Jump to content

nike83

Styrelse
 • Posts

  4,351
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  98

Everything posted by nike83

 1. vad doserar du mot cyanon?
 2. hur länge har du haft fisken? hur länge har den haft detta? har du tillfört några nya fiskar den senaste tiden? berätta mer om systemet.
 3. riktigt imponerande att du orkade fortsätta trots motgången. kul! riktigt fina fiskar du har i systemet.
 4. jag har alltid 0 i järn. verkar inte spela någon roll hur ofta jag doserar enligt dosering - det förbrukas som du säger, direkt. 13 grader är o-bra för koraller. konstigt att en överlevde. var de dåligt förpackade? hade de ingen heat-pack? jag fick tillbaka pengar från FM när jag fick fel korall en gång, efter lite tjat.
 5. hur läge har du haft igång karet? med tanke på din bild, så ser det väldigt nytt ut och du bör vara säker på att systemet är "igång" innan du tillför koraller. jag hade avvaktat ett par månader.
 6. spännande! vart kan man beställa bakterieanalyser ? riktigt coolt om man kan få reda på hur ens kar mår biologiskt.
 7. bra att någon mer som satsar på Acros! vi verkar tyvärr bli färre och färre, när det är enklare än någonsin att köra acropora med tanke på alla hjälpmedel som finns.
 8. då har det nu gått 3 veckor och cyanon börjar nu ge upp helt. eftersom att jag har en ny kirurg i systemet, så installerades ett större UVC. jag märkte direkt resultat i sanden i form av mer cyano efter 2 dygn med 24 timmar belysning. nu har jag justerat så det är bara igång nattetid. misstänker att UV:t dödar phyton i vattenkolumnen effektivt. i söndags beslutade jag mig för att blåsa bort cyanon på stenen med en pump. tanken var att hjälpa phyton lite mer på stenen, där jag inte sett så stora framsteg. idag strax innan släckning, så var det inte ett spår av cyano kvar där jag hade lyckats blåsa bort cyanon med pumpen. min bedömning om täckningsgrad av cyano: vecka 3 = cyano på sten = 20% Vecka 3 = cyano i sand = 10% Ser att jag har en del på bakrutan av karet, men låter det vara kvar så länge. kommer minst fortsätta en vecka till, troligen två.
 9. achillesen käkar och ser ut att må bra. xanthrumen får inte vara ifred för de andra i zebrazoma-kirurgerna. försökte knäppa några foton idag. måste köra med kortare slutartid tror jag.
 10. kan bara hålla med dig om att Hanna:s nya HR nitrat är grymt bra. jag kunde lika gärna ha 8 i nitrat som 25. mycket lättare att följa trender än att gissa dem.
 11. nike83

  Brunalger

  många frågor till dig: bild? vattenparametrar? ICP? osmos?
 12. snyggt! du tror inte moorish:en fastnat i pumpen med näbben? vad är de för rocka du beställt? häftiga djur !
 13. och så, efter 8 dygn i karantän, så fick min achilles och lilla xanthrum flytta till visningskaret. där hade jag gjort en "bur" av fragg-raster som de fick bo i ett dygn. anledningen var att de inte skulle behöva bli attackerade direkt när de kom till sitt nya hem, och att de andra fiskarna skulle "känna av lukten" av dem. ikväll så tog jag bort ena sidan på buren och de simmade ut direkt. det blev en del bråk direkt och achillesen blev uppjagad i ett hörn. sedan gav de sig på xanthrumen. efter en timma och när ljuset dimmat ner så har det lugnat sig betydligt. nu simmar achillesen runt och betar, vilket är dess naturliga beteende. jag tänker det är ett positivt tecken. xanthrumen ser jag inte, men den står nog och gömmer sig. jag passade också på att skrapa rutan på ena kortsidan, där jag har en klistrad spegel på utsidan. några fiskar blev genast mer intresserad av att bråka med sin spegelbild än med de 2 nykomlingarna.
 14. Jag vill inte vara negativ, men jag tycker kirurgen ser väldigt smal ut vid ögonen och vid munnen. Äter den?
 15. absolut. nej, inget annat i akvariet. jag har blåst på stenen och sanden någon gång med pump, men det känns inte som att det hjälper. cyanon kommer tillbaka nästa dag i samma omfattning när jag blåser på stenen. dock installerade jag idag ett UVc, som jag misstänker kommer påverka phytoplanktonen negativt. överväger att stänga av UV:t vid dosering.
 16. då har det gått lite över 2 veckor sedan jag började dosera (räknar inte första dosen, då den var alldeles för svag). min bedömning om täckningsgrad av cyano: startdos = cyano på sten = 100% startdos = cyano i sand = 90 % vecka 2 = cyano på sten = 75% Vecka 2 = cyano i sand = 10% jag är övertygad om att phytoplanktonen motverkar cyanon. när jag ser på bilderna så är det svårt att se mycket bättring. men efter jag tog de första bilderna i tråden (21a december), så blev cyanon betydligt värre.
 17. jag har kört med "super attack" i många år. vissa koraller vägrar att fästa (framförallt när man limmar vertikalt), då brukar jag använda vanlig epoxy och gör ett avtryck av korallen i epoxyn. dagen efter så tar jag korallen och limmar lite superlim på fästytan och trycker sedan dit den i avtrycket i epoxyn. brukar funka bra.
 18. bump! billigare vid snabb och smidig affär.
 19. Jag kör också alltid rörligt, då det skall vara billigast i längden. Dock kanske inte med sådana toppar i priset som nu. Förhoppningsvis så sparar alla med rörligt undan en liten slant när det är billigt, till tillfällen som denna. Min bästa gissning är att många med rörligt kommer binda i vår/sommar när vi har mycket vattenkraft och förhoppningsvis elpriset sjunker igen. Jag har heller inte klagat när elpriset varit på 0, så jag tänker inte göra det nu heller. Personligen så kommer fortsätta med rörligt.
 20. nike83

  Glastjocklek?

  litet inspel: jag har ett Reefers 750 med rimless 19mm. när man tittar från sidan så ser man att det buktar utåt någon millimeter på framsidan. förutsätter att Red Sea har full koll på vad de gör och att det inte har någon betydelse. en "bieffekt" gällande tjock glas (som jag själv fick uppleva), är att många magneter inte funkar längre, för pumpar bland annat.
 21. min erfarenhet blev att det inte var något "mirakel-medel" som tillförde systemet massor med goda bakterier och all min cyano försvann (som jag naivt hoppades på).
 22. Det går bra/bättre ! (just nu) Efter 10 dagar med phytoplankton för att motverka cyanon så är jag övertygad om att phytoplankton motverkar cyano (finns en egen tråd för detta här på Svg). Jag är också övertygad om att det stärker den biologiska balansen i systemet. Min KH-förbrukning har ökat konstant de senaste dagarna, mina näringsvärden går sakta ner och mina koraller ser faktiskt bättre ut än någonsin. Några koraller som hade STN, återhämtar sig nu och har tillväxt. Under ett tag har jag observerat att min xanthurum är väldigt dominant i mitt akvarium. Denna har också blivit ganska så stor med tiden, så jag har bestämt mig för att "byta ut" den mot ett mindre exemplar. Sagt och gjort, fiskfälla i systemet och fångade in den efter 2 dagars "fiskande". Sedan tidigare har jag bestämt att jag skall ha en kirurg i släktet Acanthurus. Vilken jag jag inte bestämt, men det stod mellan Leucosternon, Japonicus samt Nigricans. I tisdags var jag och @MattiasN på besök hos @Företagsakvarium för att köpa en ny xanthrum och kolla lite. Blev en Acanthrus, men inte någon jag tänkt.... Nu återstår utmaningen med allt som kommer med denna fina fisk !
 23. du får nog lägga upp ett "före och efter-foto" för att jag ska se någon skillnad alls. det ser ju helt proppat ut !
 24. Om man köper Core 7 på vätska så förutsätter jag att en av vätskorna innehåller spårämnen (gissar på CA-vätska). Köper man på "bulk", dvs pulver, så får man en liten flaska med spårämnen i. Exakt, vad jag har hört, så är det mindre Vanadium och något till i Other methodes. I Triton method är det mer av dessa för att de skall bidra till att makroalgerna skall växa i ett refugium.
×
×
 • Create New...