Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Hej,

Här i New York har det för några veckor sedan varit en välbesökt saltträff. Manhattan Reef anordnar detta två gånger per år och det brukar vara drygt 200 personer, så även i år. Det är ju i första hand en social aktivitet och det finns gott om utrymme att språka med andra. Det andra är en ganska stor fragbytaraktivitet och även en stor försäljning av fraggar, både privatpersoner och företag. Slutligen var det två föreläsningar under dagen, och jag tänkte kort sammanfatta innehållet i dessa. För mig som “torrsimmar” än så länge fick jag nöja mig med att komma hem lite klokare.

Simon Garatt (Storbritannien): What makes a successful reef aquarium?

Ett lyckat saltvattensakvarium betyder olika för olika personer, men man kanske kan säga att om man har nått sina mål så har man lyckats. Några vill få fram pastellfärger på sina SPS, andra vill skapa en särsklid biotop, osv. Garatt har studerat om det finns något gemensamt bland alla dessa akvarister som har “lyckats” i någon bemärkelse. Han har sökt efter gemensamma drag hos dessa och kommit fram till följande:

1. De har byggt sina system på en förståelse kring behovet av att kontrollera akvariemiljön noggrant och att uppnå stabilitet i akvariet.

2. De har en förståelse för de levande invånarnas behov.

3. Deras akvarium sköts metodiskt och logiskt.

4. De baserar sig på kunskap, hämtad från forskning och praktiska erfarenheter (egna och andras).

Stabilitet är den viktigaste nyckeln till framgång enligt Garratt (basal vattenkemi, temperatur, näringsämnen, osv). Använd vattentester regelbundet, men i kombination med observationer av akvariet. En loggbok underlättar för att följa trender på längre sikt.

Simons tio tips för att lyckas med ett saltvattensakvarium:

1. Kunskap, kunskap, kunskap .....! Läs på och lär dig så mycket som möjligt om det levande och om metoderna.

2. Håll dig till din ursprungliga budget, det kan lätt bli fel annars.

3. Överväg att automatisera det som går, i syfte att skapa stabilitet.

4. Fundera kring och ha en backup för de centrala systemen av akvariet. Tex. Vad händer om strömmen går? Vad händer om huvudpumpen går sönder? Osv.

5. Använd gärna flera system/metoder för samma ändamål, återigen i syfte att skapa stabilitet. Ett exempel: Levande sten + sandbädd + någon kolkällemetod = tre miljöer som hanterar näringsnivåerna och som kan buffra för varandra.

6. Regelbundna vattenbyten med vatten av bra kvalitet (osmos).

7. Använd alltid karantän om du har möjlighet.

8. Tålamod. De vilda reven växte inte upp på 6 månader, varför skulle ditt rev göra det?

9. Lär dig att det aldrig finns några “snabba” lösningar på problem som uppstår.

10. Ingen enskild metod är “bäst”. Välj en metod som du förstår, kan och känner dig bekväm med.

Ja det var lite kloka ord på vägen, inget kontroversiellt eller nytt kanske, men möjligen en liten annan infallsvinkel. Han betonade att stabiliteten var så mycket viktigare än det enskilda mätvärdet (förutsatt att man håller sig inom våra referensvärden), och att många fina akvarium har körts på tex lägre pH än brukligt osv men att de fungerat utmärkt ändå. Våra levande djur har en otrolig förmåga att anpassa sig till en ny miljö, men stressen med en svängande miljö tål djuren betydligt sämre.

Sanjay Joshi (USA): LED basics and comparison with other lighting technologies.

Jag är själv inte helt insatt i LED-tekniken så ta det hela med en nypa salt, men jag ska försöka återge fördragets viktigaste budskap.

1. Han började med att sammanfatta fördelarna som gör LED-belysningen så intressant: Energisnål, hög ljuskvalitet, fokus och liten ljusspridning, lång livslängd, ingen värmestrålning, ingen UV-strålning, osv.

2. Varje enskild lampa har ofta ett mycket smalt spektrum, viktigt att tänka på. Man minskar “risken” med för smalt spektrum genom att blanda olika färger och lampor.

3. Temp kring 25 grader verkar vara optimalt, och högre temperatur gör att ljusstyrkan minskar, kan kompenseras genom att öka strömstyrkan. Värme är också en viktig faktor för livslängden, dvs ju varmare desto kortare livslängd på lamporna. Till skillnad från MH och T5 verkar blå ha längst livslängd.

4. Framtiden som han såg det: Priserna på LED kommer att sjunka, prestanda på lamporna förbättras, bättre färgstabilitet, och sist en acceptans i akvarievärlden för den “nya” belysningen som ett gott alternativ.

5. Sen följde en ganska detaljerad genomgång av olika ljusmätningar och för den som vill läsa mer finns en artikel i Advanced Aquarist´s Online Magazine från februari 2010, där han med kvantitativa mätningar jämför olika ljuskällor (MH, T5, LED): http://www.advancedaquarist.com/2010/2/aafeature2

På Manhattan Reefs hemsida har han en egen “ljusavdelning” med lite av varje:

http://www.manhattanreefs.com/lighting

Han var mycket entusiastisk för LED, men sa att man ska känna till dess fördelar och nackdelar och sammanfattade det hela med att LED definitivt tillhör framtidens ljus, och att det var särsklit lämpat för små/mindre akvarium. I hans eget huvudkar som mäter 2,10x1,20 meter (lxb) kör han fortfarande med MH.

Här finns en kort presentation av båda föreläsarna:

http://www.manhattanreefs.com/forum/fall-frag-swap-2010/76238-speakers-swap-oh-yeah-weve-got-speakers.html

Ha det gott där hemma i Svedala!

Erik

Postat

Man blir sjukt avis på er på andra sidan pölen... ni har ett grymt sortiment därborta!

Men så är ju saltvattenshobbyn mycket större hos er också...

Postat

Samma utbud finns faktiskt i Örebro!

De har ofantligt många fina exemplar. Jag tycker jag känner igen flera av de koraller som syns på bild. Ta en sväng förbi örebro, ta bara med haklapp bara... ;)

Ha en jättetrevlig helg på er

//Gustaf

Postat
Samma utbud finns faktiskt i Örebro!

De har ofantligt många fina exemplar. Jag tycker jag känner igen flera av de koraller som syns på bild. Ta en sväng förbi örebro, ta bara med haklapp bara... ;)

Ha en jättetrevlig helg på er

//Gustaf

måhända, men som sagt är det där en fraggträff, inte en butik...

Postat

Gurra: Tänkte skriva detsamma tidigare idag, men vågade inte pga att det kanske skulle uppfattas som reklam. Var där igår natt å kan bara hålla med dig!

Men det var ett skapligt fraggkar hur som helst!

Postat

Kostar inte scolymiorna typ runt 3000 i Örebro? Ni som var där nyss kanske minns bättre :)

oj, vilka vackra koraller! vad kostar en sådan gigantisk LPS i Örebro?

hur ligger prisbilden i NY? är det som mycket annat i USA? billigare?

Postat

Mellan 3000-4000kr skulle jag gissa. Frågade inte direkt pris på dom, men de kom på tal och min gissning på 4000kr/st var lite i överkant tyckte Magnus ;)

  • 2 månader senare...
Postat

Skoj, såg att Sanjay Joshi kommer till saltträffen i Linköping. Han har verkligen gått till botten med ljusmätningar, i dubbel bemärkelse ;)

@Halogen: Än så länge planerar bara för uppstart igen, avvaktar lite bostadsfunderingar först ...

@nike83: Det är billigare i NYC, men inte så mycket som man skulle kunna tro. Däremot såg man lite andra djur som man inte ser lika ofta hemma, tex mer från Hawaii.

Jag såg flera intressanta hjärnkoraller som var koboltblå i färgen. Se tex på bilden ovan, en Favia? Någon som kan bidra med artbestämning eller sett till dom här hemma? Jag har inte sett något liknande tidigare i alla fall, men dom var otroligt vackra.

/Erik

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...