Gå till innehåll

jonasroman

Moderator
  • Antal inlägg

    5 649
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    184

jonasroman vann senast den februari 19

jonasroman hade det mest gillade innehållet

Följare

Om jonasroman

Profilinformation

  • Förnamn
    Jonas
  • Stad
    Varberg
  • Stödjande medlem t.o.m
    25-08-2023
  • Använder du skummare
    Ja
  • Använder du Osmosvatten
    Ja
  • Har du sump
    Ja
  • Kör du med sand på botten
    Ja
  • Använder du UV-C
    Ja
  • Använder du Ozon
    Ja
  • Använder du zeolitbaserad metod
    Ja

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

jonasroman's prestationer

KH-guru

KH-guru (14/14)

  • Hänger på SVG
  • Konversationsstartare
  • Två tummar upp
  • Saltkändis Rare
  • Välkomnad

Senaste prestationer

1,8k

Omdöme

  1. Låt mig förtydliga så att alla har chansen att svara rätt, så att säga, och de som redan svarat får ångra sig: Jag menar den grumling som bildas omedelbart vid snabb tillsättning av något pH-höjande ämne. Jag ska förklara lite mer sen, när jag har fått in fler svar, varför det blir huvudsakligen bara en substans.
  2. Bra svar. En av er har rätt......
  3. En liten kemifråga så här mitt i veckan. Om man häller i en basisk lösning, vilken som helst, blir saltvattnet direkt grumligt. Till exempel när man doserar natriumkarbonat (som KH-del) eller kalciumhydroxid (som kalkvatten), eller om man tillsätter natriumhydroxid. Oavsett metod höjer man pH snabbt till cirka 12, och det blir grumligt i vattnet. Vilken fällning utgörs grumligheterna av? /Jonas
  4. Ja ganska vanligt eftersom Tydligen så är koldioxidhalten i ditt rum högre än i karet så jämvikten vill hela tiden tillföra koldioxid till ditt akvarium och det här går förstås fortare om du har en ordentlig skummare. Skummaren blir således kontraproduktiv. Enligt mig Är ju skummarens viktigaste uppgift att främja gasutbyte och näst viktigaste att få bort lite organiskt material. Jag hade alla gånger kört luften genom ett CO2 absorberade medium åtminstone nattetid. Kanske upprepningar som redan nämnts i tråden, har inte lusläst alla svaren. Fint kar
  5. Nitratblocken funkar. Kanske dags och ta bort ett snart
  6. På väg NU. Transporteras nu. Dejong borde få in om en vecka. FYI
  7. Som sagt. Funkar. Kanske dags o ta bort ett block
  8. Intressanta diskussioner. Det jag egentligen mest vill åt här är att om man verkligen vill lyckas till 100 % så kan man inte chansa. Man kan ha tur , man kan ha tur att fiskarna utveckkar immunitet. man kan ha tur att fiskarna redan har en immunitet etc. Men Min erfarenhet är att förr eller senare åker man på en smäll. Det finns undantag, som i denna tråd , men märk väl det är undantag. Jag skulle aldrig aldrig köra ett akvarium utan att låta alla fiskar passera i karantän. Jag har haft många akvarium i många år och aldrig har jag haft så få dödsfall och ett så problemfritt kar som denna gång och den stora skillnaden är att jag kör karantän. En eller två fiskar har dött på grund av karantän men jag har definitivt en betydligt lägre total mortalitet nu än vad jag hade i mina tidigare akvarium. Man måste jämföra två olika situationer och ej stirrat sig blind på att en medicin kan vara farlig, utan jämföra mortalitet utan medicin kontra med. Det där med att utsätta fiskar för det kommande vattnet och tro att man kan vaccinera dem på det sättet tror jag inte på. Givetvis kan man ha tur att fisken utvecklar immunitet men då gör den ju förmodligen det i akvariet också. Oavsett så är även det är en chansning och en ganska okontrollerad metod att försöka vaccinera fisken. Varför chansa?
  9. Jag tror inte du kan göra så mycket åt det. Naturen och fiskarna bestämmer. Fisken kan helt plötsligt få för sig att mobba någon; hierarkin ändras. Ibland får man helt enkelt bara ta bort en fisk.
  10. Och fortsatt på väg ner. Det verkar funka men tar helt ngr månader.
  11. En liten uppdatering. Nu har jag haft två sådana Nanoblock i två till tre månader, och antingen börjar de faktiskt fungera nu, eller så har något annat hänt. Jag har inte ändrat något annat. Fiskarna blir större, jag matar mer, och karet är ju moget (över ett år gammalt), så det ligger nära till hands att tro att det faktiskt är blocken som börjat verka. Det är inte helt överraskande att det kan ta ett par månader för dem att börja fungera, eftersom vi pratar om denitrifikation. Nitrat låg på 15 mg/l i början och nu ligger det runt 5–7 mg/l. Jag börjar också få lite mer fosfat (positivt), så nu har jag nästan den perfekta kväve-fosforkvoten jag vill ha. Det syns också i akvariet. Jonas
  12. Aldrig använt. Tveksam till att dosera detta men det är bara baserat på min känsla. Gillar inte mekanismer där man binder fosfat och sen inte kommer få ut detta, förvisso bundet, men ändå kvar.
  13. Vattnet behöver väl inte vara samma? Ja alltså om DT är med 100 procent säkerhet friskt kan det ju va praktiskt då man snabbt får vatten och samtidigt får ett vattenbyte. Men jag brukar inte vilja byta vatten i DT så ofta så jag blandar alltid nytt separat. Sista flytten , via formalin, där mixar jag ner häkten hälften mest för att enklare få lik salthalt. Har ej hanterat konc formalin, det stämmer ju att det är hälsovådligt. Men den från safety stop är färdigspädd och därmed inte farlig att hantera. Lösningen i dessa är 0.5 ml 35 % formalin in 10 ml vatten så en spädning av konc lösning med 20 ggr. Denna ger i 4 liter en formalinkonc på 125 ppm.
  14. En sak till. Rent teoretiskt skulle då alla fiskar behöva utveckla 100% immunitet. Det sker aldrig. Så dels förekomst av partiell immunitet samt hos vissa ingen immunitet alls gör att nog kan ich överleva trots vissa fiskars immunitet. Jag tror det är sällsynt med total immunitet. Typ fisken får nån enstaka prick men inte mer. Men det räcker ju för att ich skall fortleva.
  15. Resistent o immun är olika saker. I detta sammanhang är resistens nog fel ord. Det är alltid ngt form av immunsystem det handlar om som gör att fisken inte blir så sjuk. Resistens är ett begrepp man använder mest om tex bakterier som kan utveckla Resistens mot antibiotika. Så ordvalet här bör nog vara immunitet. Och den kan vara relativ. Det finns cellmedierad immunitet (lymfocyter mm) samt antikroppsmedierad.
×
×
  • Skapa Ny...