Gå till innehåll

Vårt djuriska arv - Sveriges mest kände akvarist till Malmö!


Rekommenderade inlägg

En påminnelse om MAF-mötet ikväll 14/5!

Antagligen sveriges mest kända akvarist som håller föredrag ikväll:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sverre_Sj%C3%B6lander

http://www.gavia.nu/

Han är specialist på fiskars beteende. Har bla. skrivit böckerna "Vårt djuriska arv" och "Naturens budbärare".

Jag har hört honom hålla föredrag en gång tidigare och det var grymt kul och intressant!

Var: Branteviksgatan 40, ingång på gaveln

När: kl 19.00

Alla akvarieintresserade är välkomna! Du behöver inte vara medlem i MAF. Inträdet är gratis!

(Sveriges mest kände akvarist? Det kan säkert diskuteras men bara i år har han medverkat i både Skavlans talkshow på SVT och Kattis Ahlströms TV-program.)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det var ett riktigt bra föredrag som avhandlade fiskarnas beteende ur en evolutionsbiologisk synvinkel - på ett populärvetenskapligt och humoristiskt sätt. Får ni chansen att se och höra Sverre någon gång så ta den!

Fokus låg på fiskarnas olika sätt, och behov, att kommunicera med varandra. Korallrevsfiskar användes som exempel rätt många gånger. Teman som deras färgrikedom, vissa arters radikala färgbyte med åldern, revirbeteende och aggressivitet, fortplantningsstrategier, förmåga att lida och känna smärta mm diskuterades och förklarades ur ett evolutionärt perspektiv.

Det var verkligen givande att höra någon som kombinerar akademisk naturvetenskaplig teori med en passion för akvariehobbyn, kryddat med en bra dos humor.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad är hans erfarenheter inom saltvattenshobbyn?

Som professor i Zoologi, med inriktning på etologi, hade han en hel del intressant att berätta om just saltvattensfiskar. Att han varit hängiven akvarist sedan 1952 gjorde att han dessutom lade informationen på en nivå som passade även lekmannaakvarister.

Korallrevens fiskar har legat till grund för en stor del av den etologiska forskningen som gjorts. Etologin handlar i mångt och mycket om fiskarnas sätt och behov att kommunicera med varandra. Artrikedomen och individtätheten på korallreven har gjort att just dessa både utvecklat avancerade och mångskiftande signalsystem och varit tacksamma studieobjekt.

Etologin som forskningsgren grundades av nobelpristagaren Konrad Lorenz, och redan i flera av hans tidiga verk används korallrevens fiskar som exempel.

I hans, vid publiceringen mycket kontroversiella, bok 'On Aggression' heter bokens två första kapitel 'Prologue in the Sea' respektive 'Coral fish in the laboratory'. (Klicka på länken för att läsa utdrag ur boken på Google Books.)

För den som har ett akvarieintresse som sträcker sig längre än till spårämnen och led-teknik så är etologin oehört intressant.

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg var det fascinerande att få en evolutionsbiologisk bakgrund till mycket av det som utmärker korallrevens fiskar - hela tiden med en återkoppling till akvarieförhållande, något som en teoretiker utan akvaristbakgrund knappast hade lyckats förmedla.

Men om du undrar över vilket spårämne som din slokiga korall saknar eller vill diskutera DSBs för och nackdelar tror jag inte Sverre är rätt person att fråga. Den här hobbyn rymmer så många aspekter. Visst är det underbart?!

Som sagt var, får ni chansen att höra Sverre föreläsa någon gång så ta den!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Uppsala Akvarieförening hade ett föredrag om evolution av fiskhjärnor och beteenden häromveckan. Mycket skoj, även om det mest var sötvatten (tanganyika). Ekologi och Etologi är ju bland det intressantaste i ett saltvattensakvarium tycker jag.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...