Jump to content

nike83

Styrelse
 • Content Count

  4,121
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  75

Everything posted by nike83

 1. det ironiska är att denna gång hade jag lite dinos i jämförelse med första gången. fast jag kan så klart inte säga att alla "alger" var dinos - troligen en del cyano också. misstänker också att dinosen tog livet av snäckorna. inte hört om något annat i vatten som dödar snäckor. eftersom att räkorna lever, som jag har uppfattat som känsligare mot exempelvis koppar, så måste det vara något gift som bara tar snäckor och får koraller att må dåligt och dö.
 2. @jonasroman @stigigemla @greger vad säger ni? @MattiasN - lägg gärna upp ditt ICP-test
 3. exakt, men tror inte detta ger upphov till döda snäckor och borde inte döda koraller heller.
 4. yepp, jag tror det är en mycket bra tanke med mer fin levande sten och något jag skall försöka. men än så länge inget napp på annonserna. gjorde i tisdags ett 15%igt vattenbyte och ser nu att korallerna börjar återhämta sig och några ser faktiskt bättre ut. i samband med vattenbytet dosera jag också baktereier ( https://microbelift.com/product/bacterial-aquarium-balancer/ ). jag kommer fortsätta göra ett 15%igt vattenbyte i veckan och dosera bakterier i samband med detta. jag fick också idag svar på mitt ICP-test som skickades i måndags förra vecka
 5. Jag behöver lite mer fin levande sten till mitt system - ca 10kg. Krav: Minst 3 år gammal (i systemet), gärna äldre fri från glasrosor och annan pest Aldrig medicinerad Porös - ej "base-rock" Gärna runt Helsingborg //Fredrik
 6. Snyggt! tror du ska flytta på din WD till där den får lite bättre flöde. tror inte heller den behöver så mycket ljus. tänkte på att du bör nog inte använda fläktarna i teknikrummet, då det är ett litet utrymme - jag hade satt fläktarna på visningsakvariumet och låtit vattnet dunsta i det rummet istället (fläkt på vattnet ökar avdunstningen kraftigt).
 7. jag upplevde att mitt pH blev lite högre när jag ökade KH från 7 till över 8. försöker hålla kh mellan 8 och 8,5.
 8. jag har aldrig hört talas om att koraller tar med sig "prick" till akvarium. vad jag lärt mig så ligger dessa latent i fiskarna.
 9. Hej Förstår inte riktigt vad du är ute efter - vill du säkerställa att koraller inte får med sig "prick" ?
 10. skulle säga att nästan alla kör med osmos av just denna anledning - ta bort oönskade ämnen i kranvattnet.
 11. i torsdags så bytte jag 200 liter vatten (ca 30%). riktigt skönt att ha en osmos som kan leverera snabbt en stor volym. 2st miliporor har STN och kommer troligen inte klara sig. "Home wracker" är död. Walt Disney lever fortfarande. Plockat ut totalt 20 snäckskal nu. Gissar att jag har ca 10st kvar. De verkar dör en efter en. Något är inte bra i vattnet. Salthalten är perfekt efter vattenbytet. får testa något nytt: be till gud.
 12. absolut! men om jag ska introducera ny sten, så vill jag veta att den är bra. sedan är nästa fråga om det är "kört" redan, så jag borde inte satsa mer pengar på LS och istället starta om karet.
 13. exakt, mest uppförsbacke... jag överväger att göra den "manövern", men hinner/orkar inte riktigt göra det just nu. ska ge det lite mer tid tänker jag.
 14. tack, alltid bra att få lite respons! jag mätte igår (med ett Mg test som är ett år gammalt) och det visade 1320 - typ.. men det har avvikit mycket mot ICP-testerna tidigare (skickade ett ICP igår).
 15. nu går det..... åt helvete! mörkläggningen tog bort det som växte i sanden (dino eller cyano), men nu fick jag RTN på 2 koraller istället. enkla koraller som Milka och Hystrix ser riktigt risiga/döende ut. Snäckor har börjat dö - de tappar "fotfästet" och ramlar ner. jag hjälper dem upp men de ramlar ner igen och kommer inte upp. har plockat ur ca 10 stora skal. ser att det ligger en hel del "bäbisar" på botten också. i måndags gjorde jag ett 15%-igt vattenbyte. under mitt kars uppstart så har jag märkt att vattenbyte medför en förbättring, så jag får fortsä
 16. jag har tyvärr kört med denna metod i 12 år... dvs kört med för låg salhalt i 12 år jag trodde jag hade 1,026, men hade typ 1,023.
 17. Skickat från min iPhone med Tapatalk
 18. men det beror lite på vad man har för vattenkvalité och hur mycket vatten som passerar filtren. jag har faktiskt ett "transparant" sedimentfilter (det först filtret) och jag ser nu att det börjar bli lite lätt brunfärgat. dags att byta det och kolfiltret om ett tag tänker jag då. silikatfiltret (jag kör dubbla) byter jag så fort TDS-mätaren visa något mer än 0.
 19. Då har jag uppgraderat till 2.0 [emoji16] Håller helt och hållet med dig. Hade jag vetat att det skulle bli såhär ( uppstart med död Sten) så hade jag kört levande. Men det är lätt att vara efterklok. Om jag ska göra något mer så flyttar jag korallerna till en kompis. Skickat från min iPhone med Tapatalk
 20. Ska se om jag får tag på fin Sten. Alltid en risk. Igår så såg jag att en montipora började se lite risig ut, så beslutet var ganska så enkelt att ta. Skickat från min iPhone med Tapatalk
 21. eventuellt är det vår leverantör som haft problem. vi har testat att skicka lite meddelanden fram och tillbaka, och då kommer det fram direkt.
 22. hur stort akvarium har du? det brukar bli lite bråk när man introducerar ny fisk. kan vara en fördel att introducera fler samtidigt för att minska "trycket" på de som introduceras. en spegel på utsidan av glaset hjälper också att "avleda uppmärksamheten" från de nya.
 23. Ytor i sanden som är vita är för att jag ”körde runt” i sanden 2 dagar tidigare. Skickat från min iPhone med Tapatalk
 24. dessvärre så kryper dinos:en upp på stenen nu och en hystrix ser risig ut samt 50% av knapparna "slår inte ut".
×
×
 • Create New...