Gå till innehåll

vipet_88

Medlem
  • Antal inlägg

    15
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Viktor
  • Stad
    Sollentuna
  • Akvarievolym
    32
  • Akvarie mått
    32*32*32
  • Akvarietillverkare
    Köpt genom Akvarie Leasing
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    5

vipet_88's prestationer

Landkrabba

Landkrabba (2/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Värmare eller inte beror nog mest på hur stabil temperetur du har där du tänker ha akvariet. Jag kör med värmare för att temperaturen svänger lite väl mycket utan den. Det är dock inte alls säkert att du behöver en. Jag köpte min Solar Duo på Akvarie Leasing. Den funkar som sagt bra för mina mjukisar och LPS iaf. Annars om du hittar en liten 70w MH om du tänkte ha mer ljuskrävande djur. Brukar nog inte rekommenderas eftersom att de ofta är kinkiga med vattenvärden osv. Skulle vara intressant att veta vad du tänkte stoppa i burken. Av ren nyfikenhet, och så blir det lättare att ge tips på utrustning. Jag hade iaf ett par djur som jag var helt inställd på att jag ville ha.
  2. Har inte varit aktiv här på ett tag, men som tur var fick jag ett mail med ditt PM. Antar att du hade hittat till min gamla tråd: https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=21560 Jag kan rekommendera den "nya" AN armaturen Solar Duo Boy (26W). Den ger betydligt bättre ljus än den 18W armaturen jag hade från början. Dessutom har den en riktig reflektor. Jag har både en Euphyllia och någon slags hjärnkorall som har klarat sig fint i över ett år med det ljuset. Jag kör inga tillsatser/phosfatreducerare/aktivtkol och ingen rening utöver levande sten och sand. Detta fungerar tackvare mycket sparsam matning och regelbundna vattenbyten. Jag byter 30% av vattnet varje till varannan vecka och matar 1ml artemia/red plankton, eller 4-5 pellets när jag är lat, dagligen. Ljuset är inte jätte viktigt innan du har några koraller så testa med det du har. Jag tror inte att du kommer vara nöjd med ljuset från en 10k lampa dock. Samma sak med cirkulationen, handlar mycket om hur du vill ha det och hur dina invånare vill ha det. Mitt tips: Härma någon. Om någon annan har en bra metod, sno den. Tillämpa den och justera så att den passar dig och ditt akvarium. Det är bara att köra på och testa sig fram. Lycka till! Ps. Skrapa > algmagnet. Ds.
  3. En liten clownfisk köptes igår in. Nu när jag kom hem idag hittade jag honom på golvet, torr och stel. Av någon outgrundlig anledning fick jag ett infall att lägga honom i en hov i akvariet. När han kom ner i vattnet öppnade han munnen, lite senare började han rycka med fenorna närmst huvudet och nu simmar han och ser hur pigg ut som helst igen (tog honom kanske 20 min att repa sig). Jag har sänkt vattennivån 3 cm så jag hoppas att det blir lite svårare för honom att hoppa ut. Himla tur att jag inte slängde honom eller att hunden åt upp honom. Lillsyrran kommenterade: "Det är precis som Nemo, han bara spelade död så att du skulle spola ner honom. Han vill hem till havet" Så hemskt kan han väl ändå inte ha det. Akvariet fungerar bra i övrigt. Brunalgerna äts upp i samma takt som de produceras ungefär. Jag har nu ökat matningen till en halv ml artemia om dagen. /Viktor
  4. Hehe... Fotot är utan blixt. Jag får väl måla dem rosa i PS nästa gång då. Jag har iofs matat extremt lite men jag måste säga att mina städare lyckats hålla undan algerna mycket effektivt. Är nästan mindre alger nu än vad det var på stenen när jag köpte den. Det får nog bli en liten firre efter helgen om allt fortfarande ser lika lugnt ut. Angående fiskvalet har jag ett litet dilemma. En clown vore ju super snyggt och roligt, men det kommer ju bli trångt för stackaren efter ett tag. Hur fort växer de egentligen? Vore en liten percula lämpligast kanske? De ska ju vara lite mindre aggresiva, fast det kanske inte spelar så stor roll om det bara blir han och en liten gobi? Ett par clowner vore ju så klart ännu roligare, men det känns som att det blir att utmana ödet i onödan. Det finns ju inte så många ställen att fly till när de ska slåss och ha sig för att avgöra vem som blir dominerande. Även om pepparmintsräkan inte äter glasrosor och inte är världens snyggaste räka så är den definitivt underhållande. Den ser ju störtskön ut när den sitter och vaggar fram och tillbaks och viftar med sina spröt. Måste förresten tacka för ett trevligt forum som lurat på mig en fantastiskt spännande hobby. /Viktor
  5. Här kommer en bild på hur det ser ut för tillfället. Två nya invånare blev det härom dagen för övrigt. En pepparmintsräka och lite Xenia. Krabban vågade sig ut igen och kunde fångas in efter några timmar "på lur". Svårt att förstå hur andra här på forumet kan ta så fantastiskt fina bilder. Jag lyckades knäppa en som jag tyckte såg naturlig ut (av 50). Ändå blev xenian nästan helt grå (den är mycket mer rosa på riktigt). Räkan har inte börjat knapra glasrosor än, men det kommer väl. Ska försöka ta en bild på honom om han vågar sig fram.
  6. Skivanemonerna ser precis ut som mina. Vet däremot inte vad det är för några. Tycker att du har fått till det snyggt med sten och koraller. Inget traditionelt stenröse här inte. Ser luftigt och bra ut. Om man ska säga nått konstruktivt också så hade jag nog lagt en (mindre) sten lite längre fram också som bryter av lite och försträrker djupkänslan (en grej jag personligen tycker blir effektfull). Appropå det; vad har du för mått på ditt akvarium? Jag gillar korallen längst till vänster (den med "fingrarna"). Vad är det för någon?
  7. Jag har nog blandat ihop detdär med sötvattensdopp med något. Det kanske var så att man skulle ha saltare vatten . Strunt samma. Förr eller senare kommer krabban väl ut och då får jag väl jaga honom lite. Är ju ingen panik. Tänkte prova om jag kan fånga honom några kvällar, om det inte fungerar får jag väl fundera på någon fälla eller nått.
  8. Är sötvattens dopp en bra idé då? Eller är det lite extremt?
  9. Det verkar som att det vore lika bra att göra sig av med honom på en gång kanske. Frågan är bara hur. Fungerar sötvattensdopp? Jag vet ju precis vart han gömmer sig. Om man doppar stenen i sötvatten, är det då säkert att han kommer ut? Skadas annat liv på stenen som skivanemoner märkbart? Åtgärden känns kanska lite brutal när han inte har gjort nått än, men det är ju lättare att göra det nu än sen. Det känns som att det kan bli svårt att fånga honom. Någon som har några funderingar eller tips?
  10. Tack för tipset och komplimangen Maria! Dra de längs med påsen säger du, det ska jag prova nästa gång. Annars tyckte jag att det funkade rätt bra att pilla upp dem bakifrån. Kändes som att sugkopps effekten släpte lite då. För några timmar sen stack en enorm klo ut ur min levande sten. Lyckades knäppa en bild på hela krabban för en stund sen. Någon som vet vad det kan vara för något? Någon som har eftarenheter av den till och med? Krabban är ungefär 5 cm bred. Den har hittills bara gått och plockat saker på stenen och stoppat i munnen (typ alger?). Den pillade lite på en turbo också, vet inte om den ville äta snigeln eller något från dess skal dock. Väldigt space'at mönster på ryggskölden för övrigt.
  11. Inte precis det akvariumet men ett med samma upplägg. Jag hade tänkt att borra akvariet i botten och ställa det på en möbel (pelare/skåp) från början, men det hade nog blivit liter mer jobb än vad hag hade orkat med. Akvariet som var inspirationen hade ungefär samma dimmensioner som mitt. Det var 1'x1'x1' om jag inte minns fel. Mitt är ungefär 32x32x32 cm. /Viktor Ps. Fasen vad hårt turbosniglarna satt fast på plastpåsen, trodde att nästan de skulle gå sönder när jag plockade loss dem. Blev riktigt förvånad. Ds.
  12. Ja, lite konstigt att det blir så kallt egentligen. Rumstemperaturen är väl 20-21 grader och jag har golvvärmen på dygnet runt osv. Det är väl mycket yta mot luften/vattenvolym jämfört med större akvarier som ställer till det kanske.
  13. Jag sitter precis och koppar in ett gäng turbosniglar och en blårandig eremitkräfta. Dessvärre behöver jag doppvärmaren. Har provat utan och temperaturen sjönk då (när belysningen var avstängd) till 21 grader vilket känns lite kallt. Med en pump till och mer belysning kanske det blir till att ta bort den iaf (inget jag skulle ha något emot). Slänger kanske upp någon bild och lite mer funderingar senare ikväll om jag har tid över. /Viktor
  14. Hej. Jag har nyligen dragit igång en liten 32L kub, vilken blir mitt första saltvattens akvarium. Jag har haft lite olika sötvattens akvarium till och från i ca elva år och det senaste året (lite drygt) har jag läst och suktat efter saltvattens akvarier. Akvariet är främst inspirerat av en nanokub jag såg på nanoreefers.com. Jag hittar tyvärr inte tråden nu. Tanken är att det ska vara öppet upptill, insyn från alla håll och fyllt till bredden så att man får ett intryck av att det bara är vatten. jag har insett att det inte kommer vara möjligt att dölja all teknik däremot, och kommer nog placera pumpar och dyl. funktionellt snarare än osynligt. På teknik fronten blir det i princip bara pump, värmare och lampa. Resten blir vattenbyten. Känns rimligare än att fylla karet med teknik när det är så liten vattenvolym det handlar om. Djuren är inte spikade, men det blir nog en eller två små fiskar. En liten clown vore ju inte fel även om den inte kan bo kvar hur länge som helst. Någon räka och eremit känns ganska själv skrivet. Sniglar (är de inte egentligen snäckor?). I korallväg har jag ingen aning. Det som redan finns på stenen är lite skivanemoner och glasrosor (återkommer till dessa). Uppstarten har jag funderat på av och an ganska länge nu. Jag har bestämt mig för "Lasse metoden". Jag kanske förklarar varför vid ett senare tillfälle om ni har tur. Tänkte passa på att rådfråga er angående glasrosor och skivanemonerna när jag ändå sitter och skriver. Hur mycket ska jag belysa om dagen för att skivanemonerna (och kalkalger) ska klara sig/må bra? Jag har en 18w powercompact belysning. Är det en bra idé att som första invånare ha en pepparmintsräka som får beta av glasrosorna och starta igång biologin? Glasrosorna är som störst kanske 5-10mm men det finns ganska många av dem. Jag har ingen lust att sitta och injecera 100 glasrosor med kokande vatten, det kommer att ta evigheter. Stenarna som de sitter på var i övrigt fulla med kul grejer så jag vill inte kasta dem. Jag bifogade lite bilder på hur det ser ut för tillfället. Kommentera gärna "aqua-scape"en. Gärna om ni har lite idéer på hur jag kan förbättra den. Jag är öppen på förslag på alla håll faktiskt. Fler bilder kommer om jag lyckas ta några bra eller om det händer något. Det var allt för idag. /Viktor Petersson
×
×
  • Skapa Ny...