Gå till innehåll

Dalmasens nästa - 180 liters kub


Dalmasen

Rekommenderade inlägg

  • 2 veckor senare...
  • Svar 69
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Nu är sumpinstallationen i det närmaste klar! Det som återstår nu är bara att göra klar den specialbyggda osmostanken som skall stå direkt framför sumpen i skåpet. Av utrymmesskäl blir tanken därför bara ca 7cm bred men kommer ändå att rymma ca 15 liter vilket bör räcka några dagar iaf. Den lilla maxijet-pumpen i skummarfacket kommer att mata UVC:t som sitter till höger bakom sumpen. Returslangen går ner i refugiet. Till vänster i bild syns även sensorerna till osmolatorn (Tunze 3155). Pumpen kommer givetvis att läggas i osmostanken.

En liten fråga; bör man köra med någon typ av filterstrumpa direkt på inloppet från akvariet eller är det bäst att köra utan? För och nackdelar?

post-4534-14468918809342_thumb.jpg

Akvariet är fyllt med sötvatten just nu och jag ska snart testa pumpar och avrinning och göra fininställningar av dessa innan jag börjar blanda salt. Kul att det börjar närma sig uppstart!:) Kommer dock vänta tills efter helgerna innan jag drar igång det med salt.

post-4534-14468918808954_thumb.jpg

post-4534-14468918809165_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tackar!:) Jag har två olika lysen, dels en sats med 4 LED-spottar i taket och dels ett litet 13W lysrör på väggen precis ovanför refugiet. Båda är från Bauhaus. Jag är lite osäker på om det är tillräckligt för att macroalger ska trivas men jag börjar så i alla fall sen får jag komplettera om det krävs mer ljus.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Igår fyllde jag så upp akvariet och sumpen helt och testade pump samt avrinningen. Allt fungerade klockrent!:ler: Jag blev grymt imponerad av pumpen, den är i princip helt ljudlös!! Det är en Eheim Compact+ 2000.

Det enda lilla bekymret är att det plaskar lite precis där vattnet leds ner i sumpen. I och med att jag har 32mm rör hela vägen ner så behöver jag i princip enbart använda det vänstra röret för avrinning, det visade sig även bli tystast så.

post-4534-14468918812253_thumb.jpg

På bilden ser ni slangarna som går ner från durson i sumpen. I dessa bildas det ju i princip ett fritt fall sista biten från rörböjen och ner i vattnet. Är det någon som har några bra tips på att dämpa just det ljudet?? Jag funderade på om man kunde använda någon form av svamp precis där vattnet kommer ner för att dämpa plasket men det riskerar ju bara att bli en "smutshärd" som måste pillas ut och rengöras ofta. En annan ide är att helt enkelt böja slangen så att det inte blir fritt fall utan att vattnet förs i en mjuk böj ner i sumpen. Vad tror ni? Vattennivån ligger ungefär 3-5 cm upp från slangens ände.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo det var ju ursprungstanken och anledningen till varför jag byggde den. Det enda problemet det möjligtvis skulle innebära är att jag måste lägga sten i princip ända upp i drop-boxen, är rädd att det istället kommer stänka vatten utanför sumpen i och med det...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja du beskriver det helt rätt Laggeman. Det nedforsande vattnet möter vattenytan en bit upp i slangen och det är där ljudet alstras.

Bra tips om 90 böjen, det hade jag faktiskt inte tänkt på! Kan bli lite känsligt dock sett till vattennivån. Det gäller att böjen alltid är ovanför vattennivån men samtidigt inte FÖR långt ovanför då det ju lär bli ljud ändå. Jag får laborera lite....:)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Min tanke med böjen var att du skulle ha den under ytan, inte ovanför. Ju mer som bromsar vattnet, desto högre upp i röret får du nivån, vilket medför mindre fallhöjd och mindre plaskande. Men det är bara att testa dig fram. Det krävs kanske en mindre öppning också, isf är det bara att värma på böjen så du kan klämma ihop den lite.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Just nu har jag utloppet under ytan, men plaskandet beror ju på att det är fritt fall sista decimetern från böjen och ner till vattenytan (som ju befinner sig en bit upp i slangen).

Men jag förstår nu vad du menar Laggeman. Nu har jag ju i princip fritt fall från kulventilen och ner i sumpen, det du menar är att jag stryper flödet precis vid utloppet för att på så sätt skapa en vattenpelare även nedanför kulventilen, eller hur?

Istället för en böj kanske man bara kunde dra åt slangen med typ ett buntband eller slangklämma precis vid utloppet, då kan man ju även justera flödet lite där.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Haha...ja det har uppdaterats dåligt på sistone, jag håller med!;) Allt är i princip klart för uppstart. Jagar just nu LS samt håller på att producera vatten. Helgerna kommer dock lite olägligt och jag tror därför att jag ska vänta tills efter nyår med att dra igång karet. Kommer inte vara hemma så mycket och det är nog svårt att hitta en akvarievakt för mitt nuvarande kar!:)

Jag funderar som bäst på hur jag ska göra aquascapen. Jag har i princip två olika spår just nu, vore kul att få lite kommentarer på dessa:

1. Bygga upp en vägg av LS mot bakre väggen i akvariet för att simulera en revvägg. Utöver "väggen" göra 2-3 pelare på sandbottnen.

2. Skippa stenen mot den bakre väggen och göra ett mera sammanhängande rev (större stenparti) på sandbottnen, ev. tillsammans med 1 mindre pelare.

Vad säger ni? Som jag ser det finns det för- och nackdelar med båda varianterna. Den första varianten är lite svårare med tanke på att man måste bygga upp "väggen" på ett hållbart sätt. Jag är också lite rädd att jag får för lite ytor att sätta koraller på med denna lösning. Mycket sten går "till spillo" till att bygga väggen.

Just nu har jag en helsvart bakgrund. Tycker även det är snyggt med blå bakgrund...hmmm...inte lätt!:)

Slänger upp några bilder på min skräddarsydda osmostank i kväll!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hmm, själv är jag inte i närheten av att få göra en aquascape själv ännu, men har ju givetvis tänk på det med, drömma får man ju göra i förväg ;)

Jag tror jag kommer köra någon form av lutande "vägg" mot bakrutan. Denna ska sedan byggas upp med ett par "balkonger". Kanske inte säger så mycket, men hoppas kunna visa det så småningom i mitt egna kar!

En variant är ju att använda död sten som "spill stenar", har man ekonomin hade jag kört på levande ändå, kan tänka mig att det blir en "naturlig" och bra skyddad miljö för mumsiga microvarelser o dylikt :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Efter att ha fått tagit över några kilo begagnad LS var jag tvungen att dra igång sumpen för att ha någonstans att förvara den. Nedan ser ni refugiet med ca 5 kg LS, en påse Reef Substrate och några makroalger. Jag har inget filter igång så vattnet är rätt grumligt. Ska göra totalt vattenbyte innan jag drar igång karet på riktigt efter helgerna. Nu får detta stå och "dra" med en Eheim 1000l pump och värmare någon vecka.

post-4534-14468918891665_thumb.jpg

post-4534-14468918891471_thumb.jpg

Ytterst ser ni min egenbyggda osmostank. P.g.a. platsbristen i bänken var jag tvungen att bygga den väldigt smal. Måtten är: 50x40x8 och den rymmer ca 15l. Osmolatorpumpen från Tunze passar perfekt!:)

God Jul allihopa! Efter nyår stänger jag denna tråd och startar en ny tråd i samband med att jag kör igång karet!

/Petter

post-4534-14468918891274_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...