Jump to content

time for heroes

Medlem
 • Content Count

  28
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by time for heroes

 1. Bortskänkes: 1 Clownpar 1,5 år gamla 1 putsarräka 1,5 år gammal 1 eldräka 1,5 år gammal Finns i GBG
 2. Köpte en liten Catalaphyllia igår. Den var lite seg att blomma ut men nu på kvällen har den blommat ut någorlunda. Men nu har min pepparmintsräka varit på och grävt i den så den har slutit sig igen... Tog en liten drastisk åtgärd och tog botten av en genomskinlig PET flaska och la som skydd över korallen (några hål också för vattencirkulationen). Nu har jag en rätt frustreread räka som försöker komma åt korallen. Var mitt motdrag mot räkan rätt??
 3. Hej! Har ett plug-and-play kar, reeefmax 105l. Har problem med att få ner mitt nitratvärde såhär 3 mån efter uppstart. Har läst en del om att den tillhörande skummaren ibland inte håller måttet. Vad säger ni experter baserat på detta korta klippet? Jag har tagit bort uppsamlaren för att filmen inte skulle bli för mörk.
 4. Hej! Har lite utmaningar med att få ner nitratet. Ligger idag på 30-40 ppm och har doserat med 1 ml/dag nopox i mitt 100l kar utan någon minskning. Tänker nu att jag kör på 2 ml/dag och ger det två veckor till. Iaf tänkte köpa lite dragon breath i veckan som ska binda upp nitrat. Men hur mycket kan jag räkna med att växten kommer hjälpa?
 5. Har postat på FB också i en grupp så känner ni igen texten så vet ni..:) Mitt syfte med att föda upp levande artemia var att få lite mer kontroll över mitt matspill i karet. Men så fick jag info om att mata clownerna direkt när artemian var kläckt och med så små djur föll ju förhoppningen om kontroll över att maten faktiskt äts upp. Så min följdfråga blir om det finns något levande man kan föda upp som blir såpass stort så att man kan se att det faktiskt blir uppätet? Pellets i form av ocean nutrion formula one spottar clownerna ut (har testat att krossa dem till mindre pellets också) Fryst artemia äter de bra av men när man lägger i detta löser den upp sig så fort så kontrollerad matning blir svårt där också
 6. Hej! Hur mycket och hur ofta bör jag mata mina nya clowner? Har haft dem i 5 dagar och hittills gett dem en 0,5*1 cm bit av frysta platta artemia (kanske 3-4 mm tjock)/dag Är det lagom? Det blir ju en hel del mat som flyter omkring i strömmen och jag tror inte clownerna äter allt innan det går i filtret. Men samtidigt ser jag att de hugger på allt som rör sig i karet efter jag matat dem. Sedan har jag problem med min sandvändare:( Köpte den för att den skulle städa undan matrester men såg nu att den tappat en halv arm och misstänker att den svälter:( Finns det något jag kan göra så den får i sig mat?
 7. Läste nu att man kan minska cirkulationen i karet i några dagar för att de ska få lugna ner sig. Är det en bra idé och är det bara att rikta pumpen (powerhead) upp mot ytan?
 8. I förrgår la jag ner mina första 2 clowner i mitt 100l kar. Första dygnet hade jag nedsläckt med teorin om att detta ska göra dem mindre stressade. Idag har jag haft tänt några 4-5 timmar. Men de beteer sig rätt stressade fortfarande (eller iaf vad jag uppfattar som stressade) de simmar i högt tempo längst karets framruta och ser ut att leta febrilt efter något sätt att ta sig igenom. Av vad jag sett har de inte varit inne i bland stenarna öht. Är detta normalt? Karet bebos i övrigt av 1 putsarräka och 1 pepparmintsräka 2 mindre eremitkräftor och sniglar.
 9. Tackar! Då kör jag det och ökar 1 h i veckan:)
 10. Är inne på 10e veckan för mitt kar. Hittills har jag kört utan ljus under incyklingen. Men igår när jag satte i städpatrull + en pepparmintsräka och putsaräka gissar jag på att jag behöver ljus. Är det bara att köra följande: 8-10 blått ljus 10-18 vanligt ljus 18-21 blått ljus 21-8 släckt?
 11. Då får det bli att börja vattenbyte ikväll! Hur många liter är lagom att byta åt gången så jag inte tar bort för mycket goda bakterier etc?
 12. Har även lite fosfat i vattnet, runt 1. Funderar på att läsa in mig på vodkametoden som (om jag fattat det rätt) är bra om man har både nitrat och fosfat i vattnen? Tusen tack för all hjälp! Hade varit grymt kul att få ner mer lite levande snart nu:)
 13. Nu tror jag att felkällan är hittad. Fick låna en polare och hans test kit (Salifert) och fick nu mer normala värden (hoppas jag!): närapå 0 i ammoniak 0 i nitrit 20 i nitrat Skönt att ammoniaken är borta! Tänker att jag testar imorgon igen. Om jag får likadant imorgon, hur bör jag ta mig an nitratet?
 14. Jo jag gjorde testerna nitiskt så kan inte tänka mig att det är något fel gällande utförandet iaf. Men kör ammoniak testet igen ikväll och ser om jag får samma resultat. Stenen kommer från en butik som jag tror har koll på sakerna och transporterades hem på dryga 30 min. Luktade bra när jag lade ner stenen men kanske borde se hur de luktar nu. Var bortrest ett tag och hade vattenvakt, tyvärr råkade då salthalten stiga till 1.03 ist för de 1.0,25 jag försöker hålla (har varierat +/-0,01) Kan det vara läge att köpa nitrifikationsbakterier som tillskott för att påskynda nerbrytandet av ammoniak (om jag får samma resultat). tänker på denna produkt isf: https://www.zoo.se/tropical-marine-nitribiotic.html
 15. Tackar för svar! Använder osmosvatten och testerna är inte mer än ett par veckor gamla. Tänker att Red Seas saker ändå borde vara av bra kvalitet? Hittade igår en liten död snigel som kommit med den levande stenen och började få lite misstankar... Gjorde nu ammoniak testet igen, det jag för en vecka sedan hade 0 i... Nu är det typ mörkare än vad maxnivån (2) är för testet. Är det ett möjligt scenario att cykeln då har dragit ut på tiden så att det fortfarande är ammoniak som bildas? Är nu åtta veckor sedan jag lade i den levande stenen. Kort och gott, är det bara att vänta?
 16. Stort tack för svar och hjälp! Jag testade igen för nitrit och fick noll. Däremot är nitratvärdet så starkt rosa det kan li, dvs 50 ppm. Tillsätter inget i matväg då karet är tomt på levande förutom levande sten (lite alger, annat smått växande och har sett några små sniglar vid enstaka tillfällen) Testar med Red Seas Marine care Multitest kit. Bör jag ta till några åtgärder eller kommer nitratet gå ner av sig själv? Är väldigt sugen på att få i lite levande i karet, men är det för höga nitratvärden för tillsätta en cleaning crew?
 17. Oj! Kollade på nitritskalan. Menar såklart 50 för nitratet
 18. Hej! Är inne på sjunde veckan med inkörningen av nya 105l karet. Först hade jag höga värden fosfat men det har sjunkit. Däremot har jag runt 1 ppm i nitrat. Tänkte att nu efter 7 v så borde det vara inkört och hade tankarna mot att ta i något medel som sänker nitratet. Men så hörde jag mig för och om jag fattade det rätt så kan nitrit i karet snurra till nitrat testet. Stämmer detta? Jag har dessutom testat nitrit som gav närapå 0 värde. Då borde jag väl också kunna utesluta att det är nitrit som får nitrat testet att slå i taket? För min inkörning använde jag mig av levande sten från ett inkört kar och inget mer än så. Ammoniak är dessutom på 0 också.
 19. Tackar! Då passar jag med detta och kör vidare med mitt 105l kar och köper begagnat när tiden är mogen:)
 20. Hej! Jag har fått ett erbjudande på ett nytt 300l kar. Som den nybörjare jag är, hoppas jag få lite guidning om det är ett bra köp eller ej:) Karet är ett sådant här: Nuvo Sr Series Sr-80 (300 liter) https://www.petswarehouse.com/nuvo-sr-series-sr-80-all-in-one-aquarium-tank-only-80gal-bin-2-sd-x/ Skummare Ghost Skimmer Fullsize SR https://www.amazon.co.uk/Innovative-Marine-939060-Protein-Skimmer/dp/B00KO4F0TI Reaktor MiniMax FullSize https://www.bulkreefsupply.com/minimax-fullsize-all-in-one-media-reactor-innovative-marine.html Belysning SkkyeLight Dimmable DualStrip 24 https://www.marinedepot.com/Innovative_Marine_Skkye_Light_24_Inch_26_Watt_Dimmable_Dual_Strip_LED_Fixture_Black_24_Inch_LED_Light_Fixtures-Innovative_Marine-0I10281-FILTFILDTF-vi.html Detta får jag för 900 Euro inkl frakt. Det jag själv kommer på att jag behöver köpa till är pump för cirkulation och värmare. Hemma har jag redan refraktometer, testkit för vattenprover och osmosfilter . Sedan behöver jag ju inredning (levande sten, sand och övrig inredning men det tar vi senare:))
 21. Haha ah tålamod ska jag försöka hitta!:) Tur iaf att jag i princip bli tvungen att ha tålamod iaf med att sätta i fiskar iom resan. @Robbs Tackar för svar! Jag stämmer av med min handlare hur han tycker fördelning död och levande sten ska fördelas så det blir optimalt med min resa som sker efter 4v när jag startat upp karet. Sump - Ja! Ja min tanke är att de första invånarna åker ner när jag fått ordning på värdena. Om inte värdena är ok innan jag åker så får det bli att fortsätta justera detta efter jag kommit hem. I "värsta" fall får karet bara bebos med levande sten under min resa (resan startar som sagt 4 v efter uppstart av karet) men har jag fått ordning på värdena hoppas jag någon städpatrull kan fås ner. När ni skriver inget ljus, bör jag täcka karet med någon filt så det blir totalsvart? De levande stenarna är ju rätt dyra, är det någon större risk att de dör under den perioden jag är borta?
 22. Det har du alldeles rätt i! Men jag tänker att iom att jag är med första månaden får jag ta del av den processen och sedan får jag helt enkelt ta smällen att missa v5-6. Kommer helt enkelt inte ha tålamodet att vänta med uppstart till mitten av september.:)
 23. Vad är det för risker jag tar med att starta innan jag åker? Läser om andra som varit ute och rest och bara haft mat- och påfyllningsvakt och i.o.m. att jag inte kommer ha något som kräver matning slipper jag ju den delen:)
 24. Super! Då kommer jag nog försöka ha i lite "lägre djur" innan jag åker! Jo Lasses metod funkar säkert superbt för många. Men då jag tänkt starta akvariet nästa vecka känns det inte bra att ha i något större levande de 2 v jag är bortrest. Vill inte "tvinga" på någon anhörig som inte har något som helst intresse att under dessa 2 v att behöva mata eller något mer avancerat än att fylla på med vatten. Stort tack för all hjälp so far! Hoppas jag inte framstår som dryg och som måste ifrågasätta allt:) Vill bara att det ska bli så rätt som möjligt från början. Såklart, tycker ni experter att det inte är lämpligt att starta upp karet innan jag åker så väntar jag tills jag är tillbaka. Men hittills verkar ju det vara genomförbart.

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...