Jump to content

nike83

Styrelse
 • Posts

  4,473
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  107

Everything posted by nike83

 1. Spännande! Jag kanske inte kommer vara "först på bollen", men det hade varit spännande att pröva detta i framtiden. Frågan är om de kommit på varför cyano uppstår i huvudtaget. Finns många teorier, men kanske inte lika många fakta. https://reefbuilders.com/2022/07/03/anti-cyano-symbio-kit-is-a-tag-team-treatment-for-cyanobacteria/
 2. tack för din respons @Kjelle. Synecho... har jag tillfört i 2 veckor denna gång. vid tidigare utbrott så har jag fått resultat jag har inte upplevt något som grummligt, men jag upplevde att Synecho smutsar ner vattnet betydligt mer än Nannoch. - fick kraftigt högre näringvärden när jag började dosera dem. jag drar nog igång den "vanliga" Nannoch. odligen igen parallellt med bakterierna från FM.
 3. sådär 2 veckor senare så går jag över till en kur med red slime remover. jag ser ingen effekt av dosering av min phytoplankton mot cyano, så jag orkade helt enkelt inte. jag tror jag kommer överväga att sluta med phyto, då jag inte sett några positiva effekter. dock inga negativa heller, förutom att det kanske smutsar ner vattnet lite. för att motverka cyanon tänker jag testa Fauna Marin Rebotic för att motverka uppkomsten av cyano igen. ger det ett försök (har redan produkten hemma). för övrigt så är det fokus på att hålla tempen nere, men jag har inte än så länge installerat fläktar. fördelen med stort akvarium är att det tar lång tid att värma upp. nu kommer det svalare väder igen, så jag klarar mig en stund från att installera fläktarna. sist jag gjorde rent min skummare så gick plastskruven av som håller i "injektorn". tyvärr så kunde jag inte köpa endast 1st från Royal exclusive, då ordervärdet var för lågt. jag fick leta upp på Ebay och beställde från kina istället ett 10-pack som jag hoppas kommer snart. jag har fått låna en skruv från en reserv-skummare tills vidare. tyvärr så tog jag ekonomi-frakt och det kommer ta ca 2 månader att få hem... en liten bild från idag innan red-slime.
 4. riktigt fina bilder och koraller! exakt, nu hoppas på på mycket tillväxt på denna:
 5. uppdatering utan foton. för ca 5 veckor sedan så ökade jag belysningen i mitt refugium till 24/7, då jag hoppades på bättre effekt. det slutade med att fosfaten och nitraten halverade sig (0,1till 0,05 resp. 23 till 14) på 2 veckor. Det tog inte länge innan jag såg tecken på cyano i sanden. nu har jag borstat cyano i sanden i 2 veckor och nu efter helgen där vi var iväg en sväng, så har jag cyano på de mesta av stenarna och halva sanden. det jag tycker är mest spännande är att det bara är cyano i sanden på ena sidan av akvariet. det är sidan som får solinstrålning från fönstret, om det nu kan påverka. idag fick det bli en del akvarie-pyssel i mellan möten och hämtning, lämning och fotboll... rengöring av streamer-pumparna, då de var säkert 3 månader sedan de fick bada i ättika. det blev även att skrapa rutor och baksida. byta för filter till osmos + media - TDS visade 1 (oklart hur länge den gjort det) fick hem 5 st fina acros från Företagsakvarium. doppade mot ohyra - hittade en hårig krabba som dött i "dippen". resultatet från mitt senaste ICP test kom (skickade i torsdags). syntes lite kisel (bytt osmosfilter), lite lågt Sr, B och sedan de vanliga, jod, järn etc... i torsdags så ändrade jag sort av phyto-plankton till den variant som skall vara bättre mot cyano. tänkte försöka blåsa och störa cyanon så mycket som möjligt samtidgit som jag doserar. blir ett litet sommarprojekt. sedan tar jag till Red slime Remover igen.
 6. jag hade otur (jag klantade mig) med en osmos-slang och det resulterade i typ 10 liter vatten på golvet under akvariet. då torkade jag upp så mycket som möjligt och sedan lät jag det stå kvar. när jag sedan flyttade så hade jag mindre märken i pareketten som jag fixade (blev inte helt 100) genom att slipa och lacka. för mig så var det inget alternativ att flytta på karet. det verkar helt galet att de prioriterar KH över läckage!
 7. min erfarenhet är att dinos kommer av ultra-låga näringsvärden (0+0). är du säker på att du hade dinos? behöver ju fastställas i mikroskop.
 8. vad har du för näringsvärden?
 9. jag har doserat på doserpump i mitt system i ca 1/2-år innan jag fick upp fosfaten över 0,05. när den väl var över det så var det lättare att dosera upp. nu jobbar jag på att få ner den igen (går betydligt långsammare). jag körde med GHL-doserpumpar och har aldrig haft något problem med att en pump ska "skena". om man vill öka noggrannheten så späder man bara ut med osmosvatten och ökar doseringen.
 10. Tack @PerS Issam var god skapa en ny annons som följer forumets regler.
 11. jag skulle inte heller göra något på distans. om fisken är död så kommer så klart näringsvärdena påverkas tillfälligt, men tror det är betydligt större risk med att öka doseringen.
 12. var lite trött när jag räknade igår. fläktar kommer gå på 1600kr + frakt.
 13. Mina fläktar börjar låta en del och det är ca 1 år sedan jag gjorde rent dem. Problemet är att muttrarna som håller i fläktarna sitter så att ingen hylsa kommer ner i hålet och jag kan skruva av dem. detta gör att jag inte kan rengöra dem på ovansidan av fläktbladen. De går så klart att ha sönder plasten, men då är fläkten trasig. Ett alternativ är att köpa nya fläktar, men pacific sun vill ha 41 euro per par och jag har 4 par = 1200kr för fläktar = väldigt mycket pengar. förslag på åtgärd? Någon som hittat mer prisvärda fläktar till PS-ramp?
 14. jag hade doserat lite nitrat och fosfat.
 15. jag skulle omedelbart försöka öka upp näringsvärdena. jag tappade fisk för 10 papp och koraller för lika mycket för att jag inte tog tag i "nollade" näringsvärden => dino-utbrott har du mycket död sten?
 16. Min erfarenhet av JBL = skräp. dubbelkolla instruktionerna och om det är samma resultat så hade jag litat på Salifert.
 17. nike83

  Radion G6

  menar du PRO-varianten? Det finns ju på G5 + G6 en Blue och en Pro-variant. Jag har inte sett dessa IRL, men min gissning är att Blue-varianten är mer för LPS för att få dessa koraller att "poppa"
 18. nike83

  Radion G6

  Det verkar som att Ecotech kommer inom kort lansera en ny serie belysning. Det blir då 6:e generationen (G6). Effekten ska vara den som tidigare, men tolkar det som att de har bytt lite LED:ar och ökat det blåa ljuset något. Mer info: https://reefbuilders.com/2022/05/11/radion-g6-pro-blue-coming-soon-from-ecotech-marine/ //F
 19. en väldig obalans mellan fosfat och nitrat. vad tror du det kan bero på?
 20. spännande länken funkade tyvärr inte för mig.
 21. ta chansen att vara med och påverka forumets framtid
 22. jag upplever att min detrius minskat kraftigt efter jag började med phyto-plankton. intervallet för rengöring av mina filtersockor har gått från 1,5 gånger i veckan (snitt) till ca 0,5 gånger i veckan - dvs varannan vecka.
 23. Aquariatech har fått in dem såg jag på Instagram
 24. För att forumet skall leva vidare så behövs fler medlemmar i föreningen (som driver forumet). Ansök nu!
 25. lite foton från idag. Till vänster är en WD. jag har nu ganska så stora exemplar av WD, men de är ju bara snygga på kvällen (och då väldigt svår-fotade). jag ska testa någon kväll om jag får tillfälle
×
×
 • Create New...