Jump to content

agalychnis

Medlem
 • Posts

  283
 • Joined

 • Last visited

Profilinformation

 • First name
  Jan-Erik
 • City
  Uddevalla
 • Akvarievolym
  RSM 130
 • Allmän beskrivning av dig
  https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=36126
 • Akvarietillverkare
  RSM 130D

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

agalychnis's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

11

Reputation

 1. Körde en vecka, sedan kalkade utloppsslangen igen så det blev stopp Fyller nu på manuellt istället. pH har gått från 7,8 till 8,0 och kalcium och kH ligger på stabila värden, så jag fortsätter att fylla manuellt.
 2. Har nu skaffat en liten BTA som har vandrat lite, men ännu inte ställt till med bekymmer..... Vi får se hur det går!
 3. Jag provar nog, det är ju inte värre än att får plocka ut den/de om det inte funkar.
 4. Jag jobbar i Lysekil..... Hur ser dina ut? Var det kanske du som gav två stycken till Jocke i Lysekil?
 5. Funderar på att skaffa en Bubble tip anemon (Entacmaea quadricolor), men tvekar. Jag har ett RSM 130 och har en del stenkoraller och Euphyllia och jag är rädd för att anemonen skall bränna de korallerna....? Och hur är det med små fiskar (gobies, blennider, mandariner), är det något man skall vara orolig för att de blir uppätna av anemonen? Är BTA kanske bara en större snyggare variant av glasrosor? En aggressiv anemon som lätt kan ta över ett kar..... Vad tycker ni? Tips och råd mottages tacksamt! /Jan-Erik
 6. Nu har ju inte jag någon vev, utan det är pumpen i ytterfiltret som rör om. Utblåset går direkt till insugen, så det blir ett slutet system. Den kör jag 2ggr/dygn 1 min och i samband med det är osmolatorn avstängd 2 timmar. Jag har borrat två hål i filterbehållaren, ett för osmosvattnet att komma in och ett för kalkvatten att rinna ut i sumpen. Om jag förstår dig rätt, så borde jag kunna pytsa i en månads beräknade åtgång (1,7g/liter) och sedan göra rent och börja om? Det går åt ca 1 liter osmosvatten/dygn för mig, så ca 60g kunde kanske vara lagom?
 7. Hej, Har gjort en DIY kalkmixer av ett Eheim ytterfilter (2011) och undrar hur mycket kalciumhydroxid jag kan tillsätta? Jag vill ju helst fylla på med Ca(OH)2 så sällan som möjligt för att underlätta skötseln av mixern. Finns det någon övre gräns hur många gram/liter man kan hälla i och bör man ta bort bottensatsen ibland, eller är det bara att fylla på? Tacksam för tips! Jan-Erik
 8. Bra fråga! Jag vet inte hur man vet när man skall fylla på nytt? Hoppas få svar på det också här Kleggar nog igen pumpen om man måste pumpa kalkvatten. Med den lösningen som jag beskriver slipper man det.
 9. Hej, Jag är sugen på att prova kalkvatten. Karet är ett RSM 130 med sump, så den totala vattenvolymen är 180 liter. pH ligger på ca 7,8 och jag tillsätter dubbelbuffert (bikarbonat 80% och Natriumkarbonat 20%) så att kh ligger på 8,5. Jag tillsätter även kalciumklorid och Magnesiumklorid "för hand". Jag såg en idé som jag är vill prova som går ut på att man tar en petflaska (2 liter) som fylls med kalciumhydroxid och osmosvatten och gör två hål i korken, ett för slangen från osmolatorn som går till botten av flaskan och ett hål för en slang som går från toppen av flaskan och ut i sumpen och mynnar under ytan för att få systemet lufttätt. När osmolatorn går igång och fyller osmosvatten i flaskan rör den runt bottensatsen i flaskan samtidigt som den översta klara lösningen går ut i sumpen. Backventil på slangarna, så att man inte får baksug. Vad tror ni om detta? Funderar på hur mycket kalciumhydroxid jag kan tillsätta i flaskan? Jag vill ju att det skall vara så mycket självgående som möjligt. Är det ok att tillsätts ca 1-2 dl i taget som osmolatorn gör? Kan det bli överdosering om det tillsätts ca 1 liter kalkvatten/dygn till mitt 180 liters system? Tacksam för tips och synpunkter! Jan-Erik
 10. Jag lyckades klämma ner en Hydor 1200l/h.....fast jag har byggt om karet lite och satte den i facket bredvid och drog en slang i utblåset.
 11. Har ett RSM 130D och skall byta ut de två medföljande cirkulationspumparna (2x550l/h). Den ena har pajat och den andra väsnas. Är det någon som har ett tips på bra pumpar att sätta dit istället? Gärna med mer kräm i också Tacksam för tips!
×
×
 • Create New...