Jump to content

Slanten

Medlem
 • Content Count

  2,467
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  34

Slanten last won the day on December 10

Slanten had the most liked content!

Community Reputation

661 Excellent

4 Followers

About Slanten

 • Rank
  Gillar kallvatten

Profilinformation

 • First name
  Array
 • City
  Array
 • Stödjande medlem t.o.m
  Array
 • Antal år inom saltvatten
  Array
 • Akvarievolym
  Array
 • Ljusuppsättning
  Array
 • Använder du skummare
  Array
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Array
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Array
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Array
 • Antal år inom sötvatten
  Array
 • Använder du Osmosvatten
  Array
 • Har du sump
  Array
 • Storlek på sump
  Array
 • Kör du med sand på botten
  Array
 • Använder du UV-C
  Array
 • Använder du Ozon
  Array
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Array

Recent Profile Visitors

3,547 profile views
 1. Ett av småakvarierna har inte fungerat så bra biologiskt sett. Det har snabbt fått missfärgningar i vattnet med bakterie- eller algblommningar och sett allmänt risigt ut. Så jag tömde det helt. Den lilla öppningen nere till vänster på BTN-bakgrunden var enda flödet in till bakre kammaren och i öppningen satt en liten bit med blå filtermatta. Denna korkade fort igen och vattenkvaliteten blev lidande. Jag satte in Eheims bottenfiltermoduler, vilket jag redan har i två av de andra akvarierna med gott resultat. Lite tunn filtervadd över bottenfiltret och sen på med sand. Nu ska det nog bli en bättre fungerande bakterieflora i akvariet. Här syns även kylslingan skymta bakom BTN-bakgrunden. En helbild på hela härligheten. Högst upp lerbottenakvariet. På mellanvåningen huserar det tomma akvariet som nu ska cykla. Karet bredvid är anemonakvariet, som även är det som har en Aquamedic-kylare kopplat. Sen går en slinga till alla de andra akvarierna. Bottenvåningen har plats för dödmanshand-karet och till höger sjöpungar och trollhummer. Slutligen kan jag inte hålla mig utan måste visa de hypnotiskt vajande armarna från Slätbukig trådormstjärna i lerbottensakvariet. Håll till godo i 40 sekunder. (Jag vet att jag är nördig i överkant...)
 2. @Totto Eide Hur går det med ditt akvarium? Det var ett tag sen. Fungerade Aquasky LED?
 3. Lyckades få till en bild som nästan gör den rosa sjönejlikan rättvisa. 20 liter, sjöpungar: Sjöpungar är inte helt lätt att få till att trivas. Kanske är det för många i detta akvariet och de får inte tillräckligt med mat allihop. Några har dött, men det kan även bero på att de hanterats rätt hårdhänt vid insamlingen på bryggan. De som fortfarande lever har krympt en del, men jag tror att det kanske stabiliserat sig nu. Så här ser det ut nu. Ett enda virrvarr, men de är inte lätta att placera på ett snyggt sätt. De bara virvlar iväg och lägger sig på ett ställe där vattenströmmen inte är så stark. Hydrozoerna hade "ägg" när jag fångade dem och de släppte dem för några veckor sen. Flera hydrozoer har dött, men det kanske beror på att de släppt äggen och deras livscykel är slut. Vet ej ännu. Det roliga som hänt är att flera av hydrozo-larverna slog sig ner och började växa. Framrutan var tydligen en bra plats. Även termometern har fått en härlig liten utväxt.
 4. Om vi börjar med sjönejlikorna så blir det massor med små nya bebisar, så fort de flyttar på sig. De växer inte så förfärligt fort vad jag märkt, men jag har inte tänkt på det tidigare. Ska hålla ett öga på dem. I det stora karet (540 liters) fick jag en hel del småttingar till slut. Hade varit kul med en hel skog med hungriga nejlikor! Nere till vänster syns fyra nya nejlikor som snart får tentakler. De lite större sjönejlikorna är inte lika lätta att introducera som de mindre. Är de över ca 2cm i fotdiameter surar de väldigt länge innan de behagar att visa sig. Denna har knappt visat sig alls och jag hoppas verkligen att den snart ska börja sträcka ut sig. Den har en ovanligt rosa nyans som inte alls kommer till sin rätt på bilden. En dålig helbild på anemonakvariet. Det är ganska strömt i detta kar tack vare att pumpen till kylaren sitter här. Utflödet från kylaren kommer i det gröna röret som syns uppe till vänster. Det finns fem arter av anemoner här. Tröttsamt nog gillar en del anemoner att sitta precis i vattenytan... Nu har även dödmanshanden som satt fast med ett gummiband tröttnat på att vara fängslad. Den gick sönder i två bitar. Så nu har jag helt plötsligt tre kolonier. Testade att köra klämmetoden istället. Det blev lite disigt. I det tidigare försöket fick ju en av händerna en plastbit instucken i foten och ett par gummiband runt plastbiten för att pressa ner foten mot stenen. Den gick av ganska snart, men en bit av foten växte faktiskt fast. Den syns som en fyrkantig platt bit på den stora stenen längst bak i bilden. Ska se om den börjar växa... Får se om de lyckas krångla sig ur detta också. Antagligen, men man kan ju hoppas att nån av dem växer fast. Det hade varit läckert om denna växte fast på bakgrunden.
 5. Bra sida du hittat där! Mycket intressant läsning. Jag hade ett hum om att de gick i dvala, men trodde att det var under hela vintern. Tror inte de är vanedjur. Mina får mat strax innan jag åker till jobbet varje dag: ibland är bägge framme och ibland bara en. Fanns ju fler arter på den sidan och det stod en del om Metridium senile, sjönejlika. Fastnade lite för att den har en tillväxttakt av 9cm/mån!! Det kan ju inte stämma, eller?
 6. Ojoj, de kolonierna är nog rätt stora, men inte så stora som de ser ut att vara. Om man låter bli att jämföra med dykaren utan tittar på de enskilda polyperna ser man att de nog inte är så höga egentligen. De är väldigt breda, men antagligen inte mycket högre än våra kolonier. Jag testade att låta bli att mata under lite mer än ett dygn och bägge två började sura direkt. Så de vill nog ha mat i vattnet för att komma ut och visa sin glans.
 7. Lite uppdatering om status i ett par av akvarierna. 20 liter, Dödmanshand: Jag har kommit på ett nytt namn till dessa utbrytarkungar: Houdini-koraller. De lyckas alltid ta sig loss från sina band på ett eller annat sätt. Bilden talar sitt tydliga språk. Ska se om biten som blev kvar på stenen lyckas fästa och kanske bli en ny koloni, men jag tvivlar. Rymlingen ska snart få en ny behandling enligt @peterj66 metod genom att klämma fast den mellan stenar. De kolonibildande sjöpungarna klarade sig tyvärr inte, utan tynade bort redan efter ett par dagar. Sjönejlikorna trivs dock. Häromdagen satt nått märkligt på frontrutan. En rund och platt sak som fick liv så fort ljuset kom på. Den började röra sig nedåt med imponerande fart. Det är väl nån typ av plattmask eller nakensnäcka. 20 liter, Sjöpungar: Gillar den lilla sjöpungen med de röda prickarna. Den är så läcker. Top of the World!
 8. Låter rimligt att den inte har en specifik tillväxtzon. Kollade upp lite och händerna kan bli upp till 20 år och mellan 10-20 cm höga. Så de växer inte i nån rasande takt, direkt. Hur blev responsen på lobster eggs?
 9. Tur att du är så händig! Spännande mat du hittat, får se om alla blir lika populära. Det är inte lätt att se tillväxt på dessa och vet inte var tillväxtzonen sitter heller. Borde väl vara i toppen? Jag fick en krasch på min förra uppsättning i somras och jag kunde aldrig se nån tillväxt på de stora. Så de jag har nu är helt nya. Men jag hade en väldigt liten koloni i 540 liters akvariet och där vill jag minnas att den växte till innan solstjärnan kom och åt upp den...
 10. Bra och lättförståelig artikel! Gav mig några tankeställare.
 11. En film med makrolins hade varit spännande! Känns det som att den har polyperna ute längre tid nu när tempen är lite lägre?
 12. Slanten

  nano 30L

  Smart! Lätt att det blir fullt med ful utrustning i ett så litet kar. Sen får du gärna berätta hur väl skummaren fungerar när du kört den ett tag. Ser att det är en Tunze, men vilken modell?
 13. Slanten

  nano 30L

  Blev nyfiken på bakgrunden. Har du gömt streamern bakom den yttre sektionen? Det blev väldigt bra!
×