Gå till innehåll

nike83

Styrelse
  • Antal inlägg

    4 920
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    158

All aktivitet

  1. då var karet i gång igen efter 2,5 dygns "nere-tid". framrutan buktar pytte lite. eventuellt så buktar det 0.5mm från halvfullt till helfullt. nu håller jag alla mina tummar på att detta funkar.
  2. Då var framstaget på plats. Original så buktade rutan ca 3-4mm. Med sidostag på plats och lite sänkt nivå så var jag nere på 2mm. när jag tömt karet till nästan 50% så återstår det ca 1mm buktning vilket jag tänker får vara acceptabelt. Nu blir det 2,5 dygn med lite mindre vatten och sedan fyller jag upp igen. Förhoppningsvis så är detta tillräckligt för att minska belastningen på silikonet i hörnen. Ett stort tack till @MattiasN för all din hjälp och glada inställning. Nedläggningen av systemet var överhängande.
  3. supernöjd med mitt red sea, förutom bubbla i silikonet. jag hade personligen aldrig köpt ett RS-kar igen, tyvärr.
  4. Kan meddela att sidostagen gör att framrutan inte buktar ut speciellt mycket längre. Troligen så hade det räckt med trekanter i hörnen. nu är bubblan 3,2cm och hoppas den stannar där nu. blev ett litet missöde med ”mattkniven” igår när jag skar rent. Blod sprutade lite över allt på torsdag blir det framstag och fixa resten av silikonen som inte blev ”trimmad” igår
  5. Hoppas jag med. yepp, de har väldiga problem. De nyare karen ger de 5 års garanti på. Mitt hade bara 3. Jag var lite naiv och trodde att de efter 5-10 års problem skulle kommit till rätta med detta…
  6. Då var det stag på plats för kortsidorna.
  7. min erfarenhet är att mitt system mådde väldigt bra när jag körde phytoplankton. tyvärr så är detta väldigt krävande rent underhållsmässigt. håller med om mycket av din punktlista, men sett kar som funkat utmärkt med aktivtkol, ozon och refugium. så jag tror inte att det är "undvik detta så slipper du problem"... DOC verkar lite "ogräppbar" parameter. Har vi någon data på detta? tänker Triton har ju massor med data från sina tester. vilka nivåer ska man ha, och undvika.
  8. sådär dubbelkollat och mått och justerat i autocad. någon som har åsikter om storlek på stagen? så klart rädd att jag snålat in på glaset. passar även på att göra en hylla för sumpen som håller i min algscrubber istället för en planka...
  9. 8000kr var om jag skulle ha det slipat från fabrik. Om de kapar själv så blir priset 2500kr och de slipar då av kanterna lite. kollat runt lite med akvariemänniskor och det verkar som att silikonet inte är tillräckligt elastiskt och klarar inte att framrutan buktar in några mm. det har tydligen varit värre buktning på vissa andra Reefers-kar, och då har silikonet "gett sig" snabbare. det lutar nu att jag justerar tjockleken till 10mm istället och minskar bredden till 40mm istället för 50mm. tydligen förstärker ett företag med 30mm när rutan buktar inåt, så känns ok att minska lite. 10mm blir lite snyggare att "skära", men kommer inte bli 100% när de kapar själva. någon som har referens på vilket silikon jag ska använda? eller vilket jag ska undvika? detta låter bra: https://interglas.se/shop/silirub-aq-akvarium-7290p.html hur många tuber behövs? 2st?
  10. alkatronic har ju en test-funktion. den brukar jag använda på pH elektroden efter jag kalibrerat.
  11. då fick jag in ett pris på 8.000kr. hmmm
  12. Mycket intressant tanke! Kanske göra triangel med dubbla 6mm ? Det är ju trots allt bara hörnet som behöver förstärkas (just nu).
  13. syftet är att minska belastningen på silikonet som inte verkar klara trycket mot framrutan. för att minska belastningen då så tänker jag att jag ska ha 2st stag på sidorutorna som ansluter mot staget på framrutan. verkar som att inte de glasmästare jag pratat med har några spillbitar över. han sa att man slänger dem för de står bara i vägen.
  14. en annan tanke som kom upp nu är glas verkar vara gjort av guld, är att man kanske skulle kunna sammanfoga 2x6mm glas på något sett? det är ju ändå vridstyrkan man vill åt?!
  15. det kommer tyvärr inte att hända av estetiska orsaker.
  16. Du missuppfatta min ritning. Det är planritning. 12mm var tanken, men kanske funkar med 10 också. vad jag förstår så biter inte ny silikon med gammal, så resultatet skulle bli att det inte sker någon förbättring. sedan sitter det en liten list på insidan av silikonet som måste bort. jag har ingen plan på att tömma karet.
  17. fick pris på 14.000kr för 4 bitar, men jag sa att jag ska ha 3.... så han rundade ner till 11papp letar vidare.
  18. Fick in första priset på stag. 11.000kr från en glasmästare (större kedja). då ingick inte installation... bifogar ritning som jag skickat med som underlag. är det skillnad på silikon och silikon? någon som har en referens på vilket silikon man ska välja, och framförallt, vilket man inte ska välja Stag akvarium.pdf
  19. min sitter också på intaget till pumpen. en liten anslutning bredvid luftintaget.
  20. det blir att limma en eurobrace i framkant och sidorna. igår så gjorde jag vattenbyte på ca 100 liter av 620 och då gick framrutan tillbaka med ca 2mm, och det syntes inte längre att den buktar utåt. ca 1-2mm kvar. idag mätte jag igen på bubblan och den har gått upp med ca 2mm på 2 veckor, så åtgärd är dessvärre behövd. planen är att hitta någon glasmästare som har min 12mm glas och kan kapa i rätt längd till framkant och båda kortsidor. tömma karet till 50%. överblivet vatten flyttas till tunna och hinkar. dag 1 limma kortsidorna med hjälp av klossar och tvingar dag 2 limma framsida och då kan jag lägga den mot kortsidorna. vänta xx dagar. flytta vatten mellan kar och tunnor för att behålla vattenvärdena. frågor: hur lång tid måste jag vänta på silikonet på framrutan? vilken silikon rekommenderas? snyggast med transparent eller svart silikon? funkar inte detta, så blir det nog "game over". akvariumet är jag inte speciellt rädd om, då det är nästan värt 0kr nu när det börjar gå sönder.
  21. tror denna: https://www.praxisdienst.com/en/Emergency/Artificial+Respiration+Intubation/Bag+Valve+Masks+Resuscitators/Intersorb+plus+Soda+Lime+from+Intersurgical.html
  22. jag hade satsat på att få ner nitratet genom vattenbyten. kan vara en tanke med att dosera fosfat om du nollat den. vad mäter du med för tester?
×
×
  • Skapa Ny...