Jump to content

time for heroes

Medlem
 • Content Count

  28
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

Profilinformation

 • First name
  Fredrik
 • City
  Göteborg
 • Country (if other than Sweden)
  Sweden

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Bortskänkes: 1 Clownpar 1,5 år gamla 1 putsarräka 1,5 år gammal 1 eldräka 1,5 år gammal Finns i GBG
 2. Köpte en liten Catalaphyllia igår. Den var lite seg att blomma ut men nu på kvällen har den blommat ut någorlunda. Men nu har min pepparmintsräka varit på och grävt i den så den har slutit sig igen... Tog en liten drastisk åtgärd och tog botten av en genomskinlig PET flaska och la som skydd över korallen (några hål också för vattencirkulationen). Nu har jag en rätt frustreread räka som försöker komma åt korallen. Var mitt motdrag mot räkan rätt??
 3. Hej! Har ett plug-and-play kar, reeefmax 105l. Har problem med att få ner mitt nitratvärde såhär 3 mån efter uppstart. Har läst en del om att den tillhörande skummaren ibland inte håller måttet. Vad säger ni experter baserat på detta korta klippet? Jag har tagit bort uppsamlaren för att filmen inte skulle bli för mörk.
 4. Hej! Har lite utmaningar med att få ner nitratet. Ligger idag på 30-40 ppm och har doserat med 1 ml/dag nopox i mitt 100l kar utan någon minskning. Tänker nu att jag kör på 2 ml/dag och ger det två veckor till. Iaf tänkte köpa lite dragon breath i veckan som ska binda upp nitrat. Men hur mycket kan jag räkna med att växten kommer hjälpa?
 5. Har postat på FB också i en grupp så känner ni igen texten så vet ni..:) Mitt syfte med att föda upp levande artemia var att få lite mer kontroll över mitt matspill i karet. Men så fick jag info om att mata clownerna direkt när artemian var kläckt och med så små djur föll ju förhoppningen om kontroll över att maten faktiskt äts upp. Så min följdfråga blir om det finns något levande man kan föda upp som blir såpass stort så att man kan se att det faktiskt blir uppätet? Pellets i form av ocean nutrion formula one spottar clownerna ut (har testat att krossa dem till mindre pellets också) Fryst artemia äter de bra av men när man lägger i detta löser den upp sig så fort så kontrollerad matning blir svårt där också
 6. Hej! Hur mycket och hur ofta bör jag mata mina nya clowner? Har haft dem i 5 dagar och hittills gett dem en 0,5*1 cm bit av frysta platta artemia (kanske 3-4 mm tjock)/dag Är det lagom? Det blir ju en hel del mat som flyter omkring i strömmen och jag tror inte clownerna äter allt innan det går i filtret. Men samtidigt ser jag att de hugger på allt som rör sig i karet efter jag matat dem. Sedan har jag problem med min sandvändare:( Köpte den för att den skulle städa undan matrester men såg nu att den tappat en halv arm och misstänker att den svälter:( Finns det något jag kan göra så den får i sig mat?
 7. Läste nu att man kan minska cirkulationen i karet i några dagar för att de ska få lugna ner sig. Är det en bra idé och är det bara att rikta pumpen (powerhead) upp mot ytan?
 8. I förrgår la jag ner mina första 2 clowner i mitt 100l kar. Första dygnet hade jag nedsläckt med teorin om att detta ska göra dem mindre stressade. Idag har jag haft tänt några 4-5 timmar. Men de beteer sig rätt stressade fortfarande (eller iaf vad jag uppfattar som stressade) de simmar i högt tempo längst karets framruta och ser ut att leta febrilt efter något sätt att ta sig igenom. Av vad jag sett har de inte varit inne i bland stenarna öht. Är detta normalt? Karet bebos i övrigt av 1 putsarräka och 1 pepparmintsräka 2 mindre eremitkräftor och sniglar.
 9. Tackar! Då kör jag det och ökar 1 h i veckan:)
 10. Är inne på 10e veckan för mitt kar. Hittills har jag kört utan ljus under incyklingen. Men igår när jag satte i städpatrull + en pepparmintsräka och putsaräka gissar jag på att jag behöver ljus. Är det bara att köra följande: 8-10 blått ljus 10-18 vanligt ljus 18-21 blått ljus 21-8 släckt?
 11. Då får det bli att börja vattenbyte ikväll! Hur många liter är lagom att byta åt gången så jag inte tar bort för mycket goda bakterier etc?
 12. Har även lite fosfat i vattnet, runt 1. Funderar på att läsa in mig på vodkametoden som (om jag fattat det rätt) är bra om man har både nitrat och fosfat i vattnen? Tusen tack för all hjälp! Hade varit grymt kul att få ner mer lite levande snart nu:)
 13. Nu tror jag att felkällan är hittad. Fick låna en polare och hans test kit (Salifert) och fick nu mer normala värden (hoppas jag!): närapå 0 i ammoniak 0 i nitrit 20 i nitrat Skönt att ammoniaken är borta! Tänker att jag testar imorgon igen. Om jag får likadant imorgon, hur bör jag ta mig an nitratet?
 14. Jo jag gjorde testerna nitiskt så kan inte tänka mig att det är något fel gällande utförandet iaf. Men kör ammoniak testet igen ikväll och ser om jag får samma resultat. Stenen kommer från en butik som jag tror har koll på sakerna och transporterades hem på dryga 30 min. Luktade bra när jag lade ner stenen men kanske borde se hur de luktar nu. Var bortrest ett tag och hade vattenvakt, tyvärr råkade då salthalten stiga till 1.03 ist för de 1.0,25 jag försöker hålla (har varierat +/-0,01) Kan det vara läge att köpa nitrifikationsbakterier som tillskott för att påskynda nerbrytandet av ammoniak (om jag får samma resultat). tänker på denna produkt isf: https://www.zoo.se/tropical-marine-nitribiotic.html

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...