Jump to content

nike83

Styrelse
 • Posts

  4,561
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  116

Everything posted by nike83

 1. såg att någon sålde en beggad mini 200 på FB för 2500kr. oklart vilken pump som ingår (troligen AC).
 2. Behöver rensa ut lite i mitt bestånd. Kan klippa allt från små till stora bitar. Skickas inte. Acropora. Vit basen och ljusblåa toppar. 50 liten fragg (4cm). 150kr mellan fragg (7cm) Acropora Tricolor. 50 liten fragg (4cm). 150kr mellan fragg (7cm) Acrpora staghorn 50kr mellan fragg (7cm) 100kr stor fragg (10cm). Acropora SP (staghorn?!) 200kr för hela (ca 6-8 cm i diameter) Picillopora 100kr för en 5-7 cm fragg (klipper grenar.) Montipora Setosa 50 liten fragg (4cm). 150kr mellan fragg (7cm) Samtliga koraller hämtas i Höganäs (nordvästra skåne).
 3. hade jag börjat om, så hade jag kört 100% med supra-rocks, istället för en massa marko blandat med supra. klart bästa LS jag sett/haft.
 4. de är de tystaste skummarna, men jag är extremt känslig för ljud och kör jag den på full fart så hör jag skummaren. du kan nog inte hitta en tystare skummare. därav så är det fördel med DC-pumpen så du kan dra ner den lite. jag tror även att pumparna håller mycket längre om de inte går på 100%. jag fick nog karet på 3 veckor. men de hade det säkert i lager någon stans då.
 5. Jag kör bara med RE, då deras pumpar är överlägset bäst/tystast (speedy -pumparna). Storlek 180 hade nog varit i mer rätt nivå med storlek karet, dock ser jag att de inte finns som nya längre. Jag har en Mini 200 i mitt RS G2 XXL 750 och kör den på 66%. Beror dock på ljudet och kanske inte mängden skum.
 6. avsåg bara att återspegla det jag ser i karet. men troligen är det lite gulare än på bilden.
 7. aj aj! ja detta är du inte ensam om att råka ut för....
 8. jag har en flaska Fauna Marin Red X 500 ml som är oöppnad. skicka PM vid intresse.
 9. då hade jag dubbelkollat fosfat-testet. tvivlar på att mat skulle orsak detta. vad matar du med? normalt brukar fosfaten vara svårare att få ner än nitrat. (gäller både cheto och med kolkälla.) cheto grow borde ju vara typ järn och manganse. kanske något spårämen till? eller så slänger de i nitrat också för att man ska få ner fosfaten? om du gör vattenbyte så påverkar det så klart fosfaten också. men en halverad fosfat mot en halverad nitrat skulle i ditt fall bara leda till 25 i nitrat och 0,04 i fosfat. https://saltivast.se/sv/tillsatser/sparamnen/fauna-marin/fauna-marin-elementals-p-1000ml.html finns även att beställa som pulver hos sötvattensbutiker. du får kolla på länken jag skickade dig.
 10. jag hade dubbelkollat nitratet mot ett annat test. Salifert är en vild gissning över 10 skulle jag vilja påstå. 50 och 0,08 ger en kvot mellan N och P på 962, vilket är helt off och jag hade nog (om det stämmer) försökt byta vatten istället för att dosera kolkälla. det går enkelt att dosera fosfor/fosfat och vi är många med död sten som fått göra det en period då död sten verkar ha en tendens att suga upp fosfor i början. Som jag tolkar det så är det såhär: Redfields kvot är 106 kol (C), 16 kväve (N) och 1 Fosfor (P). Dvs 16:1 i förhållande mellan atomerna vi pratar om här. dock är det basserat på havet och vilken kvot det är i phytoplankton. Triton Labs har däremot kommit fram till att i våra system så ska vi ha ett förhållande på 147:1 utifrån de restresultat de fått in från användare med eller utan problem med cyano.
 11. Tack! Nu ska jag får i ner näringen något. Ligger på 0,1 i fosfat och 15 i Nitrat = 250. hade gärna haft fosfat på 0,05 vilket då ger en nitrat på ca 5
 12. Karet rullar på. Dålig tillväxt i refugiumet och det har bidragit till att näringsvärden är fortsatt höga. Dock satt järn på doserpump som förhppningsvis får igång tillväxten igen på cheton. fick byta lager i min en gyre. blev knäpptyst. har tidigare haft problem med att impellern hoppar ur och att den titt som tätt fick missljud. korallerna växer så det knakar, vilket är kul. lite foton från idag: Min favorit just nu. I blåljus så får den blåa toppar (vita på fotot). strawberry shortcake Ge aldrig upp! denna Tenius hade endast en polyp levande. Samma korall x3 Fin acro. En av mina favoriter. Acro SP. Millipora Tror denna är en acropora efflorescens Troligen en WD (köpt som de) i "dagsljus" = tråkig som f*n. Fragg på samma WD med mycket mixtrande med färgerna. Millipora.
 13. Om jag inte minns fel så påstår att om du har för lågt värde av flour, så förbrukas inte jod.
 14. Gällande högt jod, så hade @MattiasN problem med det, och det visade sig vara pga låga värden av flour (tydligen ett samband). har du koll på ditt flour-värde? Man får reda på det genom FM ICP-total, där det ingår lite fler parametrar än det vanliga testet.
 15. Gissar på att det är extremt lite Mn i dessa. Men vore skönt att få det färdigblandat.
 16. vilka företag har dessa analyser?
 17. nej, jag tror inte ICP-maskinerna som används klarar av att mäta Fe. @jonasroman du hade väl ett svar på detta? Jag har nu satt Järn på dosering enligt engångs-doseringen i veckan. aldrig fått något utslag på ICP från Fauna Marin på Fe. Dock fick jag blanda ut den 5:1 med osmosvatten, då den var för koncentrerad för att dosera via doseringspump. Det tar emot att köpa en flaska Mn för 216kr och dosera 0,33ml Tyvärr är jag sällan i Norrköping. Vart köper du ditt Mn ifrån?
 18. Jag har kört med cheto-alger i mitt refugium i minst ett år och har haft en god tillväxt och har skördat med jämna mellanrum (typ varannan vecka). Det jag har märkt de senaste månaderna är att tillväxten inte är lika hög längre. Något verkar begränsa tillväxten av algerna. Belysningen har varit konstant det sista ½-1år och jag kör med 2st Tunze Eco på 9w styck som är i drift i 16h per dygn (uppehåll mitt på dagen). Idag ligger mitt Nitrat på 15ppm och fosfat på 0,08. Jag har kört lite (1.5 dl på mina 750 liter system) fosfatremover för att hålla fosfaten under 0.1. Bifogar mitt senaste ICP-test (dags att skicka ett nytt). Någon som har en tanke om vad som kan begränsa min tillväxt? Jag vet att något spårämne var viktigt för tillväxten, men jag har glömt bort vilket 2022-09-25.pdf
 19. koraller "krigar" om platsen med sitt gift. tror LPS:er som ephyllia bränner det mesta i sin väg. kanske en anemon kan stå emot.
 20. ny version finns nu uppladdad i original-inlägget. jag har justerat fosfor/fosfatomvandlaren till ppb för fosfor istället för ppm.
×
×
 • Create New...