Gå till innehåll

pumplös vattenpåfyllare.


Jaken

Rekommenderade inlägg

Ta en vanlig 10 eller 25 liters hembränningsdunk med skruvlock med koppling för jäsrör. I stället föt jäsrör sätter du i ett plaströr som är grovt nog för att täta hålet. Sedan bygger du en ställning så att du kan hänga upp dunken upp och ned över sumpen så att röret precis når vattenytan. Fyll dunken och häng upp den. När vattnet i sumpen sjunker så kommer det in lite luft i röret som stiger upp till dunken. I stället rinner det ner litet vatten i sumpen. När det inte kommer in mer luft i röret slutar det rinna. Det finns två nackdelar med systemet.

1. Om man tar ut extremt litet vatten blir det ändå ett saltutbyte genom röret och det osmotiska trycket. Man kan alltså inte ha vatten för månader där utan kanske bara några dagar.

2. Vattennivån blir inte särskilt exakt. Den spelar på två tre millimeter. Det är därför man bör köra den i sumpen där man inte har breddavlopp utan nivån ändras mer.

Metoden användes på sjuttitalet men verkar vara bortglömd. Jag vet inte hur bra den fungerar ,men visst är den väl värd en test.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

<Stigigemla> det betyder att röret måste sluta precis under ytan eller hur. Och när ytan sjunker så pyser lite luft in i dunken och lite vatten åker ut.

Det jag tyckte va smart med Delbeeks variant var att man har hela grejen ovanför vattenytan, förutom flytbojen. Det borde ju inte sätta igen sig allt för snabbt.

Eller kanske en mix på de båda.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Pofyllning.jpg

Jag kom på en metod för att kombinera dessa 2 metoder ...

Man har som en flottör med en pinne som går lodrätt upp längst upp på denna så fäster man en mugg som kommer vara helt fylld med vatten när vattennivån sjunker i karet så kommer muggen åka ner lite och det kan komma in luft i den stora behållaren med RO vatten och då kommer det rinna ner vatten över kanten på muggen och ner i karet ... inte mycket som skulle kunna gå fel med den här designen ... 1 rörlig del och ingen övergång som behöver vara tät...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...