Jump to content

nike83

Styrelse
 • Posts

  4,216
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  88

Everything posted by nike83

 1. Dessvärre har vi beslutat att tillfälligt stänga av en användare från forumet, då vi skarpt misstänker att denna är en bedragare. Tyvärr så ser vi att han har gjort upp affärer med flera användare och vi kontaktar dem nu för att dubbelkolla om de fått några produkter skickade till sig (vi kan så klart ha fel om denna användare). Vi uppmanar alla medlemmar att vara försiktiga när ni köper via vår sida, framförallt med nya medlemmar. Denna användare har samma namn som en tidigare avstängd användare/bedragare samt namnet florerar i många forum som bedragare. Vi uppmanar alla som blir bedragna att anmäla till polisen. Vi på saltvattensguiden ansvarar inte för privata köp mellan användare, men vi vill absolut inte ha några bedragare på vårt forum. 2058392144_Bedrgerier-det-spelar-roll-vad-du-gr.pdf
 2. jag har gått över till FM sedan ett tag. extremt snabba testsvar. billigaste på marknaden. vad jag förstod så uppdaterade de sin ICP-maskin/utrustning i våras. jag antar att prissättningen är en strategi för att vinna marknadsandelar. förutsätter att resultatet/pressionen i deras resultat är likvärdigt med de andra (ATI, Triton och Marin Labs).
 3. det tråkiga med ICP är att man inte får salthalt. Dock kanske man kan lista ut om man har höga nivåer på många ämnen = hög salthalt?!
 4. jag hade gjort några stora vattenbyten (minst 30%iga) med ett bra salt, så du får ett vanligt Mg-värde igen. små 10%iga vattenbyten gör ingen skillnad i detta läge. Den stora risken med vattenbyte är om du har dåliga filter till osmosen (får in skit via inkommande vatten) eller ett salt som har något/någon parameter felaktig. då förvärrar vattenbytet situationen.
 5. bara att bryta ihop och komma igen! Väldigt skör hobby och även små misstagen som blir ödesdigra. En kompis som brukar säga "man lär sig bara om det gör ont, eller kostar pengar"... ligger kanske något i det? Utgången ser ju faktiskt inte så illa ut som det kunde gjort. Dock blir jag lite orolig för musslan, som ser ut att stå lite torrt!
 6. nike83

  strömavrott

  kanske finns någon produkt för stickkontakt med fördröjning? går så klart att bygga en "box" om man har mycket "skills" på elektronik (som min svärfar har).
 7. jag hade personligen försökt få i en skummare, då jag anser att det är en del av "bas-utrustningen" i ett salt system. det som kan hända när man introducerar eller tar bort många koraller samtidigt, är att vattenparametrarna svänger en del. tänker främst på KH och Ca.
 8. Achilles är min drömfisk! Vill du berätta gärna lite om denna underbara fisk? Hur stor var den när du köpte den? Vad hade du för andra kirurger i karet när du introducerade den? Prick? Hur hanterar du det? @farham60 jag såg dem med (fick mailet) när min handlare hade klickat på länken så var de borta...
 9. oftast så är vattennivån i överrinningsboxen i samma nivå som nödröret - dvs lite vatten rinner där hela tiden. så helt enig med ovanstående, lite lägre nivå på nödröret än vattennivån i akvariet.
 10. nu behöver vi inte överdriva... men tack! troligen en WD (walt disney).
 11. Nu är min nyaste invånare introducerad. Det är en jättefin liten elddvärgkejsare. Den fick gå i karantän i 2 veckor innan det var dags. I karantänen käkade den pellets. För att kunna introducera dvärgkejsaren, var jag väldigt beslutsam att ta ut min andra dvärgkejsare, en Elbi. Detta för att den är den mest aggressiva mot nya mindre fiskar i mitt system och den verkar vara allmänt arg mot nya fiskar. Lättare sagt än gjort. Efter 6 dagar med fiskfälla, så gav jag upp. Alla andra fiskar har varit inne i fiskfällan, utom Elbin. Så det blev att riva ut halva sidan av sten för att få tag på den. Första försöket blev ”bom”, då den hade simmat över till andra sidan. Andra försöket gick väldigt bra och den simmar nu i sumpen. Som vanligt så blev det inte lika bra med scapen efter man har flyttat på stenarna. Är det någon som har erfarenhet av att ta ut en fisk och sedan introducera den igen ? Jag är rädd att min Elbi kommer jaga ihjäl min Elddvärg om den får återgå. Elddvärgen är väldigt aktiv och är framme hela tiden. Ser dock inte om den tar mat när det ges. Skickat från min iPhone med Tapatalk
 12. en acropora inköpt hos Företagsakvarium har börjat ändra sina färger och det har börjat komma fram röda toner. de syns sjukt mycket under blåljus, men är väldigt svåra att fota. gjorde idag ett försök nu på kvällen... oklart vad det är för acro, men någon Tenuis borde de vara.
 13. https://www.reef2reef.com/threads/introducing-my-home-17k-gallon-reef.667441/?fbclid=IwAR3eOlYoBg_m5xX8_uExBrf3IO0aXdW49caIvyZFwKR4fu01xAWCuVT3fq4
 14. Ett mycket imponerande bygge och helt otroligt mycket fina fiskar. Någon som vet mer?
 15. jag tänker att ett nitrit-test samt en refraktometer för salt är det som behövs i uppstarten. Se till att du kalibrerar refraktometern mot referensvätska. efter någon/ett par månad så börjar det förbrukas en del magnesium, så det kan vara bra att ha koll på under uppstartscykeln.
 16. tack! jag har en "full-format" systemkamera (Canon D6) och fotar med 100mm Macro objektiv. Dock tycker jag att jag har svårt att få till bra färg/djup på mina "vanliga" bilder. blir typ bättre med mobilen.
 17. det får nog bli så, tack! återstår att se hur den reagerar när värdena hamnar under 10. +-2 är ju inte jätte noggrant, men tror/hoppas det är en del "hängslen och livrem".
 18. mycket spännande! du får gärna skriva din dosering och exakt hur du gjorde. personligen hade jag ingen framgång med Trtions produkter vid STN.
 19. I fredags fick jag tillbaka svar på mitt senaste ICP-test (gick med posten på tisdagen). Resultatet tycker jag ser bra ut, men några "oönskade ämnen" som dykt upp. Det ser bättre och bättre ut i akvariet och min känsla just nu är att jag är på rätt väg med både fisk och koraller. Jag överväger att starta upp mitt aktiva kol igen, för att få klarare vatten samt att eventuellt plocka bort lite oönskade ämnen. frågan är om jag måste byta ut det aktiva kolet när jag startar upp reaktorn igen (drog bara ut sladden när jag bestämde mig för att stoppa allt som jag inte var 1000% säker på)? idag blev det lite foton från karet. ser att många koraller återhämtar sig långsamt nu. det har även hittat in lite nya koraller i systemet. hoppas de klarar sig. 2021-08-10.pdf
 20. bara för det så var jag igår uppe hos Salt i Väst. blev en Nitrat Checker HR bara för att testa. Känns som rätt bra resultat i jämförelse med min LR (resultatet multipliceras med x10). Det var dock ca 1 dygn mellan testen utfördes. Hade dock varit mycket intressant att utföra testet på ett kar med typ 1-5 i nitrat.
 21. nej, det är den gamla LR. Den nya HR borde dyka upp i butikerna strax. den är +- 2ppm. jag kör med nyblandat saltvatten i samband med vattenbyte. hade det inte varit för att man måste ha "nyblandat" saltvatten tillgänglig (när man misstänker att man har nitrat över 5ppm), så hade testet var grymt. nu blir det ännu mer "steg". vore intressant att se hur HR-checkern presterar i jämförelse. ett byte lockar pga att LR är så fruktansvärt omständig.
 22. jag tror det var total mörkläggning i kombination med UV som hjälpte. Bakterierna vet jag inte om de hade någon effekt, men tror det var dumt att skippa dem.
 23. håll oss uppdaterade. det är så klart för allas intresse vad dessa innehåller.
 24. har du TDS-mätare? jag har märkt att det är väldigt bra att ha, så jag vet när det är dags att byta filter. hur ofta byter du mediat i ditt silikatfilter? Är det samma resultat när du skickar ICP med något annat märke?
 25. Då börjar skummaren lugna ner sig och all cyano är borta sedan några dagar. jag har förberett ett vattenbyte och i samband med detta så passade jag på att göra ett första vatten-test med Hanna Nitrat Checker. Detta test kräver att man blandar ut vattnet med "nyblandat" saltvatten (för att säkerställa att man inte ha någon nitrat i vattnet man blandar ut med). Resultatet blev då 2.2, men man tar då resutlatet x10. så jag har 22 i nitrat. Jag misstänker att min höga nitrat beror på att cyanon bundit en del nitrat, som nu frigjordes när jag körde Red Slime remover. Nu är mitt Nitrattest från Salifert ganska så gammalt, så ska inte dra allt för höga växlar. men jag tycker det ser ut att vara mellan 10 och 25 när jag läser av testet. Stängde av doseringen av nitrat igen för att låta den fall ner mot 10, där jag tänker att jag vill ligga (5-10). idag ska jag utföra ett vattenbyte och i samband med detta skall jag dosera en del bakterier som jag hoppas skall bidra till att cyanon inte skall återvända direkt.
×
×
 • Create New...