Jump to content

Slanten

Stödjande medlem
 • Posts

  2,729
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  49

Everything posted by Slanten

 1. Den var häftig ju!
 2. Om du tittar på hans förra video var alla stenar helt rena utan en enda makroalg bara för några månader sedan. Allt detta har växt upp från grunden. Därför så rent och fint. Han kör ju kallare och mörkare på vintern... Kontrasterna mellan det röda och grön är så fint!
 3. Så trevligt! Du har fått en sandorm eller sandmask i ditt hem. Såna högar ser man i tusental på grunda lerstränder. Havsborstmasken lever inte i högen utan under den. Masken äter sanden och livnär sig på allt organiskt material i den och bajsar sen ut sanden igen. Så det är egentligen en hög med skit... Jag får dock sommarkänsla när jag tittar på dina fina bilder De lystrar till namnet Arenicola marina
 4. Ja, det är ditt val. Men tänk om ett av karen spricker när du fyller dem... eller om ett år när de är fulla av fraggar? Det är det du ska väga mot besväret du har nu.
 5. Det finns några spårämnen som behövs för att få makroalger, såsom cheato att växa. Järn bör ligga på 0,1 mg/l Jod ska vara 0,04 mg/l Dessa kan doseras genom separata medel, eller med tex CheatoGro som du använder. Jag hade nog skaffat ett test för Fe (järn) för att se hur stor förbrukning av spårämnen du har. Se till att du får ett färskt test, då dessa åldras fort när du öppnat förpackningen. Mangan och kalium ska också finnas, jag är osäker på nivåerna, men halterna hålls enklast på rätta nivåer genom vanliga vattenbyten. Tror att du snart kommer se en kraftig tillväxt. Så håll koll att inte nitraten och fosfaten nollar, om de ligger lågt.
 6. Oj, den var redigt stor! Det ryms många milligram nitrat och fosfat i den. Lite häftigt att tänka på att det bara är två lager celler. Krya på dig!
 7. Rowaphos tar hand om silikat också.
 8. Wow! Det är ju en tydlig förbättring. Du har väl inte ändrat något annat i akvariet förutom att dosera fytoalger?
 9. Nu vaknade jag till, hehe Du får väldigt gärna kolla upp det.
 10. Du har nog större möjlighet att diskutera detta på svenska elektronikforumet istället. De har större insikt i styrsystem osv än vi stackars akvarister: https://elektronikforumet.com/forum/ Men berätta gärna här hur det går!
 11. Här kommer tips på en app för att få övervakning av sin elförbrukning timme för timme. Även kopplat till aktuellt pris. https://www.mobil.se/tips-tricks/tips-fa-koll-pa-elpris-och-din-forbrukning-med-ratt-app-i-mobilen?utm_medium=referral&utm_source=upday
 12. Shit, jag är så glad att jag alltid kör med bundet pris. Lider med dig. Mitt nuvarande avtal på 3 år är 39 öre/kWh.
 13. @stigigemla har en tabell på sin hemsida. Siffrorna i tabellen gäller för förstärkta sidor, men det står även att man ska öka med 50% för oförstärkta sidor. http://oceanakvarium.se/?category=pages/6_utrustning&page=glastjocklek Lycka till!
 14. Kislet som tas upp av kiselalgen, diatomen, byggs in i cellväggen som kiseloxid (glas). Detta ämne är inte lösligt och döda diatomer bryts inte ner, så ju mer diatomerna växer till desto lägre kiselhalt i vattnet. Så när kiselhalten är för låg tar andra algarter över. TS brukar byta 8 procent i vanliga fall och då verkar det som att det inte blir en diatomblomning utan de växer nog bara lite i skymundan tills kiselhalten är låg igen. Denna gången ökade kiselhalten tillräckligt mycket för att trigga en expolosion av diatomer. Jag gissar att den kommer lägga sig om några dagar.
 15. Då vet du var algerna kommer ifrån...
 16. Använder du osmos? Om inte kan det kanske vara kiselalger som triggas av kisel i det obehandlade kranvattnet.
 17. Det växer så det knakar! Stort grattis. Tror också att det är havssallat. Den andra arten, strutsallat, är inte krusig i kanten utan flikig.
 18. Det är försvinner nog om du tvättar med ättika utspätt med lite vatten.
 19. Jag tycker att du ska ligga kvar på 1.024, annars får du ju en till variation som stör djurlivet. För att undvika en chock måste man sänka tillbaks salthalten snabbt. Nu har det redan gått ett dygn. Det räcker med en chock, du vill inte ha två.
 20. Om jag inte är helt ute och cyklar är terpen (eteriska oljor) inte vattenlösligt, så det är nog lugnt.
 21. @norskfisk Det var ett imponerande ljusschema! Styr du det på något vis eller kör du manuellt? Vilka kelvin har du på rören? Gillar vattenrörelserna i akvariet, det ser väl avvägt ut. Är det Jebao-pumpar? Styr du dem med deras original-controller? Får du sågtången ( Fucus serratus) att växa nått på sommaren? Jag har funnit den vara väldigt svår, men din ser ut att ha fina och gula toppar. Har du sump?
 22. Är det ok om vi diskuterar ditt nya kar i denna tråden? Du är så hemlighetsfull med dina planer, blir ju så nyfiken... Spännande att du väljer luft. Det har ju så många fördelar. Billigt, energisnålt och kan bli hur kraftigt vattenflöde som helst. Men den stora nackdelen är saltvandring som är så svårhanterligt. Du måste berätta om du löser den knuten! Tänker du använda rörvattenhissar eller lösa luftstenar? Angående intaget till kylaren fick jag en ide att du kan använda samma typ som finns i manetakvarier. Man har ett mycket finmaskigt nät istället för en överrinningskam. Nätet går även en bit ner i vattnet, så det är samma vattenivå i boxen och akvariet. Den finurliga delen är att man har ett strilrör som sprutar ut en del av returvattnet över nätet och på det viset trycker bort allt skräp. Kanske kan vara nått? Dubbelglas är inte lätt. Det bästa hade ju varit att pressa glaset mot packningen, typ som en fönsterkarm. Synd att det bara finns "sötvattens"-anpassade standardakvarium. Man hade ju önskat att 50 cm var bottendjupet istället för höjden. Å andra sidan är Hornbachs akvarium väldigt billiga.
×
×
 • Create New...