Gå till innehåll

Dubbla framglas till kallakvarium.


alvarbengtsson

Rekommenderade inlägg

6 mm låter väl som ett rimligt mått, nån mm hit och dit sen spelar inte så stor roll. Det finns ett sätt att göra det här som jag läst om, du har de två glasen, naturligtvis omsorgsfullt rengjorda på innerytorna som du inte kommer åt i fortsättningen. På lämpligt sätt fixerar du rutorna på rätt plats och avstånd, kanske med några distanser, kanske limmer du några kluttar så att rutorna hålls på plats. Sen drar du omsorgsfullt en hel silikonfog runt om i hela skarven mellan rutorna. Det skall vara helt tätt, får inte finnas några som helst porer där luft kan komma in. Tricket då är att vanlig ättikshärdande glassilikon drar åt sig fukt när den härdar, alltså får du fuktfri luft mellan rutorna vilket är precis vad du vill ha, finns det fukt mellan rutorna får du ju bara kondensen på ett ställe där det är värre att komma åt den.

När det gäller det där med att dutta ner en kylplatta i akvariet så kan det möjligen fungera med sötvatten men metall i ett saltvattensakvarium är att be om problem. Det går dock att lacka bara man ser till att man kan få det rent och att man kommer åt överallt så man får jobbet gjort ordentligt utan luckor. Epotex akvarielack fungerar garanterat, det kan också gå med diverse båtlacker och liknande.

Sen är det ju så här att om du håller på att mickla med att dra igång ett kallt saltvattenskar, då skall du ju inte tro att du kommer undan med det i all tysthet. Vi är inte fler som pysslar med sånt än att vi behöver snacka ihop oss lite om vad som funkar och inte. Så berätta nu, vad har du för planer???

Mina planer är att få det att funka ett år i alla fall fattade det som att en hade kylplattan i 4 år utan att lacka ? :). går på ett marinbiologiskt gymnasie, och ska forska om nakensnäckor så till våren ska det komma till lite av de söt rackarna :) och nu på hösten tänkte jag ha lite av ett djuphavs akvarie, med kanske någon trollhummer.... " jag vill absolut inte skada djuren" har tänkt på det här med att ha de i ett akvarie det är ju inte snällt för djuren de är ju inte i sitt normala livsmiljö. men man kan ju sattsa på att göra det så bra för dem och inte ha de för länge i karet utan att de ska ha en möjlighet till ett fint liv ute i havet också :) sen för att lösa själva akvariet ska jag nog isolera med dubbelhäftande tejp och "liggunderlag" ska ju vara fukt avförande. sen sätta dit det andra fönstret genom att sätta dit två slangar en som jag sätter i frysen och en som jag kopplar till damsugarn så suger jag snustorr kall luft in mellan fönstret, och kluttar u lite silikon sen så det blir tätt. + ska ha torkmedel mellan fönstrena.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kan dela lite av min erfarenhet av att isolera framrutan.

Jag använde tunna trälister för att få lite distans mellan akvariet, den första rutan och ruta nummer två. För att få ett helt tätt rum mellan glasen limmade jag fast med silikon och försökte även kleta ut ett tunt lager på träet som mynnade "in" mot luftspalten mellan rutorna. För att få tillgång till luften satte jag fast luftslangar, som jag nu har klippt upp och satt en klämma på (vilket inte syns på bilden).

I botten lade jag Silica-gel som suger åt sig fukten ur luften. Detta kan du tigga till dig på skoaffärer som har massor. De ligger ett paket i varje skokartong...

Jag har dock haft lite problem med kondens nu på sommaren och jag tror det beror på att fukt kan diffundera genom träet och in i luftspalten. Så i efterhand hade jag valt ett annat material. Sen är det bra att kunna ta bort glaset för att kunna putsa emellanåt, så Norskfisks tips med tätningslist är nog ett bättre alternativ till silikon. Sen tror jag även att det räcker med ett extra glas, så mitt dubbelglas är antagligen lite "overkill".

Nu till det viktigaste!!

Vad ska du ha i ditt akvarium??? :)

Tackar verkligen för svaret kolla in det jag skrev innan så ser du vad jag tänkte ha :D

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...