Gå till innehåll

Fredrik V

Medlem
  • Antal inlägg

    11
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Fredrik
  • Stad
    Kalmar
  • Akvarievolym
    100l
    300l
  • Ljusuppsättning
    LED
  • Använder du skummare
    Ja
  • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
    Koraller & Fisk
  • Använder du Osmosvatten
    Ja
  • Har du sump
    Nej
  • Kör du med sand på botten
    Ja
  • Använder du UV-C
    Nej
  • Använder du Ozon
    Nej
  • Använder du zeolitbaserad metod
    Nej

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

Fredrik V's prestationer

Landkrabba

Landkrabba (2/14)

  • Hänger på SVG
  • Bidragande clownfisk
  • Två tummar upp
  • Nygammal flundra
  • Välkomnad

Senaste prestationer

1

Omdöme

  1. Hallå alla, Någon som vet om denna LED-belysning är tillräcklig för ett saltvattenkar? Tanken är att sätta det på ett Juwel 240. Juwel HeliaLux Spectrum LED - 1200 mm - 60 W - CyberZoo
  2. Just av den anledningen har jag kört testet på osmosvatten och kranvatten för att jämföra. Men får olika och realistiska utslag så tror inte att det är fel på testet. Har med hört att höga nivåer med NO3 inte nödvändigtvis behöver vara någon fara för fiskarna men hittar liksom ingen annan förklaring... Tack för klokheter Christian!
  3. Precis så tänker jag med. Antingen så läser jag av värdena på mitt NO3 test fel (som sagt väldigt lila på sidan, ljusrosa ovanifrån). Eller så beror bortfallet på något annat, ingen av de andra djuren beter sig avvikande. Men vad kan det bero på i så fall?
  4. Clownerna har trivts bra i karet under fyra veckor ungefär. Detta kom plötsligt. Inget amoniak i karet alls. Matar varrannan dag så tycker inte att jag matar för mycket. Märkligt detta tycker jag.
  5. Hej alla, En lång historia kort. För drygt en och en halv månad sedan så startade jag igång ett 100-liters akvarium. I akvariet hade jag levande och död sten (ca 10g levande sten) levande sand och skummare. När ammoniak stabiliserat fick två tomatclowner flytta in. Utöver clownerna har jag två eremiter, fyra turbosniglar och en anemon BTA. Jag har ganska höga NO3 värden, inget NO2 och ytterst lite PO4. Akvariet har haft bra saltvärden och en temperatur runt 25 grader. Jag har alltid haft höga NO3-värden även då jag använder osmos-vatten och byter vatten minst en gång i veckan om cirka 20-30%. Jag använder Salifert NO3 test. Tittar jag ovanifrån ligger jag på ca 25 och tittar jag från sidan är testvattnet mörklila och dividerat med 10 får jag det till runt 10. Jag märkte att en av clownerna började simma med ansiktet nedåt i cirklar. Innan jag hann hem från akvarieaffären hade den tyvärr dött och jag hittade den på botten. I affären misstänkte de att jag har något dött i mitt akvarium från antagligen min sten. Och att då akvariet producerar NO3. Har nu rengjort stenarna men hittar inget. Har detta med NO3 värdet att göra? Alla andra djur verkar må hur bra som helst? Hur ska jag göra för att sänka mina NO3-värden? Att byta vatten hjälper bevisligen inte. Belys mig med kunskap!
  6. Har tänkt att använda propeller eller wavemaker på kortsidorna så har nog inte riktigt behovet av en wavebox. Kanske har större glädje av filtret då? Om det ens behövs med skummare? Känns lite bättre med två som har posetiva bilder av Tunce skimmer
  7. Tack för tips, det uppskattas! Jag hade hoppats på att dessa skulle komplettera varandra och vara tillräckliga. De är ändå specificerade upp till 250l enligt specifikationen. Det är en djungel att hitta grejer som är av rätt sort, storlek, färg och tillgänglighet. Två svarta boxar i vardera hörn hade passat, ska man ha akvariet i huset är det med fördel om den även är vacker att titta på tänker jag. Jag är för novis för att ge mig på sumpar än känner jag. Men jag får leta vidare, som sagt, tack för tips!
  8. Hallå, Någon som kan ge bra tips på diskret och bra skummare till ett 250 liters akvarie? Har ett 100 liters sedan tidigare så känner att jag behöver uppgradera. Vill gärna ha en mindre diskretare skummare som inte tar så mycket plats. Har funderat på om man ska använda Tunze Comline DOC Skimmer 9004 skummare tillsammans med innerfilter Tunze Comline 3162. Dessa säljs ju i ett paket. Men har blivit avrådd att använda innerfilter, är det så dåligt som alla säger? Tacksam för tips!
  9. Vad menar du med gasutbytet? Gällande skummaren så är ju utblåset helt under vatten, men det kanske har mindre betydelse?
  10. Hej alla kloka! Jag är nybörjare när det kommer till saltvatten-akvarium. Har under en längre tid gått i tanken om att starta upp ett enklare akvarium. För någon dag sedan fattade jag mod till mig och slog slag i saken. Jag har iordningställt akvariet med teknik, levande sand, levande och död sten. Har fyllt upp akvariet med saltvatten och vattenberedningsmedel enligt dosering. Vattnet är klart, har en bra salthalt och temperaturen ligger på 25,2 grader. Jag har köpt följande teknik efter inrådan från säljare i butik. Hel-glasakvarium Akwaland 70x36x38cm/96l. Doppvärmare Aquael platinum 100. Propellerpump Jecod SOW4. Skummare Boyu Protein scimmer WG310. Armatur Fluval Sea Nano 1451 (två stycken). Nu kommer alla frågor... Åt vilket håll skall jag vinkla propeller pumpen? Nu sitter den högt upp i bortre hörnet på ena kortsidan vinklad snett nedåt mot främre långsidan. Hur säkerställer jag att vattnet har tillräckligt med syre? Just nu har jag skimmer och propeller pump. Men båda dessa är under vatten och skapar inget brus i ytvattnet. Är det någon som har erfarenhet av ovan utrustning som jag införskaffat får ni gärna komma med bra trix och knep. Mvh Fredrik
×
×
  • Skapa Ny...