Gå till innehåll

sump-planering


MattiasN

Rekommenderade inlägg

Jag har i stort sett bestämt mig för att byta sump. Har idag ett 240l kar på 120*40*50cm, indelad i tre fack, först skummare, sen refugium med ls och caulerpa och sist returfack med fosfatfilter. Det jag irriterar mig på är höjden, som gör det väldigt meckigt att komma åt i sumpen, har varit inne på att försöka skära ner framrutan på befintlig sump, men har nog gett upp de tankarna...

Jag har hittat ett ställe där vanliga standard 160l kar är väldigt billiga, mått 100*40*40cm, vilket ger mig 10cm lägre sump, känns precis lagom. Dock är det ju också 20cm kortare.... Men jag tänkte minska ner refugiumet och returdelen lite, så räcker nog 100cm.

Frågan är hur jag bör utforma min sump? Kom med förslag! För en tid sedan så cirkulerade ett helt gäng ritningar över sumpar, mer eller mindre avancerade, frågan är om det är lönt att göra den mer avancerad än tre fack med bubbelfälla till sista facket?

Har en AquaCare 200v (funderar dock på byte till BM 250), Deltec Fr509 och en 4040 som returpump, i övrigt ingen teknik som ska ner i sumpen. Däremot funderar jag på att försöka klämma in lite större dunkar för ballingvätskorna än de 5l jag har idag (töms så fort..).

Hmm, blev ganska långt och lite svamligt... Men har något ni skulle vilja ändra på er egen sump, eller någon annan åsikt eller fundering så hojta till!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om du ska köra vidare med tre fack så kan du ändra plats på retur och refugium och köra ett t-rör på returpumpen, ena röret upp till karet och det andra till ditt refugium. Båda med kranar förstås så kan du ställa vattenflödet genom refugiumet. Ett litet förslag i alla fall.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag gillar tankar på sumpar och har tänkt rätt mycket på olika lösningar. Börjar med några artiklar:

https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=17738

https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=17510

https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=17511

Jag använde den sista som grund när jag själv byggde min sump som du kan läsa om här:

https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=9700 Sump behandlas kort i inlägg 15 men kommer med skisser på följande sidor. Dock har jag senare tagit bort mellanväggen till refugiet då jag inte nyttjade det!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...