Jump to content

petnym

Medlem
 • Posts

  3,033
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Everything posted by petnym

 1. Ett sätt att lösa det på (som tex jag gjort) är att ha en avdelare i sumpen så att vattenytan i den del där skummaren är betydligt högre än efterföljande sektioner av sumpen. På så vis kommer nivån i de efterföljande sektionerna att behöva höjas till skummarens nivå innan dess vattennivå påverkas. Detta är en mycket smidig lösning om man vill kunna slå av och på returpumpen utan att skummaren skummar över, men den kanske kräver mycket plats om det är så mycket som 250 liter(!?!) som ska sväljas av sumpen...
 2. Har din "lyx-osmos" något silikatfilter?
 3. Nej, de andra mäter nog inte Cl-heller... (Tänkte nog lite galet där) Om du inte tillsätter något Magnesium så är ju såklart NaSO4 ett bättre alternativ än MgSO4, om du kan köpa det någonstans...
 4. Ingen erfarenhet av NaSO4, men däremot MgSO4 som du kan använda istället för MgCl2 så höjer du även SO4 när du tillsätter magnesiumet i din balling, såvida du inte har lågt kloridvärde (Cl) också, (Om så är fallet så är det nog snarare så att ligger lågt i salthalt). Ingen aning om Jonas kalkylator, men den jag laddade upp för något år sedan har både MgSO4, NaSo4 och allt annat man kan behöva... https://saltvattensguiden.se/applications/core/interface/file/attachment.php?id=148264
 5. En kalciumreaktor med media från riktig korall doserar ju oftast alk+Ca i någorlunda rätt proportion. Jag tror också att doseringspumpen "Dosetronic" kan justera alla ballingkomponenterna efter mätvärdet för Alkaliniteten från Alkatronic. Det går ju alltid justara in doseringen oavsett om den är en människa eller maskin som utför mätningen... Jag skulle dock aldrig "i blindo" lita på att alla tre ligger rätt över tid utan att mäta...
 6. Nej, KH-maskinen styr bara alkaliniteten... En renodlad KH-maskin mäter inte Ca och Mg, så det finns ingen garanti att dessa ligger rätt över tid även om de oftast rör sig långsamt... I en kalciumreaktor så kommer ju magnesiumet (oftast) från ett separat media så man måste ju blanda rätt mångd med det.
 7. Den lilla storleken imponerar och lockar, MEN den verkar inte stå sig så bra jämfört med Alkatronic om man ska tro denna post:
 8. Jag föreslår att du börjar med clownfiskar, Feabborre, putsräkor och ett par vänliga frökenfiskar (såsom Chrysiptera parasema)... Kirurgerna blir stora och kräver ett stort akvarium. Moorish idol är verkligen inte någon nybörjarfisk. Dascyllus melanurus är fruktansvärt aggressiv och troligen något du kommer att ångra. (Pterapogon kauderni är en snäll svartvit-randig fisk som skulle kunna vara ett alternativ?). Sjöhästar har särskilda behov kan inte hållas med någon av fiskarna på din lista.
 9. Hej! Första versionen ligger tidigare i denna tråd (Trace-Calc), men jag skickar gärna min senaste version. Den har filändelsen xlsm som inte godtas av forumet eller pm-funktionen, så pm:a mig din mailadress så kommer den ASAP. Jag har gjort så den kan plocka ur värden ur ICP-protokoll med klipp och klistra, men tyvärr ändrade Fauna marin sin pdf-skapare i somras så nu är det inte längre möjligt att göra så med deras nya resultat-filer....
 10. Ättikans fördelar är priset och tillgängligheten! Vet inte varför sådana recept är populära när man kan köra med enbart ättika till en bråkdel av priset... Direkt från dunken... Inget blandande eller bladd...
 11. Verkligen! Saliferts Kaliumtest har 3 st flytande reagenser, så om man tex skulle hoppa KH och Mg så skulle iallafall platserna för reagensen räcka.
 12. Verkligen! Saliferts Kaliumtest har 3 st flytande reagenser, så om man tex skulle hoppa KH och Mg så skulle iallafall platserna för reagensen räcka.
 13. Fick svar på den frågan på Reef2reef... (se inklippt bild). (Om du har en alkatronik så du inte behöver testa Alkanitet med denna så får du dock 2 "lediga" platser)
 14. Mastertronic väcker ju onekligen ett visst köp-begär... En fråga som jag ännu inte lyckats hitta svaret på: Använder Mastertronic samma mängd reagenser som vid manuell testning med resp test???
 15. Min sitter i en vanlig T-adapter så man kan plocka ur den på samma sätt som man gör med slangarna. Enklast är nog om du postar foto på dina grejer som mikoto föreslår... Om du köpt den begagnad så finns ju alltid risken att den liggat torr och då kanske får du aldrig igång membranet igen...
 16. Visar den det högre värdet även efter du kört några minuter? Har du dubbelkollat att Inline-metern sitter med stiften åt rätt håll?
 17. Du har sannolikt ingen fosfat alls i vattnet. Hanna checkern har ju alltid en viss felmarginal och min erfarenhet är att den vid 5 ppb visar lite för högt jämfört med ICP labbtest.
 18. Såg att du har så många annonser ute nu... Har du tänkt lägga ner???
 19. Osäker på datum för manualen, men hoppas att de utökar testomfånget bortom 5 ppm innan de släpper denna checker. Testproceduren känns komplicerad, så det blir defintivt inte min favorit bland checkers, men den förtjänar ändå sin plats på inköpslistan.
 20. Finns en läckt manual för denna Hanna checker på R2R... Specificationer enligt tidigare inlägg, dvs 0-5 ppm range. (+- 0.25 ppm noggranhet). Framgår också att testproceduren består av en flytande reagens och en pulverreagens (påse liknande fosfatcheckerns) följt av ett filtreringssteg, och sedan en tredje reagens med pulver. Så lite knöligare att utföra än deras fosfat och alkalinity checkers som många av oss använder.
 21. Ta detta med en rejäl nypa salt.... Det var någon på reef2reef som kontaktade Hanna Instruments och frågade om detta och svaret var att de inte fastställt vilken range den skulle ha.
 22. Nej, jag slutade nog med PO4x4 för 5 år sen. Jag gillade PO4x4 då det både är effektivt och lätt att rengöra. Kör just nu LaCl i mitt FOWLR och inget i revkuben då jag har så låg belastning i det.
 23. Jag limmade med cyanoacrylat, men acrifix hade gått lika bra (eller bättre!), Ja, staplandet prövade ens psyke (av stål!)... Tog väl ett par tre timmar *minst* att stapla de 14 liter siporax media jag redan hade i sumpen, och lådan rymmer något överaskande flera liter till(!) så beställning på mer siporax är lagd.
 24. Botten är av fraggraster ("egg crate"), sidorna är av Biltemas halvgenomskinliga plexiglas (dvs akrylplast) som jag skurit till så de passar dels rastret och att den färdiga lådan passar i min sump. Med lite precisionslimning och lite tur blev det en rät låda. Jag hade också lite "tur" med att raderna med siporax precis går jämt upp utan något mellanrum någonstans, (vilket gjorde det lätt att stapla utan att mediat rasar eller åker runt). Målet är att exportera Nitrat, (denitrification, dvs NO3 -> N2 + H2O)
×
×
 • Create New...