Gå till innehåll

Returpumpen vått eller torrt?


petnym

Rekommenderade inlägg

Funderar på hur stor del av returpumpens energitillförsel (i form av värme) man kan bespara akvarievattnet genom att ha returpumpen stående torrt istället för vått. Man har ju sett en hel del amerikanska akvarium där returpumpen sitter utanför sumpen. Kan det vara någon mening att göra detta för att bespara akvariet lite värme, eller är det alltid av andra skäl de har pumpen utanför?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fast här kommer ju faktiskt en sån sak som verkningsgrad in. Vidare så kommer ju en del av värmen som bildas direkt i pumpen endå att gå till vattnet... Har man en pump som tex drar 65 W så antar jag att man besparar vattnet en uppvärmning i en storleksordning på högst 5-10 W av dess förbrukning. Låter det rimligt? Isåfall är det inte värt besväret att böka med att ha pumpen torrt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Som du vet Petnym så går allt över till värme i vattnet om pumpen är dränkt :). Här är ingen energi som binds av tillväxt. I en torruppställd pum är det den energin som ger rörelseenergin som går till värme. Vet du verkningsgraden på den torrställda så är skillnaden lätt att räkna ut.

En orsak till att inte ha torrställd pump är att det är lätt att det upstår läckage på sugledningen och luft sugs in där och man riskerar att få gasövermättnad. Nu är denna risk bundet till trycket på tryckledningen och i normala fall så är det nog inget större problem i akvarium.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...