Alex_y Postat 13 november 2009 Postat 13 november 2009 Hejsan alla kamrater!Mitt första inlägg och tråd på detta forum. Kan presentera mig lite kort. Heter Alexander Ylipää och är en hängiven akvarist sedan 9 år tillbaka sötvatten i allmänhet och ciklider i synnerhet. Sitter i styrelsen för Nordiska Ciklidsällskapet och livnär mig på att kränga fisk och kattbollar på Djurmagazinet i Luleå.Nu har jag då införskaffat ett saltvattensakvarium efter alla dessa år som sötis. Det känns verkligen som för 8-9 år sen då man var novis och helt grön på akvariehobbyn. Och det känns egentligen bara kul att kunna få göra en form av omstart på det här sättet. Hitta nya dimensioner i sin hobby och kunna utveckla sin "kompetens".Akvariet är som sagt ett Red Sea på 250 liter. Karet har nu varit igång i snart tre månader och har kört enligt kosntens alla regler, lugnt och metodiskt. Började med att driva ner osmosvatten i karet, och lät det puttra på ett tag. Senare kom saltet, levande sten och levande sand i bilden. Så har det gått nu utan att ha gjort så mycket mer. Det enda levande jag har köpt är en Skivanemon, typ Discosoma eller liknande. Och det var iom. det köpet jag körde igång belysningen. Vart en liten algblommning men inte så fasanfullt som jag har förväntat mig. Lär kanske komma mer så småningom. Lite brunalger och ett par gröna trådalger.Bifogar en bild på karet och hur det ser ut. Har itne alls bestämt mig vad det ska bli för besättning i akvariet. En given sak är dock. Inga vanliga clowner (ocellaris) eller gula kirurger får komma i detta kar, ha ha.
Patrik Steen Postat 13 november 2009 Postat 13 november 2009 Hej och välkommen!! ser riktigt lovande ut när det blir klart.
blaze Postat 13 november 2009 Postat 13 november 2009 skoj att du tagit dig till att skapa en tråd o visa upp karet nu!ska bli skoj att följa karets utveckling o så har du som jag lovat lite att hämta här när du har vägarna förbi umeå.
Alex_y Postat 14 november 2009 Författare Postat 14 november 2009 Kom över en Långnäsad Hökfisk - (Oxycirrhites Typus)Rätt så fräck firre och den första firren i karet. Den sitter nu under en sten och flexar lite. Verkar må ok det första dygnet han har varit i karet.
GimliX Postat 14 november 2009 Postat 14 november 2009 blir skoj att följa. Hökfisken är en personlig favorit, synd bara att den ger sig på räkor =(. Lycka till!!
mbuna Postat 15 november 2009 Postat 15 november 2009 vad sägs om Rhinomuraena quaesita, eller bandmuräna!?, en subtil muräna som är ngt svår med mat ibörjan men tydligen inga problem. även så gott säker mot andra firrar, först är den svart/gul sen i vuxen ålder blir den svensk:)
Alex_y Postat 15 november 2009 Författare Postat 15 november 2009 Bifogar en bild på min egna parvel. Åt artemia idag med god aptit!Imorrn beger jag mig och införskaffar en Valenciennea strigata. Sedan får det vara nog med inköp ett tag.
Alex_y Postat 25 november 2009 Författare Postat 25 november 2009 Valenciennea strigata simmar nu också i burken med typusen. Allt flyter på som smort. Anemonen lever och mår och fiskarna äter artemia med god aptit. Har sneglat lite på olika sorters torrfoder och kommit fram till att granulat som sjunker är det bästa för mig, eftersom Red Sea Max kör med ytavrinning i sina kar.Imorrn kommer en bicolor-kejsare till jobbet som jag har tänkt knycka hem. Har hört att de är lite kinkiga med mat och vattenkvalite, men provar ändå med denna dvärgkejsare eftersom jag tycker den är brutalt vacker.
Andreas N Postat 25 november 2009 Postat 25 november 2009 Nä men tjenixen Alexander!Roligt att se lite bilder på burken. Jag hade en bicolor förut men den fick jag tyvär skicka till himlen då den var en brutal polyp ätare och rensade karet på var enda rör mask. väldigt fin är den dock.Ser att du börjat få lite tråd alger. Så snart dags för en kirurg kanske? 8)
Alex_y Postat 26 november 2009 Författare Postat 26 november 2009 Tjena Andreas!Kirurger har jag faktiskt funderat på, dock ej kommit på vilken. Har du några tips förutom den vanliga gula? Ser att du har vitbröstad kirurg på din avatar, har du en sådan? Lätt den snyggaste kirurgen, men har läst att den ska vara rätt så besvärlig?
Andreas N Postat 26 november 2009 Postat 26 november 2009 Jag kan klart rekomendera Acanthurus japonicus eller nigricans. Jag har både leucosternon samt nigricans. Vill du inte ha flevesense så kan du ju alltid ta zebrasoma xanthurum från röda havet , den är ju lila med gul stjärt.
Alex_y Postat 26 november 2009 Författare Postat 26 november 2009 Zebrasoma xanthurum var grann! Men hur pass svårskötta är de egentligen? Enligt reeflex verkar de vara väldigt besvärliga. Kejsaren jag hade beställt uteblev frånImazo, typiskt.
Andreas N Postat 26 november 2009 Postat 26 november 2009 De flesta zebrasoma är väldigt lätt skötta och du skall inte ta allt på allvar som står på reflex. skulle alla gå efter vad som står i litteratur så skulle alla ha precis likadana kar o så är ju inte fallet. det står på en del sider att man absolut inte får ha mer än en Kejsare i ett och samam akvarium men vissa har 8-10 i samma kar o det funkar kanon o även då med koraller som det står att de äter till frukost typ. bäst är att pröva och bilda sig en egen uppfattning om saker men man kan ju ha reflex i tanken iaf vid val av fisk.
DAHLBERG Postat 26 november 2009 Postat 26 november 2009 vad sägs om Rhinomuraena quaesita, eller bandmuräna!?, en subtil muräna som är ngt svår med mat ibörjan men tydligen inga problem. även så gott säker mot andra firrar, först är den svart/gul sen i vuxen ålder blir den svensk:)SVARTGUL?! Perfekt Alexander! Skellefte AIK Nämen grymt kar du fått till Har ju iofs sett det tidigare. Du har ju lite resurser eftersom du jobbar på djuraffär och jag tror du kan få till det riktigt bra
Alex_y Postat 26 november 2009 Författare Postat 26 november 2009 A. leucosternon är är ju för grann ändå. Man kanske ska ta och prova en sådan iallafall.
jorgas Postat 27 november 2009 Postat 27 november 2009 A. leucosternon är är ju för grann ändå. Man kanske ska ta och prova en sådan iallafall.Min erfarenhet är att xanthurumen är inte mycket svårare än den gula.Leucosternon kan vara svåra tills de gått in sig i karet. Ingen fisk jag skulle rekommendera dig nu i början. Sätt i den som sista fisk isåfall då den är rätt så aggressiv. Jag skulle sätta i en Ctenochaetus-art eller nån av kaninfiskarterna som finns. De är bättre algätare än Zebrasomorna. Ctenochaetus hawaiiensis är ju en riktig skönhet som ung men den kostar en slant
DaTrucka Postat 27 november 2009 Postat 27 november 2009 Tycker gott du kan titta lite på naso elegans eller naso lituratus kirurgerna med, Har en naso elegans själv och upplever den som mycket enkel (för att vara en kirurg).
Alex_y Postat 29 november 2009 Författare Postat 29 november 2009 Tackar för era tips. Alla förslag tas emot tacksamt! Inpulsköpte min första anemon häromdagen. En Heteractis Magnifica. Haft problem att få den att trivas på de ställen jag placerar honom. Kom förhoppningsvis överens nu om en plats i ett hörn där han kilat in sig. Inte optimalt estetiskt sett men det får duga.Det börjar bli lite alger nu och saknar någon utpräglad algätare. Får nog sikta in mig på lite sniglar och så småningom en kirurg. Är som sugen på två, är det möjligt att köpa två kirurger väl man är inne på det spåret? Fungerar det eller måste det vara olika arter?
Andreas N Postat 29 november 2009 Postat 29 november 2009 Vill du ha 2 av samma sort så bör du köpa dessa samtidigt men då skulle jag rekomendera Hepatus (Doris) i sådana fall. De lämpar sig bäst att ha fler av.Naso är en mkt lugn snäll fisk men blir tyvär 40+cm och växer väldigt fort...... Men otroligt fin , snäll och lätt är den iaf.Köp 2 samtidigt för oftast så tenderar den bli väldigt revir lysten ifall den får gå länge ensam då det senare kommer i en ny fisk. Undvik tycker jag iaf de sorter som blir över 25cm. Dessa sorter växer väldigt fort och du kommer då inte kunna ha dom länge innan de är för stora för ett 250 liters.jag köpte en Naso för 6-7 veckor sedan ca och då var den 6cm, nu är den 10cm...
Alex_y Postat 29 november 2009 Författare Postat 29 november 2009 Hepatus är fin. Men blir inte de stora också? Hade uteslutit dem från början pga storleken. Men kanske får tänka om isåfall.
Alex_y Postat 29 november 2009 Författare Postat 29 november 2009 Slänger upp en bild på heteractisen.
Alex_y Postat 1 december 2009 Författare Postat 1 december 2009 Tack Ted!Idag gjordes det första vattenbytet på cirka 30 liter. Och till min stora förtjusning har anemonen inte flyttat sig. Inom ett par dagar anländer clownerna!
Alex_y Postat 2 december 2009 Författare Postat 2 december 2009 Var och köpte 3 st Euphyllia igår av en polare som skulle hastigt lägga ner sitt saltkar.Såhär ser de ut idag. Väldigt mycket mer indragna men hoppas på mer snart.Dock märkte jag ett stort bekymmer. Temperaturen ligger på 30 grader nu, verkar lite alarmerande. Har ingen doppvärmare igång och har hört att RSM tenderar att ha detta problem. Är det någon som råkat ut för samma misär med dessa kar? Hjälper det att byta till några andra cirkulationspumpar? Har hört att de som följer med RSM ska vara rätt så energistarka.
teggner Postat 2 december 2009 Postat 2 december 2009 Dock märkte jag ett stort bekymmer. Temperaturen ligger på 30 grader nu, verkar lite alarmerande. Har ingen doppvärmare igång och har hört att RSM tenderar att ha detta problem. Är det någon som råkat ut för samma misär med dessa kar? Hjälper det att byta till några andra cirkulationspumpar? Har hört att de som följer med RSM ska vara rätt så energistarka.Har du fläktarna igång 24/7? Pumparna som kör in och utblås plus den pumpen som driver skummaren drar sjuka wattmängder och blir riktigt varma. Ett tips kan vara att byta ut dom. Själv har jag bytt ut skummaren
Rekommenderade inlägg