Gå till innehåll

Ta bort mittstag på akvarium?


Sune

Rekommenderade inlägg

Som rubriken lyder så undrar jag hur (om?) man kan ta bort mittstaget på mitt 375L kar (150x50x50) och förstärka med en sarg runt hela karet istället? Jag har ett gammalt 375 med sarg och tre tunna mittstag (se bild), som jag tänkt skära ner då det ändå läcker och inte är i så bra skick. Kan jag använda sargen från det och limma på det nya?

Hur konstruerar jag det nya (beggade) så det blir utan mittstaget?

Bägge karen är i 8mm glas och botten på det nya är 10mm.

Alla tipps och idéer mottages, men helst beprövade metoder ;)

post-2847-14468918697206_thumb.jpg

post-2847-14468918697451_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Daniel!

Jag tror du har gett på dig ett projekt som är lite riskabelt att uttala sig om då beräkniungen , som jag uppfattar det, inte är helt enkel. När jag köpte mitt kar så ville jag inte ha något mittstag då jag tycker det är i vägen samt att jag vill ha T5 belysning. Jag frågade runt på rätt många ställen men ett stort antal sa att de inte byggde sådana. Dock hittade jag 2 ställen i Stockholm som kunde vilket visar att det går.

För att lösa det valde de tjockare glas samt bredare sarg med tjockare glas i. Nu har du ju inte valet att ha tjockare glas vilket kan vara ett stort problem då sragen måste bli lika styvt som ett mitt stag som inte flexar alls. Inte lätt!

Nu till det jag skulle få fram till dig. Går det inte ha ett tunt mitt stag av annat material som håller ihop karet? Måste ju vara beständigt mot salt förståss. Tanken var att man skulle kunna ha en stång motsvarande ett armeringsjärn istället då det är mindre!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för hjälpen Jonas och Thore!

Mina tankar började när jag såg ett liknande kar helt utan sarg och mittstag på en känd butik här i stockholm, tror inte det var tjockare glas heller, men å andra sidan så skulle jag aldrig våga köpa det och fylla det hemma!

Jag tror det blir till att prova med 2x8mm sarg i fram och bakkant 50mm bred, det är redan sarg på kortsidorna (för täckglas), så det går nog att få till något hyfsat snyggt också. Som Thore sa så får jag mäta efteråt och i värsta fall sätta tillbaka mittstaget.

Får provfylla med vanligt vatten, det ger inte lika fula fläckar när golvet torkat ;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ha ha.. Ja, skåran var så rak så det var läskigt! Men ett gammalt repigt 8mm täckglas lät sig inte hunsas så lätt, reporna var duktiga spridare. Skärvorna blev när jag skulle *avreagera mig* efter att ha knäckt 1500mm skivan på mitten (kändes rätt just då).

Ska nog hålla mig till att skära sumpar och terarium istället :)

// Danne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

När jag skulle fixa ett par skivor till sumpen och försökte själv med 8mm repigt som ditt så sprack det hela tiden hjälpte inte att farsan jobbat som glasmästare ligger inte i mina gener.

Så jag åkte till Ryds glas och fick 3 skivor 8mm glas för 150Kr så kolla med din lokala glas mästare.

MVH.Ted

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Jag beslutade mig för att använda karet som det var :)

Byggde klart bänken och fick hjälp att lyfta upp det, gick sedan och sneglade några dagar på ett par fula repor mitt på framrutan, eftersom jag känner mig själv så var det bara att besöka glasmästaren och köpa en ny skiva!

Nu är rutan bytt och samtidigt så passade jag på att få den gamla rutan uppskuren så jag kan bygga sarg!

Jag lärde mig faktiskt något i lumpen, det var att om du tvekar på om något håller så bygger du det tills det känns tillräckligt, sen gör du dubbelt så mycket till :)

Min sarg som löper runt karet nu är 60x24mm om det flexar (känns som jag kan parkera min bil på det) så skiter jag i det och köper två hamstrar som får bo i karet istället ;)

post-2847-14468918875577_thumb.jpg

post-2847-14468918875716_thumb.jpg

post-2847-1446891887586_thumb.jpg

post-2847-14468918876008_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...