ska försöka införskaffa en till firre också för att öka min bioload. Men blir nog till helgen. Trodde aldrig jag skulle få detta problem när jag började hehe.
 15. Hej Stig! Yes den får pytte lite flöde ibland från returen(snurrande retur) samt en 5 sekunder strömning från streamerpumpen ca var femte sekund. Strömmen rör 2 sidor av akvariet innan den når Euphyllian(kubakvarium). Men absolut ska försöka handmata den. Har phytoplankton pulver(som ska fungera för diverse koraller och annan lps mat som är pyttesmå bollar).
×