Gå till innehåll
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Saltvattensguiden

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Postat

Kör med Fauna marins ultralith system, och tycker inte att jag får ner fosfat och nitratnivåerna trots dosering av Ultra bak och ultramin S, doserar 0,9ml av varje varje dag, och kör just nu med 1Liter Ultralith i reaktorn, är det någon som har tips på att få ner näringen mer? Fosfaten ligger just nu på 0,045 vet det är inte så högt men den ligger jämt där (Rowa test) och Nitraten ligger mellan 3-5 (Elos test). Matar inte särskilt mycket, En fryskub om dagen och cirka en nypa foder om dagen. Kan jag dosera mera Ultrabak och Ultramin S?! Någon som har tips. Har även startat med ultra organics för ca 1 månad sedan (doserar halva eftersom jag doserar ultraminS med.) Och även börjat tillsätta Kaliumiodide (KZ) för en vecka sedan.

Tacksam för svar, mvh Rickard

Postat

Vad för frysfoder matar du med?

Om det är typ artemia eller mysis så kan du testa att tina upp dem under rinnande vatten i en the-sil, sedan hälla ut det i karet. Då får du bort en del fosfat från det frusna vattnet.

Postat
  • Författare

Det är artemia,mysis,krill, och nån super brine shrimp. Tror du att det är frysmaten som är boven i dramat? Jag brukar lägga en kub i en liten kopp och sedan låta den tina med akvarievatten, men kanske är bättre att göra så som du sa då man får bort frysvattnet då. Men jag tycker ändå Zeolithen borde dra ner näringsvärdena då en kub inte kan vara särskilt mycket? Har även kikat på fosfathalten i nyblandat vatten och i enbart osmos ligger det på 0, och i Red sea coral salt, 0,03.

Postat

Mysis och artemia kör jag genom en te-sil. Cyclops är lite svårare. Ska finnas riktigt finmaskigt nät som man kan använda, men har tyvärr inget sådant.

Postat
  • Författare

ok,tänkte lite på det som benighted skrev i en tråd, tina mat, blanda och frysa in, då måste ju massa fosfat försvinna?!

Postat

Skrev inte han om att tina mat --- skölja ordentligt med osmosvatten --- blanda, frysa in? Om inte så borde han ha skrivit det. :)

Postat
  • Författare

Precis, det skrev han, så jag hade tänkt göra iordning en brygd till helgen, man kan ju frysa in dom i orig kuberna så får man lagom storlekar :)

Postat
  • Författare

Tänkte göra så att jag silar Mysis,Artemia Brine Shrimp (Ska man skölja flera gånger genom silen eller räcker det tills det är tinat?) och lägger i lite pellets, och sedan frysa in det igen i kubformarna som man får med maten, är det bara ha i maten i kubarna eller ska man ha i lite vatten då samtidigt? Tänkte så det inte blir en massa mat åt dom när man koncentrerar bort vattnet?

Postat

Går det att öka din skumningskapacitet? Dvs ta ut näringen innan det blir ett problem som du måste ta itu med senare.

Postat
  • Författare

Öka skummarkapacitet`? Hur menar du då? Har en Mce600 som ska klara kar upp till 700l, så den borde inte vara för liten?! Problem tror jag inte jag kommer att få då nivån legat konstant länge nu, men jag vill ner mera. Ska jag skumma blötare? Blir ungefär 0,5dl blött skum på 2dagar.

Postat

Nä, jag bara frågade eftersom jag inte visste något om din setup, alltid bra att försöka se saker ur olika vinklar. :)

Postat
Precis, det skrev han, så jag hade tänkt göra iordning en brygd till helgen, man kan ju frysa in dom i orig kuberna så får man lagom storlekar :)

Hmm, så knasigt dum man kan känna sig ibland, att man inte tänkt på att frysa in dem i originalkuberna, tack för idén, ska ju göra en ny batch i helgen :).. Tänk på att plocka ut dem när de fryst och placera i en lufttät behållare, annars är det lätt att de får frysbränna.

När det gäller tinandet så använder jag ett långtidskaffefilter i polyamid (billigt och bra, rymmer rätt mycket och finns i de flesta matbutiker, och sist men inte minst, håller t.o.m. cyclops som de flesta tefilter läcker igenom) som jag tinar dem i under rinnande vatten, till sist så sköljer jag med osmosvatten innan jag blandar till mitt klägg :)

Lycka till med klägget :)

Postat
  • Författare

Så jag ska alltså ta ut Maten innan den fryst om?! Eller ska jag lägga i lufttät behållare innan man lägger in i frysen?? *snurrig* :)

Postat

Det sättet jag alltid gjort har varit att ta och frysa klägget i stora flak, göra det till portionsbitar efter de frusit (bara skära med kniv på en skärbrada). Lägga dessa portionsbitar i en lufttät låda (jag brukar faktiskt bara dela upp typ några veckors mat i så små bitar, resten lägger jag i lådan som hela flak (men om man återanvänder kuberna så är det ju bara att skölja översidan med lite varmt vatten och sen "ploppa" loss kuberna alla kuberna i lådan)).

Sen för att inte öppna den förslutna lådan varje dag så tar jag ca 1 veckas ranson i en liten Ziplock påse som jag matar fiskarna ur som ligger lätt tillgänglig i frysen, medans råvarorna och lådan med huvudlagret av mat står lite mer undanskymmt så man inte blir allt för sugen att ta en smakbit ;).

Det är ju ingen panik med det men vid långtidslagring (mer än nån dag) blir det ju lätt att det torkar in och blir en frysbränna om de inte ligger lufttätt.

Postat
  • Författare

Men det går inte att tina, blanda och ha i i kuberna och sen frysa igen eller bildas frysbränna då? och vad är frysbränna för något? :S Sen borde man väl kunna ta upp hela kakan med kuberna i och ta en bit för var dag? (det som går åt till mig)

Postat

Självklart går det att ha dem så, bara kakan är i en lufttät låda, gäller ju bara att man inte öppnar lådan för många gånger för då blir dom dåliga. Det som ju är den stora skillnaden mellan dom kuberna som du köper och de du gör själv är ju den aluminiumfolie som skyddar de köpta kuberna så dom inte utsätts för luften.

Frysbränna är det som sker med fuktiga saker som läggs i frysen, vätska avdunstar i ganska stor del även i en frys, speciellt när temperaturen varierar, och det som då sker med kuberna (eller en bit kött, m.m.) är att vätskan avdunstar och då torkar ytan ut och bildar en torr, vitaktig hinna. Dom flesta känner igen det ifrån kyckling och kött som i en dålig förpackning i frysen så får den en torr hudaktig hinna på de delar som exponerats för luften.

En sak som händer samtidigt är att många fetter härsknar(oxiderar), händer mycket långsammare än i rumstemperatur men snabbare än många tror, och har man saker exponerade till luften så sker det på bara några veckor/nån månad.

Postat

Du skriver att du kör med UltraBak och UltraMin-S. Inte UltraBIO?

BIO är bakteriekulturen, den bör man nog använda för att få metoden mer komplett och hjälpa nerbrytningen på traven.

I ZEOvit metoden är bakterierna ganska viktiga, och UltraLith metoden bygger ju på samma princip.

Postat
  • Författare

Min lokala akvarieaffär sa att det räckte bra med det jag har?! dom kör ju ultralith i deras system och har hållt på med saltvatten väldigt länge, Ultrabak är ju också bakterier.

Postat

Vad jag förstått det som så är Baken kolkällan/bakteriematen i det systemet.

Bara en lite annan vinkling vad som kan hjälpa till med att få ner näringen.

Läs mer här, klicka på produkten så får du mer info om just den produkten.

Postat
  • Författare

väldigt tacksam för det, kan vara det som är boven kanske?! har även märkt att jag doserat lite för lite, kan vara det som är boven med? många bovar ;)

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.