Jump to content

Slanten

Medlem
 • Content Count

  2,533
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  35

Slanten last won the day on January 8

Slanten had the most liked content!

Community Reputation

691 Excellent

4 Followers

About Slanten

 • Rank
  Gillar kallvatten

Profilinformation

 • First name
  Jonas
 • City
  Munkedal
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-05-07
 • Antal år inom saltvatten
  1995
 • Akvarievolym
  540+200+50+25+25+25+25
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Bubble Magus NAC66
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Övrigt
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Västkustakvarium
 • Antal år inom sötvatten
  1985
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  200
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

3,798 profile views
 1. Händerna verkar gynnas av vattenbyte. Undrar vad der är som antingen stör i det gamla vattnet eller stimulerar i nytt vatten?
 2. Jag är också med i AS- anoyma språkpoliser. Knyter näven i fickan och håller tand för tunga när man ser språkliga tokigheter. Om jag tillåts av trådskaparen. Det värsta exemplet jag känner till kommer inte från vår del av hobbysverige, utan ett officiellt namn på en stor organisation: BIL SWEDEN. Det är totalt oförståeligt att man väljer att blanda två språk så här. En engelsman fattar bara sista ordet, en svensk "bara" första... Ett till exempel på samma tema: HOTMAT.SE Här kan man beställa pizza på nätet. Men läser jag på svenska vågar jag nog inte beställa. Kanske maffian kommer? Det blir inte bättre om man översätter från engelska: Varm matta... Tillbaka till akvarierna igen. Jag gissar på att berggylta kallas så just på grund av att den liknar en gris. Kanske inte på utseendet utan lätet. Om man får en stor berggylta på kroken kan den grymta som en liten gris.
 3. En snabb titt på google gav vid handen att den vill ha minst 2 meters bredd på akvariet. Den är även nattaktiv och på dagarna ligger den dold. Tydligen aggresivare än andra arter i samma storlek. Men det var en vacker fisk. Gissar dock att jordbruksverket har lite att säga om minsta tillåtna akvariestorlek för denna art. @Bygert
 4. Jag förstår verkligen lockelsen med att ha haj. De har en väldigt speciell, urtida utstrålning. I somras hade jag turen (oturen) att få flera pigghajar på spöt utanför Måseskär. Det var bland det häftigaste jag upplevt hittills ute på sjön. De har ju ingen simblåsa så de kämpade hela vägen upp och när den var avkrokad simmade den iväg precis som man tänker sig att en stor vithaj rör sig. Skinnet är precis som Lasse skriver som 240-sandpapper. Märklig känsla. Ursäkta att jag spårade ur. Kunde inte låta bli.
 5. Häftigt projekt i så fall. Måtten du måste sikta på är ungefär 4x4m och ca 1,3m högt för att komma upp i 20m3. Den tekniska utrustningen kräver nog en hyffsat stor budget. Att köpa begagnat är nog inte att tänka på i den storleksklassen. Bara att fylla den kräver ca 600 kg salt om jag räknat rätt.
 6. Ska du ha dammen inne? Om du ska ha dammen ute lär den bli bottenfrusen. Vissa djur är det bara att glömma. Finns många andra fina och intressanta djur att hålla i ditt akvarium.
 7. Oavsett hur effektiv skummaren är så kan den aldrig hålla jämna steg med inflödet av organiskt material. Så de där färgerna är den kalla och mörka akvaristens trogna följeslagare. Kolkälla är en ganska bra lösning på problemet. Det kanske kan ge positiva effekter på polypexpansionen på handen också, i och med fler bakterier i vattenmassan.
 8. Det är väl en bra lösning att ha två pumpar som du har nu, tycker jag. Går utloppet från kylaren tillbaka till sumpen igen? Två pumpar i serie är lysande. Det höjer tryckuppsättningen till det dubbla och på så vis ökas flödet en del. Du får även en högre säkerhet mot haveri. Så kallad redundans...
 9. Är det ventilen för att justera hävertröret du vill placera i sumprummet? Då blir det mycket spring fram och tillbaka till akvariet innan du ställt in vattenytan i överrinningslådan. Jag rekommenderar starkt att du har ventilen i anslutning till akvariet.
 10. Ser bra ut! Gillar den dramatiska bakgrunden du har. Tycker man kan se turbulensen i vattenytan och den ser kraftig ut... Jag har ett par Jebao-streamers på hyllan, som du kan få låna om du vill. Ska kolla modell. Hur kallt ska du ha?
 11. Det blev grymt snyggt när blåljuset kom på! Hur fixar du panoreringen? Har du hjul på stativet?
 12. Håller med Christian, om du vill ha sumpen under akvariet måste du använda hävertvarianten. Eller vad menar du med hävert?
 13. Här kommer en liten rapport från nya Havets Hus i Lysekil. Saltvattensguidens kalla grupp var där i höstas och då stod en del akvarier tomma, men när min familj var på besök igår hade det hänt en hel del. Alla akvarier var igång och välfyllda. Det var rent, snyggt och djuren såg ut att trivas. En liten nackdel är väl att det egentligen inte blivit fler akvarier, trots utbyggnaden. Dock är det mer luft för att ta emot alla besökare utan att trängs för mycket med varandra. Lite bilder blev det också. Först en överblick över det första rummet man kommer in i. Det blev inga bilder på de stora akvarierna utan mest på mina favoriter, de små intima akvarierna där man kan detaljstudera djuren. Vi är fortfarande i nya delen. Lite levande tång som kanske kan ta sig. Tror dock att belysningen är lite klen, men de kanske satsar på att hämta nytt hela tiden. I den gamla delen har det också hänt lite nytt. I det stora cirkulära akvariet med plattfiskar har de placerat in en stor sten med enorma bägarkoraller. Denna såg "kalla gruppen" inne i karantänsdelen vid vårt tidigare besök. Ett litet kar med bara pilgrimsmusslor av olika arter. Vackert! När vi var här förra gången var detta akvariet tomt. Nu är det en mjukbotten, som faktiskt är riktigt njutbar. De har dock inte "mina" små hårsjöstjärnor i botten... På väggen i mjukbottenakvariet hänger ett gäng påfågelmaskar En häftig sjögurka filtrerar vattnet uppe på klippväggen i samma akvarium Här är en samling vackra bottenlevande fiskar. Jag har fått en ny favorit! Blåkäft. Det är den rödaktiga fisken. Tyvärr öppnade den inte munnen för att bevisa sitt namn. Visst är den tjusig!
 14. Väldigt snyggt! Jag är svag för grunda akvarier, så detta är verkligen smakfullt!
×
×
 • Create New...