Gå till innehåll

Nytt vatten i Skåne.


Bobbafett

Rekommenderade inlägg

Följande kommuner berörs:

Eslöv (ej Harlösa och Löberöd), Helsingborg, Höganäs, Kävlinge, Landskrona, Lund, Lomma, Staffanstorp (endast Hjärup) och Svalövs kommun kommer att få vatten från Ringsjön.

I Lunds kommun berörs följande kommundelar: Lund, Stångby, Odarslöv, Hardeberga, Flyingeby samt större delen av Södra Sandby.

Helsingborgs stad och Höganäs kommun kommer att ha en inblandning av Ringsjövatten ett par veckor senare eftersom vattnet infiltreras i Örbyfältet. Det medför att övergången blir successiv.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har gått igenom värdena och de som är av betydelse för saltvattensakvaristerna (och även sötvattensdito) är att nu kommer hela malmö och dessutom Burlöv få rent vombvatten. Kloreringen (monokloramin) kommer att höjas i de delar av Malmö och Burlöv som tidigare inte haft rent Vombvatten med närmare 4 gånger nuvarande nivå. Det är troligtvis denna övergång som tidigare ställde till en hel del problem hos sötvattensakvaristerna (det var för något eller några år sedan) när andra delar av Malmö fick rent Vombvatten. Tänk på att kloramin passerar genom RO utrustningen så om ni misstänker problem - lägg i lite C-vitamin (inte mycket) i blandningsvattnet - det tar hand om kloraminet. Alkaliniteten och kalciuminnehållet stiger också men ganska lite.

För Lund gäller att alkaliniteten mer än fördubblas - samma gäller kalciuminnehållet. Används inte RO vatten så kan man behöva gå över till standardsalter (KH kommer ligga på ca 5,5 mot ca 2 före vecka 8 och kalciumet stiger i kranen till ca 55 ppm mot ca 22 före vecka 8. Det har redan skett en gradvis höjning mellan vecka 8 och 16. Kloret beräknas tydligen ligga kring samma och det finns inga uppgifter på kloramin.

För Helsingborg och Höganäs gäller gradvis efter vecka 17 att vattnet beräknas ändras från en alkalinitet på strax under 4 till strax över 5 samt kaciumet stiger till ca 60 ppm. Inga uppgifter om klor men jag tror inte Helsingborgsvattnet kommer att kloreras.

För Eslöv, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Staffanstorp (Hjärup) samt Svalöv gäller att vattnet kommer att ändras från en alkalinitet på ca 2 till strax över 4 i KH samt att kalciumet stiger från ca 22 till ca 60 ppm. Kloreringen uppges minska med nästan 2/3.

Hoppas dessa siffror hjälper er nere i söda delen av landet

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Man brukar tala om från en tesked till en matsked på 500 liter vatten - så det är inte mycket. Som jag ser det går det inte av överdosera heller så en tesked c-vitamin (askorbinsyra) till 100 liter är nog bra. Jag har dock inte provat detta själv men det är en välkänd metod blan sötvattensakvarister.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...