Gå till innehåll

Vermetid snails


peppelito

Rekommenderade inlägg

Jag försöker bli av med mina också, de är inte särskilt snygga med slemmiga långa trådar. Inte direkt skadliga men ändå..

Det finns säkerligen fiskar och räkor som kan äta upp dem, men då tar de troligen koraller, rörmaskar och dylikt också. Mekanisk manuell borttagning är nog enklast.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kanske inte snyggt men fascinerande!

Jag är glad att jag tycks ha fått in några stycken, eller om de funnits hela tiden men bara kommit igång nu. Praktiska är dom också - ibland fastnar en bit mysis i deras trådar och då blir det lätt för min dragonet att få tag på dom utan att jag behöver stänga av pumparna.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Såna där har jag oxå. Petade bort några idag som hängde på min Euphyllia.

Vad är det egentligen för nåt?

Det är en specialiserad snäcka, som istället för att använda sin fot för att röra sig med fäster sig med skalet i underlaget, låter foten "sticka ut" i vattnet och slemmet som skapas av foten används som fångstnät för att fånga diverse flytande plankton. Slemtrådarna dras sedan in och snäckan äter upp det dom fastnat på dem. Fascinerande djur, ofarliga för djuren i karet, kan dock irritera koraller ibland med sina slemtrådar. Men de flesta vill inte ha allt för många av dem då trådarna inte ser så prydliga ut i karet. Alla har troligtvis några sådanna i sina kar, och dom förökar sig relativt lätt. Pincettfiskar och eremiter kan eventuellt äta dem. Men oftast får man plocka bort dem manuellt om man inte vill ha dem i karet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hm, då verkar det inte som det är sådana då. Troligtvis bara min euphyllia som reagerat på vattenbytet + påfyllningen av osmosvatten häromdagen. Ser bättre ut idag.

Hur såg det ut? brunt? genomskinligt?

Varifrån kom slemmet? Munnen eller själva kroppen av polypen?

Det är ganska vanligt att koraller slemmar lite då och då, oftast inget alls att oroa sig för (dom gör det för att bli av med smuts ifrån vävnaden, byta ut/göra sig av med zooxantheller). Kan i vissa fall vara mindre trevliga saker som brown jelly disease (en bakterieinfektion (oftast hos LPS) som omvandlar korallens vävnad till ett brunt slem).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...