Gå till innehåll

Pump - värme


Guest Krille

Rekommenderade inlägg

Blir aldrig av med min värme i burken... Har nu en Eheim 1250 cirkpump inkopplad med slangar (kopplad som ett ytterfilter), alltså inte nersänkt i karet. Trots det så håller sig temp som lägst på 28 grader, helt otroligt. Vad kan man göra för att kyla burken (85 liter)?

Jag har en gammal 40 liters burk, ska man slänga in pumpen i den fylld med ex. sötvatten för att kyla av Eheim pumpen (med slangarna anslutna till pumpen som idag)?

Någon som har tips?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det finns ju kylsystem. Sen kan man installera datafläktar som blåser mot vattenytan, men avdunstningen rusar iväg också. Det finns rätt så många trådar på forumet så om du söker på "temperatur" eller "kylning" så hittar du flera trådar.

Får man fråga vad du mäter temperaturen med? Jag kaplsade in metalldelen på en vanlig elekronisk termometer (typ som man köper på Clas Ohlsson) och den visar 27-28 (högst när lamporna släcks och lägst innan de tänds igen). Sen köpte jag en ny termometer (av samma typ), med inkasplad sensor del, men den visar på 30-31 grader! Jag vet inte vilken jag ska tro på men jag väljer min gamla.

Du har mindre kar än mitt, så vattnet borde värmas upp mera än mitt, men tänkte fråga om du vet att din termometer är pålitlig eller inte, ifall du inte har funderat på den aspekten....

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

I know, det är därför jag tagit upp denna tråd. Jag har 3 termometrar och alla är överens ;-)

Frågan är om mina pumpidéer är något att spinna vidare på?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Pumpen är väl inte boven i dramat i ditt fall, så att kyla pumpen kommer inte att lösa ditt problem med att sänka temperaturen i vattnet. Du ska nog kika på en lösning för att kyla vattnet för att ta bort det värme som lamporna tillför. Och för det finns det väl kylsystem och sen den hederliga "datafläkten".

Vad har du för ljuskälla?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om jag ställde pumpen i ett litet 40 liters akvarium på det relativt kalla golvet tänkte jag att golvet kunde kyla vattnet lite. Kanske är det bara dumt att ställa pumpen i vatten, slangarna kanske lossnar av någon anledning?

Lamporna tillför helt klart värme. Har 2 st 55w kompaktlysrör som blirganska varma. Men om jag kör utan pumpar (ex. endast luftning av vattnet och utan Tunze skummaren) så blir vattnet inte lika varmt som när allt är inkopplat. Använder jag 3 st interna pumpar i burken så verkar dom alstra lika mkt värme som min externa pump. Verkar rätt skumt faktiskt??? Kan det bli så varmt på vägen när vattnet pressas genom motorblocket?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är är väl het klart storleken på ditt kar i relation med antalet utrustning som du har. Jag har en tunze skummare och en eheim 1262 i mitt system som är 390l + 80l och de värmer vattnet c:a 0,8 grader. Så att du värmer upp ditt vattnet så pass mycket är inte så konstigt. Tyvärr tror inte att du kan lösa problemet utan att använda av nån sorts aktiv kylning.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har du en hetäckande armatur, Krille?

Jag kaplsade in metalldelen på en vanlig elekronisk termometer (typ som man köper på Clas Ohlsson) och den visar 27-28 (högst när lamporna släcks och lägst innan de tänds igen). Sen köpte jag en ny termometer (av samma typ), med inkasplad sensor del, men den visar på 30-31 grader! Jag vet inte vilken jag ska tro på men jag väljer min gamla.

Vad använde du för att kapsla in termometern? Kan det inte vara detta som påverkar mätningen? Har du prövat båda termometrarna utan inkapsling?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

som sista utvägkan man väl ta en ac anläggning och montera fast i taket som trycker ner lite svalare luft smiley37.gifdet borde sänka tempen.. men såna kostar nog några laxar!

kanske är en idiot idé men men, vad gör man inte akvariet

då är det enklare (dock inte billigare) med http://www.akvarielagunen.se/web/shop/shop.php?cmd=get&i temid=1110

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gosh, tänk vad koraller man får för motsvarande penning jmf med en kylanläggning! Min armatur täcker ca 70% av ytan, 30% öppning alltså. Nu när radiatorn är fixad (filket löjligt problem!) så är det lite svalare. Ev så kan det bli aktuellt att dränka cirkpumpen för ytterligare kylning. kanske finns det något praktiskt köldmedium att dränka den i???

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...