Gå till innehåll

Clown Hotell 58l


hedghog

Rekommenderade inlägg

Så efter ett antal år med stora sötvattenskar ska jag försöka mig på ett litet saltvatten. Jag har läst och lärt mycket av de trådar som finns här på forumet. Jag har bestämt mig för ett Clown Hotel 58l och vill ha lite input på inköpslistan innan jag ger migiväg för att shoppa. Den lyder:

1 Clown Hotell 58l

1 extra pump, Hydor Koralia Nano

2st 60mm data fläktar, modell tystare

BTN slimline bakgrund

Ny skummare, WG-310

Är det något jag glömt att få med? Kanske något "utblås" för extra pumpen? Har någon tips på modell ?Kallas detta något spciellt i saltvattens världen?

Vore också bra om någon vet någon annan skummare än WG-310 som passar direkt i orginalkammaren. Vill helst få tag på något som finns på hyllan i butik och inte beställa via e-bay som är det ända stället jag sett denna på...

Tacksam för input.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 64
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Jaha aj då. Jag skulle vilja ha en extra pump som jag kan montera i "sista" facket utan att den syns. Då ska jag kanske titta på någopn annan pump. Men om jag nu hittar någon pump som får plats invändigt i facket och gör något utblås genom bakgrunden, troligtvis uppe i vänstra hörnet sett framifrån. Behöver jag då ha något "spray-utblås"?

Behöver saltvattens-kar ha utblåset "riktat" så att säga?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det finns en model från hydor(?) med roterande utblås som gör strålen lite bredare och mjukare, triton hade den tidigare och drakfisken.

Då blir födet lite mer varierande och turbulent, man får lite mindre döda fläckar på de sättet.

Jag trodde clöwnhotellen kom med en inbyggd skummare?

//NiXoN

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja det kommer med en inbyggd skummare men av vad jag läst olika trådar är det kanske inte världens bästa... Nu säger jag inte att den jag kikat på är det heller iom priset på den men dock ett uppsving. Många har också haft problem med microbubblor och orginal skummaren verkar vara problemet....

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja att Koralia Nono funkar bra och är enklel att installera har jag förstått. Jag vill dock helst ha en gömd pump som inte syns i display-delen av akvariet.

Jag har tittat och läst och funderat angående Lasses installation av en extra pump nederst i sista filter facket. Jag vet inte om det är jag som är dum men om denna pump nu placeras längst ner i facket och hjälper till att dra vatten genom de 3 första facken och sedan har en rör/slang bit upp genom 4e facket ochut i akvariet. "Missar" man då inte 4e facket som man annars kunde använt med filtermaterial som filter?

Men det klart man kanske inte vill att denna ska gå torr då det dunstar i akvariet och därför inte sätter den högre upp?

En annan fråga jag funderat på är om man ska köa en slim-line bakgrund över hela baksidan eller om man ska som Lasse ta skära ut och snida till en BTN modul för att ha ytavrinning genom och sedan levande sand som filter och ta in vattnet genom det lägsta gallret in till filtersystemet?? Är det värt att pilla med detta för att få den extra filtreringen? Och isf ska det vara vanlig levande sand i modulen då? Och hur gör man för att inte sand skall sugas in i pumpen?

Massa frågor som ni ser men det här med "moddning" och pill med utrustningen är halva-nöjet för mig och mina akvarium... :-) Som vanligt brukar det i slutändan bli dyrare än att köpa ett färdigt / dyrare kar som start, men då har man gjort allt själv och vet vilka grejer som används...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så nu har det handlats lite... :-)

* Själva clown hotellet med tillhörande bänk

* BTN Slimline

* Ny skummare WG-310

Ska börja med att snida till bakgrunden lite och installera skummaren. Följande har jag tänkt ut angående moddning i filter-delen, se bifogad bild, och skulle vilja ha era kommentarer:

Kammare 1 behåller jag "orginal". Kammare 2 åker nya skummaren WG-310 ner i. Kammare 3 och 4 har jag funderingar på att "slå-ihop" till en större kammare. Här kommer någon extra pump att installeras i botten och facket fylles med biobollar och doppvärmaren får sitta kvar. Med denna konfiguration på kammrarna så blir ju överrinningen från kammare 2 i toppen och vattnet sugs ner av pumpen som sitter i botten på det nya hopslagna facket via alla bio-bollar och sedan via PVC rör ut i toppen genom orginal utblåset. Vad tror ni om detta?

Konkreta frågor jag har:

* Kan doppvärmaren vara "packad" med bio-bollar runt liggandes dikt an mot värmaren?

* Ska man ha endast bio-bollar i detta fack eller ska jag ha något annat typ "aktivt-kol" eller liknande?

* Blir en Ehiem Power Compact 300 bra som pump i sista facket eller kommer den att "suga" torrt i fack 1-2 iom att orginalpumpen inte är tillräckligt "vass"?

Andra moddningar innan vatten kommer i blir:

* Tysta data-fläktar

* Korelia Nano

post-4204-14468916277698_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Då har det kommit så långt att jag fyllt med kranvatten för att kontrollera utrustning innan det blir hämt av ozmos vatten hos fiskhandlarn....

Följande är gjort:

* Bytt skummare till WG-308 - Passade rakt ner i orginal facket

* Skurit till bakgrunden med hål för intagen till bak-kammrarna.

* I mitt hotell satt det en extra pump monterad i utblåskammaren! Troligen något de monterat för att de första karen med endast en pump vid utsuget och med UV kopplat till sig inte räcker till.... Så 2 pumpar.

Jag får dock inte till yt-avrinningen. Jag har lämnat endast det översta gallret öppet och bakgrunden sitter för de andra. Men jag tycker att jag har samma nivå i hela karet samt i alla fack. Jag trodde jag skulle å en ytavrinning iom att endast översta gallret är öppet? (Och man ser att vattnet "står stilla" i anslutning till gallret. Dvs tar en annan väg).

Några förslag vart jag ska börja kolla?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ska försöka fota lite när jag tömt ut kranvattnet.

Men hur / vart kan det komma in vatten i fack 3 eller 4? Det skule ju vara om det läcker i botten där hela flterpaketet sitter silikonat mot botten av akvariet?

Det finns nämligen bara 1 utblås hål från fack 4. Inte 2 som jag sett någon ha i sitt....

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sitter och tittar i det "tomma" akvariet och försöker komma på vad som blivit fel. Min teori är att de skjut-galler som man kan dra för alla insug till fack 1 är för dålig kvalitet på och de tätar inte fullt ut. Jag tror att det kommer in vatten till fack 1 igenom samtliga galler...

Ska man kanske försöka täta insugen från insidan av fack 1 med en plexi skiva och silikon kanske ? Så att det endast kan komma in vatten genom översta facket? Finns någon nackdel med att göra detta då det blir mer eller mindre permanent isf? Det skulle ju vara om vattennivån sjunker under första gallret så att det går torrt i facken... Men man får vl toppa upp innan det går under ?

För om man inte skapar ett system som tvingar vattnet att gå genom samtliga fack så ser jag egentligen ingen mening med att ha facken , eller åtminstonde skulle det vara ett filter som tar väldigt mycket plats av total volymen i förhållande till funktion.... Eller tänker jag helt galet?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jaha, då har man gjort sig en liten "tavla" då.... Vaknade imorse och det var självklart för mig. Pumpen som sitter i returfacket sitter i botten och går med en slang till en 90graders böj och ut i karet. Det satt en strypning på 90 röret som var max stängd.... Inte konstigt att det var dåligt drag i pumpen och att den lät "ansträngt"...

Jaja, nu är det iaf fixat och det strömmar på bra i karet. Jag har inköpt en Koralia Nano och nu kvarstår frågan om jag ska sätta ner denna oxå eller om det är tillräckligt med de 2 orginal pumparna. Det står märkta som 720l/h om det nu stämmer....

Idag har jag blandat vatten, kalibrerat och använt refraktometern, lagt i 6kg levane sten och hävt i Natures Ocean levande sand. En påse med aktivt kol åkte i ena facket med.

Har läst lite om sandbäddars djup och förstått att det finns 2 skolor. Antingen tunt lager eller djup sand bädd. Det är nu ett tunt lager i karet men jag har mycket levande sand kvar. Ska jag vräka i så att jag får 4-5 cm eller vad tycker experterna?

Nya skummaren verkar funka bra och är tyst, skickar inte ut några mikro-bubblor. Det är mest fläktarna som hörs men jag har 2st tysta data fläktar liggandes som jag kan modda huven med. Vill spara lite av moddningen så att inte allt roligt blir av direkt.. :-)

Tänkte fota lite men det är så grummligt i vattnet så jag väntar med bilder tills imorrn då min aquascaping förhoppningsvis syns. Så imorrn kommer lite nystarts bilder...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag utgick från de modeller jag set innan med två hål i fack 4 samt hål även i fack 3 (där värmaren skall sitta) Jag tror du har problemet i de luckor som skall stänga de undre insugen - så var det i mitt fall när jag fick in sanden som skulle ligga i överinningsboxen.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har nu varitigång i 1 veka. Har börjat komma lite brunalger på stenen till höger. Tog vatten värden idag som följer:

Salt: 1.024

NO2: 0

NO3: 2,5 - 5,0 (Någan stans emellan)

Trilobiten: Ja, jag tittade mycket på din tråd och ditt projekt och jag gillade det så mycket att jag knyckte många ideer till inredningen....

post-4204-14468916440982_thumb.jpg

post-4204-14468916441091_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är givaren till termometern som jag installerat så snyggt!!! :-) Kommer självklart att åtgärda snart...

Nya mätningar och lite nya bilder, Det börjr komma mycket brunalger samt att jag efter säckning igår hittade, en mask till av något slag samt någon liten räka eller liknande...:-) Kul med lite levande.

VÄrden:

Salt: 1,024

PH: 8,3

Ammonium: <0,25

NO2: 0

NO3: 0,5 - 1,0

post-4204-14468916444619_thumb.jpg

post-4204-14468916444735_thumb.jpg

post-4204-14468916444883_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...