Jump to content

catknife

Medlem
 • Posts

  79
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

catknife last won the day on June 29 2019

catknife had the most liked content!

Profilinformation

 • First name
  Christoffer
 • City
  Stockholm
 • Country (if other than Sweden)
  Sweden
 • Antal år inom saltvatten
  3
 • Akvarievolym
  106Liter
 • Akvarie mått
  45x45x45
 • Akvarietillverkare
  Blau
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Använder du skummare
  Nej
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Använder du Osmosvatten
  Nej
 • Har du sump
  Ja
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

1,667 profile views

catknife's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Reacting Well
 • Week One Done

Recent Badges

19

Reputation

 1. Tjena! Ledsen för extremt långsamt svar(min vistelse här går i perioder). Har sedan en längre tid uppgraderat till en 45x45x45 kub med sump. Men för att svara på dina frågor utifrån det jag upplevde med Akvariet; - Vilket media i HOB'en: Jag fyllde den helt med biobollar(keramiska), detta funkade väldigt bra för mig, men jag var ordentlig med att skaka dem i samband med vattenbyten(för att undvika skräp som fastnar). - Svampen satte man på själva insuget. Denna minns jag släppte massa skräp när man drog upp den ur vattnet(vilket jag lite jobbigt). - Karet i sig är bra samt filtret. Det enda är att köpa en annan ljuskälla samt en streampump. Vidare gillade jag inte glas locket man fick med, hade kört utan eller ersatt det med ett nät. Detta kommer öka avdunstningen så man får vara med på att fylla på med sötvatten då.
 2. Lite klurigt med blåljuset men skulle gissa på; 2) ser ut som en rodactis alternativt en ricordea yuma 3) ser ut some en stor koloni av av någon SPS-art(är inge vidare på sps-namn tyvärr) 4) Ser ut som en sur Euphyllia(antagligen frogspawn). Välkommen till hobbyn!
 3. Tror inte det är en korall. Utan en Macro Alg som heter "caulerpa taxifolia".
 4. Ruggigt snyggt akvarium! Den hamnar på min önskelista Har inte så mycket att tillägga förutom att önska dig lycka till och välkommen tillbaka!
 5. en bra regel för att veta om det är en ricordea eller en yuma; Om prickarna är randomiserade, lite huller o buller så är det en Ricordea Florida Om du kan se mönstret att prickarna går som sträck från munnen ut, så är det en yuma.
 6. Samtliga Mjukisar(Knappar, Toadstools etc) Gällande LPS; tycker jag att Acan's har varit ganska snälla och lätta. GSP och Xenia är väldigt behagliga men sprider sig vääääldigt fort så där du göra en avvägning!
 7. Aha, ja kanske är en sinularia. Då är det en mjukis. Nu har jag aldrig haft någon sinularia men har andra mjukisar och det är inte helt ovanligt att det är griniga / stängda ibland för att sedan öppna upp sig igen. Vissa mjukisar ömsar liksom skin. Om det trivdes bra där den var förut skulle jag nog låta den vara kvar där. Åtminstonde 1 vecka innan jag skulle flytta på den / ljustera. Jag har haft 1 glasros förut, hittade den tidigt och lyfta bara ut den och slängde
 8. Hejhopp! Kul att du börjat med saltvatten! Ska försöka svara så gott jag kan på dina 3 frågor. 1) Osäker på vad det är för korall med det ser ut som en SPS(Small Polyp Stony). Dessa är generellt inga bra nybörjar koraller. De kräver generellt mycket flöde samt starkt ljus. Försök börja med Mjukisar alternativt någon lätt LPS-korall 2) Dammvippan ser ut som en "Feather Duster" vilket är filterätare och skall inte vara skadliga på något sätt. (det är en mask som håller sig i ett rör och sedan samlar in partiklar som flyter runt med sina fjädrar. Försök peta på den så kommer den dra in sig blixtsnabbt). 3) Korallen på sidan ser ut som en Glasros(Aiptasia på engelska) det är en typ av "pest-anemon". Folk tenderar att inte vilja ha sådana i sitt akvarium
 9. Spirorbid Worm ser det ut som; https://www.melevsreef.com/critter/spirorbid-worms
 10. catknife

  Kub

  Har du några krav på storlek etc? Har ett 49liters kubakvarium som jag inte använder längre + hang on the back filter. Finns i stockholm dock tror det kostar ca 1700kr nytt så säg 400kr om du orkar ta dig till stockholm!
 11. Spännande projekt! Jag suktar efter denna pump; "TUNZE TURBELLE STREAM 3 6150" dock så är mitt kar för litet för att rättfärdiga det köpet. Den skall iprincip vara ljudlöst då propellern svävar med magneter. Kanske är något för dig & detta projekt?
 12. @Claes_A Vad är det för Gorgonian du har i karet(om det nu är en!, den som är längst upp till höger på din senaste bild)? Är det en som klarar sig utan mat och isåfall var fick du tag i den?
 13. Hade glömt denna tråd! Kan ge en liten update av vad som skett o vad som försigår i mitt kar! Med mitt intensiva matande och även några veckors dosering av blomstra växtnäring i karet så fick jag tillslut min nitrat till strax över 10 och min fosfat till 0.08. Har sedan dess fortsatt med matningen och slutat med blomstra doseringen så nu ligger relativt stabilt på 10 i nitrat och 0.04 fosfat. Min Cyano gav vika när mina "dåliga" näringsvärden gick upp och var uppe under någon månad. Vilket var en extrem lättnad! Min väldigt dyra euphyllia dog tyvärr. Sedan jag fick upp mina värden igen så har jag märkt av att korallerna mår generellt bättre och speciellt mina makroalger! Köpte en liten frag av euphyllia som var betydligt billigare för att testa igen nu när mina värden är mer stabila och den ser ut att klara sig bättre, fick en del tillbakadragning av huden på korallen men några konsekventa vattenbyten så verkar det ha avtagit, vilket få mig att tro att det var något annat är nitrat och fosfat denna gång som spökade. Undvek vattenbyten under lång period när jag var nitrat- och fosfat-svält. Har läst och hört att makroalger kan suga upp en heldel magnesium eftersom det är en beståndsdel i klorofyll och mina makroalger är ganska stora så misstänker jag att det kan ha varit det. Så nu skall jag försöka hålla mina 10-15% vattenbyten uppe per vecka och hålla tummarna att min nya Euphyllia växer sig stor och fin! Samtidigt kommer jag hålla ett vakanda öga på mina nitrat och fosafat då jag beställt lite mer makroalger som kommer snart Sen ett litet tips till dom som vill ge sig in på att ha stora fina makroalger! Se till att ha ordentligt vattenflöde för dem! Speciellet när dom börjar växa sig stora, annars kommer dom börja ruttna vid roten av sina stjälkar vilket har hänt mig! Har beställt lite små pumpar som endast skall blåsa på mina makroalger nu
 14. Hej! Säljer ett Aquael Nano Duo Reef som finns att hämta i Kungsholmen, Stockholm. Akvariet är ett kub akvarium med måtten 35x35x40 dvs 49Liter. Utöver akvariet får man med HOB filtret(versamax-3 men utan filterkorgarna) samt orginal leddy slim belysningen. Belysningen har endast använts i ca 1 månad. Själva akvariet och filtret har kört ca 1 år o kan behöva ytterligare rengöring. Men annars är det inget fel på dom. Jag säljer det då jag uppgraderade till ett större kar för några månader sen. Nypris är 1795kr det jag skulle tänka mig är 800kr.
×
×
 • Create New...