Gå till innehåll

PeterGG's RSM 130


PeterGG

Rekommenderade inlägg

Dagens Uppdatering..

jag börjar ana en liten minskning av bruna alger på BTN-bakgrunden, detta nu som följd av att jag minskat joden, vi får se om de försvinner.

Det irriterar mig aningen att jag mäter 0 i både nitrat och fosfat. 0 i nitrat innebär att skiten hade krashat.. dvs. jag mäter fel.. Just nu försöker jag mata lite kraftigare.. Jag har för övrigt noterat att karet är väldigt tomt på tricolor eremiter. när jag startade så lade jag i fem, sen efter ett tag fick jag två till.. men när jag pytsa i de två sista kunde jag inte hitta några av de fem första.. jag börjar undra om de dör pga matbrist..

sniglarna verkar klara sig, men de lever på de gröna algerna på rutan.. funderar på att göra av mig med fem sniglar.. tror jag har tretton i karet nu.. det är för många.. men det har bara blivit så..

Vidare, jag läste en intressant artikel på reefkeeping.. reefkeeping 101 denna månad.. om hur viktigt det är att ta det lugnt.. ska nog fundera på det nu när den nya lasten med zeobak, zeofood, zeostart kommer.. göra en förändring åt gången.. Jag ska nog vänta med att göra något tills algbalansen stabiliserat sig igen efter det att jag drog ned jod-doseringen.. underbar artikel.. verkligen värd att ta till sig.

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 60
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Ja, dagens inlägg tänkte jag prata om varför det ibland, eller rättare sagt oftast, är bättre att inte göra någonting alls, än att göra något..

DET TAR ALLTID LÄNGRE TID.. har man väl börjat pilla så är följderna oftast mer pill...

vaknade igår morse och upptäckte att min flakväxande montipora återigen trillat in i den grenväxande. Då tröttande jag på att rätta till den en gång till, så jag gick och hämtade kniv, såg, avbitare, lite annat..

först skulle jag skära av en bit av för att öppna upp mellan de båda korallerna.. givetvis fick jag okontrollerade sprickbildningar och korallen sprack på ett relativt oönskat vis.. Döm själva hur ni tycker det ser ut..

Sen så i med avbitaren för att rensa upp lite montipora, givetvis spricker den också på fel ställe och jag blir av med 1/4 av korallen..

KALAS.. varför började jag.. vi pratar om ett estetiskt fel på ett par millimeter.. nu är vi nog närmre ett estetiskt fel på 20mm..

ja, nä, när allt spruckit klart så fick jag lägga delarna i gruset och åka till jobbet..

Ja, nä, åter till brottsplatsen.. bad älsklingen om lov att pilla med akvariet ikväll.. (dvs igår kväll).. detta innebär att jag istället för att lägga en halvtimme på det, lägga hela kvällen..

första problemet var vad jag skulle göra med alla koralldelar.. jag har ingen plats att sätta det.. så det fick ryka på fraggsten alltihop.. det blev 4 grenväxande montipora fraggar, och 2 flakväxande.. men sen hade jag inte någon plats att sätta dem.. så, fram med DIY-toolboxen.. funderade ett tag och kom fram till att magneten från Seion var stark, så det blev att stripa på en akrylplatta på den, sen stripade jag staket på plattan.. och vips hade jag den grymmaste fragg-balkongen..

jag tyckte det blev svinbra.. under omständigheterna.. perfekt för ett RSM.. borde nästan sälja ideen.. får plats med 6 korallenzucht fraggstenar.. och eremiterna välter inte ned det..

Åter till mitt akvarium.. det är inte så vackert nu.. men.. det växer ihop igen..

Har fraggarna ute för försäljning..

post-4058-14468917826674_thumb.jpg

post-4058-14468917826905_thumb.jpg

post-4058-14468917827135_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

En lite uppdatering om statusen i akvariet.

Jag har sålt min store euphyllia, och flyttat ned den lite mindre gröna, istället har jag inhandlat en acropora med blålila toppar, den är för tillfället brun med blålila toppar, men jag får se hur den färgar sig, min gröna acropora har hållt väldigt bra färg, och växer faktiskt har jag märkt, så jag är hoppfull om den blå, men jag är också beredd på att den kan vara mer utmaning.

Sålde av lite sniglar också, och givetvis, när jag skulle plocka sniglar kom jag åt den gule montiporan och knäckte den också, det resulterade i en rad tyska svordomar..

Sen införskaffade jag en fragg av Moose, en acropora tumida, enzmann, det ska också bli spännande att se om jag får den gul eller om den blir grön.. just nu hittar jag ingen plats i karet för den, så den får stå på fragghyllan..

Ni får döma själva om ni tycker det blir bättre eller sämre.. jag tycker bättre om detta.. känns som lite roligare koraller.. hur nu koraller är roliga..

Peter

post-4058-1446891792601_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tjenare!

Riktigt snyggt kar med riktigt snygga koraller. :)

Jag bara undrar, efter som jag själv nyligen införskaffat mig ett RSM, om du har moddat din belysning på något sätt, eller om du kör orginal?

Skulle själv vilja ha acropora och montipora, men vet även att dessa är ljuskrävande. :)

Mvh/ Oscar

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack oscar!, jag har funderat på att låna hem en riktig kamera, men har inte kommit längre än tankarna..

Alltså gällande SPS och RSM, så, jag förväntade mig inte kunna köra SPS-er i det. Jag var nästan inställd på bara LPS, jag tyckte inte att 110W på 110L display var mycket..

Jag kör originalbelysning, originalrören också, jag är väldigt nöjd med dem.

Men man ska kanske komma ihåg att det inte bara är ljus, utan sps-erna kräver ordentligt med Ca, Mg, Kh.. och låga nivåer av NO3, PO4..

Vidare, så vad jag tror hjälper mig är att jag kör med aktivt kol - så vattnet är lite renare, dvs ljuset kommer längre ned.. sen så accepterar jag ingen film på vattenytan.. utan jag ställer in pumpar så att filmen på ytan försvinner och rinner ned i min ytavrinning, som du ser lite tidigare i min tråd..

Annars gissar jag, börja med en typ röd flakväxande montipora som första sps, sätt den högt uppe, och se hur det går.. jag tycker de verkar lättast.. man ser ganska snabbt om den växer, man får en vit tillväxt kant.. just nu växer min för mycket..

Mvh Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

glöm inte bort bara att spser vill ha mer flöde i karet också.

peter: jag köpte en tunze nano 6055a , + kontroller , ställde in den på max o min puls , kan nu redan efter bara någon vecka se att vissa spser växer lite mer åt olika håll, tror att växlandet i flödet gynnar korallerna starkt. ett tips där. men dyrt.

den gröna flakväxande montiporan verka vilja ha mindre ljus än den röda , har jag upplevet det som, dock har jag ingen fakta om att det är så. ett tips där bara ang spser i ett rsm.

mvh manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Hej Björn, Jag hoppas det går bra för dig, jag har inte sett din tråd än, såg bara att du letade osmosvatten i hbg.. jag har varit lite frånvarande forumet, men jag ska kolla lite mer efter dina uppdateringar.

tack,

Manne. Ja, det är nog befogad kritik, jag har varit bortrest en längre tid för arbete, utöver att resa en massa så har jag fått jobba som en galning, blir så när man kommer hem efter en resa, är man borta en vecka, så ligger där en veckas jobb och väntar på en när man kommer tillbaka, som redan är en vecka försenat.

men akvariet puttrar på, har installerat en koralia nano, och jag är nöjd med den, den har suttit en vecka, och jag uppskattar att den rör runt lite i karet.. tänkte låta den sitta tre veckor till, ( i realiteten en vecka till) sen ska jag börja labba med att tillsätta lite zeovit produkter, zeobak, zeostart, coralfood eller vad de kallar aminosyrorna..

köpte en fragg av gul enzmann, (som står på hyllan för att det är för fullt) och den är lite grönaktig.. som jag förstått det indikerar det lite för hög näringshalt.. tänkte använda den som indikator för att ställa in doseringen av zeo-produkter, min förhoppning är att zeo'n ska sänka mina nitrater..

just nu är det inte fotoläge, jag har inte skrapat rutan på två veckor.. men man ser fortfarande in, ;)

annars, utöver dessa relativt lågintensiva experiment, så sitter jag och rullar tummarna, väntar på att mitt kar ska växa ihop och fylla ut lite..

jag trivs med experiment i lugn och ro.. göra en förändring, vänta fyra veckor och se om man ser någon skillnad.. det är ro-givande.. ska kolla din tråd nu, tråkigt att du blev av med musslan.. (om jag kommer ihåg rätt)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

hm.. ja, jag kanske skulle vara lite tydligare..

jag kommer inte att köra med zeolit och zeolitreaktor, bara droppa i bakteriemat, bakteriekultur och aminosyror för att försöka öka andelen bakterier i karet.. för att på detta sätt konkurera ut de gröna algerna som kommer på rutan..

ska se till att plocka fram kameran efter den trettionde i månaden nu (har en deadline på jobbet med en stor rapport). sen får det lugna sig.

to be cont.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så här ser det ut just nu..

Tog lite värden idag,

Salt: 1.026

Ca: 420

Mg: 1440

Kh: 10,6

Jag har precis bytat vatten, så nu ska detta förbrukas fram tills onsdag, då ska jag tillsätta nya grejer.. doserar som sagt fortfarande två gånger i veckan..

Koralia nanon spinner på, och idag så bytte jag fosfat-absorber, ska köra biophos 2 (Rowa var slut överallt, men, det kan vara värt att kolla andra fabrikat ibland)

Korallerna växer i synlig takt. enzmannen har växt sen jag skaffade den. trevligt.

post-4058-14468918147968_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

ser fint ut peter, nu har du ju lite "guldägg" i karet, som jag kallar det, kombinera nu med lite knappar o skivor och dylikt som kan växa runt om och imellan korallerna..

den långa fungia liknande korallen trivs nog bäst i sanden, om jag har rätt för mig. ett tips där bara..

mvh manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

ser väldigt trevligt ut :-) du har fått till det bra med placeringarna.

Tack, jag har kämpat med det verkligen, så jädra jobbigt att tillfredställa allas viljor.. men sen har det blivit lite extrajobb, jag trodde först inte att RSM-ljuset var så starkt, så många av LPS-erna satt högre upp till en början i karet.. De stormtrivdes verkligen, men, jag ville ha plats till SPS-er..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

ser fint ut peter, nu har du ju lite "guldägg" i karet, som jag kallar det, kombinera nu med lite knappar o skivor och dylikt som kan växa runt om och imellan korallerna..

den långa fungia liknande korallen trivs nog bäst i sanden, om jag har rätt för mig. ett tips där bara..

mvh manne

Hehe.. först till fungian.. jag tror den går under namnet tongue coral.. jo, det är kanske den jag skäms över placeringen för.. för att det är nog bara jag som har den korallen svävandes i luften.. Den har faktiskt växt, och den har bra polypexpansion... men det är en ganska onaturlig plats för den.. jag vet inte varför den skulle trivas bättre i sanden? suger den upp något från sanden??

tyvär får den inte plats i sanden.. sen har jag en sandvändande sjöstjärna som jag vill ge lite utrymme att röra sig på också..

funderar kanske på att sälja den.. funderar på att sälja montiporan också.. mest för att få plats med mer grenväxande spser och mer långsamtväxande..

får suga på karamellen, hade en tanke på att släppa i en fisk till, kanske en bangaikardinal..

eller, varför inte, lite fler fina skivor, just nu har jag bara monsterskivor ala laggeman, ricordeor och lila skivor, fast de lila skivorna ligger spridda i karet.. ingen ordentlig koloni än..

finns många fina skivor..

jag skulle vilja ha stjärnpolyper, men, mina krabbor och eremiter åt upp min koloni..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag skulle vilja ha stjärnpolyper, men, mina krabbor och eremiter åt upp min koloni..

Om du inte hade bort så himla långt bort så hade jag gärna sponsrat med några "matt" bitar, då mina växer som bara den.

Ett riktigt fint kar du också :P

Kör du med orginal belysning ? I så fall borde man satts på lite mer LPS:er själv.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om du inte hade bort så himla långt bort så hade jag gärna sponsrat med några "matt" bitar, då mina växer som bara den.

Ett riktigt fint kar du också :P

Kör du med orginal belysning ? I så fall borde man satts på lite mer LPS:er själv.

ja, nä, otippat att bli av med stjärnpolyper, men, mina eremiterna satt där och mumsade hela tiden.. skulle inte köpt eremiter..

Ja, jag kör original.. jag kan hålla både euphyllior och calustrea på bottnen av karet.. de växer på bra.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kvällens uppdatering.

Ja, nä, nu satte någon här i tråden igång mitt tänkande.. och jag börja fundera..

som jag tänkte så var det,

4 fiskar är kanske lite lite..

kanske ska jag ha mer stentäckande koraller..

kul med nya ideer..

Kvällens uppdatering är att Zebbe med zäta har fått en ny kompis, Hermann, den tyska Bangaikardinalen.

Zebbe är självfallet den gula kirurgen.. och han tyckte det var intressant med en ny kompis.. Hermann var lite mer stressad över situationen..

Jag vet inte om jag har presenterat mina invånare;

utöver Zebbe med zäta och Hermann så bor följande individer i mitt kar;

Teo, Leo, Neo, Tre percula clowner i storleksordning, teo störst,

Lena (Putsarräka)

Storebror och Lillebror Fegis (två eldräkor som lever i bakgrunden)

Hellraiser (blåbenad elegans eremit)

Muerte (mexikansk digueti eremit)

el Diablo (mexikansk digueti eremit)

Eremiterna köpte jag och namngav för att de skulle plocka lite turbosnäckor, hade köpt för många.. hittils har bara en snäcka omkommit sen januari.. så.. njae.. så där jädra dödliga var inte dessa eremiter..

vidare, så, jag ska fortsätta fundera på att sätta in lite mer täckande koraller.. får se vad det blir..

post-4058-14468918161245_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

tja peter

kan rekommendera lite olika 'discosoma' finns i många varianter o kräver inte nämnvärt i förhållade till vad du redan har.

http://se.reeflex.net/kategorie/70.html#Discosoma

nästa alternativ är ju knappar tex.

http://se.reeflex.net/kategorie/61.html#Zoanthus

sen om man har lite gott i plånboken så faller ricordea florrida inom räckhåll.

finns en hel uppsjö av fantastiska sådana.

http://se.reeflex.net/kategorie/70.html#Ricordea

där är ett axplock..

mvh manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

mm. jag har nog börjat leta efter lite roliga skivanemoner.. ricordeor är också intressant.. men jag har redan en koloni i karet 5-6 stycken..

flyttade fram en liten koloni lila skivor, tre skivor, så man kanske kan se dem från framsidan.. men de får växa ett tag..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...