Jump to content

Slanten

Medlem
 • Content Count

  2,523
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  35

Everything posted by Slanten

 1. Ser bra ut! Gillar den dramatiska bakgrunden du har. Tycker man kan se turbulensen i vattenytan och den ser kraftig ut... Jag har ett par Jebao-streamers på hyllan, som du kan få låna om du vill. Ska kolla modell. Hur kallt ska du ha?
 2. Det blev grymt snyggt när blåljuset kom på! Hur fixar du panoreringen? Har du hjul på stativet?
 3. Håller med Christian, om du vill ha sumpen under akvariet måste du använda hävertvarianten. Eller vad menar du med hävert?
 4. Här kommer en liten rapport från nya Havets Hus i Lysekil. Saltvattensguidens kalla grupp var där i höstas och då stod en del akvarier tomma, men när min familj var på besök igår hade det hänt en hel del. Alla akvarier var igång och välfyllda. Det var rent, snyggt och djuren såg ut att trivas. En liten nackdel är väl att det egentligen inte blivit fler akvarier, trots utbyggnaden. Dock är det mer luft för att ta emot alla besökare utan att trängs för mycket med varandra. Lite bilder blev det också. Först en överblick över det första rummet man kommer in i. Det blev inga bilder på de stora akvarierna utan mest på mina favoriter, de små intima akvarierna där man kan detaljstudera djuren. Vi är fortfarande i nya delen. Lite levande tång som kanske kan ta sig. Tror dock att belysningen är lite klen, men de kanske satsar på att hämta nytt hela tiden. I den gamla delen har det också hänt lite nytt. I det stora cirkulära akvariet med plattfiskar har de placerat in en stor sten med enorma bägarkoraller. Denna såg "kalla gruppen" inne i karantänsdelen vid vårt tidigare besök. Ett litet kar med bara pilgrimsmusslor av olika arter. Vackert! När vi var här förra gången var detta akvariet tomt. Nu är det en mjukbotten, som faktiskt är riktigt njutbar. De har dock inte "mina" små hårsjöstjärnor i botten... På väggen i mjukbottenakvariet hänger ett gäng påfågelmaskar En häftig sjögurka filtrerar vattnet uppe på klippväggen i samma akvarium Här är en samling vackra bottenlevande fiskar. Jag har fått en ny favorit! Blåkäft. Det är den rödaktiga fisken. Tyvärr öppnade den inte munnen för att bevisa sitt namn. Visst är den tjusig!
 5. Väldigt snyggt! Jag är svag för grunda akvarier, så detta är verkligen smakfullt!
 6. Jag har använt metoden med tändstickor på några projekt och silikonet fäster som det ska. Kislet i limmet binder både mot glaset och den befintliga fogen.
 7. Proffsigt filmat!
 8. Snygg inredningsmöblering! (Heter det så på svenska? Vill inte säga "scape")
 9. Ännu snyggare framifrån. Är det ett hemmabygge eller ett kit?
 10. Snygg möbel! Hur stort kar är det?
 11. Den var snygg! Kul att du fick med den på en sten. Jag har däremot ingen aning vad det är...
 12. Så kul att läsa hur dina käkfiskar beter sig! Det verkar vara en rolig firre.
 13. Jag fick behålla den första drönaren. Allt är ju styrt från en App på mobilen eller surfplattan, så det är nog inte helt lätt att sparka ihång ljuset. Men det går nog att montera en vattetät lampa utanpå drönaren. Får se vad de svarar. Detta är nått de måste lösa annars hoppas jag på pengarna tillbaka...
 14. Har precis kommit hem från en tur till Lysekil och är lätt irriterad på min leverantör av UV-robotar. Denna drönaren är den andra jag testat. Den första hade problem med handkontrollen, men det går att manövrera den från en surfplatt, men när ljuset efter ett par dykningar slocknade helt skickade de mig den nuvarande lite lyxigare modellen. Tyvärr var även denna sändning ett typiskt måndagsexemplar. Handkontrollen funkade inte i vanlig ordning, men det går ju ändå, tänkte jag positivt. Väl i hamnen kopplade jag snabbt och lätt upp drönaren och sjösatte den. Så fort jag gav kommandot att dyka fick den spel och började göra kullerbyttor. Gjorde en massa omstarter och annat tjafs innan jag filmade en kort snutt som gått till kina. Får se vad som är fel...
 15. Regnet öser ner och vinden sliter i alla kala träd. Sitter här och vill egentligen åka ut och provdyka. Morgondagens prognos ser lovande ut...
 16. @Bygert och @Lasse Fick inte riktigt den respons jag hoppades på angående exempelblanketten. Tycker ni att den duger eller är den felaktigt ifylld?
 17. Kanske inte helt i linje med forumets inriktning, men nästan. Fick äntligen en undervattensdrönare från Kina och den ligger på laddning nu. Enligt specen har den 4K-kamera, dyker till 100m och har en maxfart på ca 4 knop. Den styrs via sladd kopplad till en router, sen har man en app på telefonen. Ska bara komma på ett sätt att montera en håv också
 18. Frugan var hemma med ett av barnen och tog emot ett paket idag. Hon tog en bild, antagligen för att retas. Kan inte vänta på att få slita upp tejpen och kolla in min nya leksak.
 19. Jättebra att du har ringt och klargjort en del! Bra initiativ. Men då kvarstår frågan vilken blankett de vill att vi ska använda oss av. Jag sökte på Jordbruksverkets hemsida efter Härstamningsintyg och då kommer endast den blanketten upp som de inte vill ha. Kan du höra med dem vilken blankett som gäller för koraller? Det vore grymt snällt om du tog dig tid! Hänvisa till att vi är en hel hög med intresserade akvarister som vill göra rätt. Om inte Jordbruksverket kan ge besked är det illa...
 20. Efter lite funderande och sneglande på andra tråden i ämnet lyckades jag knåpa ihop en blankett. Ni kan väll kolla igenom intyget och se om ni håller med eller om ni vill komplettera. Jag började med enklaste scenariot, så får vi ta de klurigare senare. Förutsättningar: Den fiktiva privatpersonen Anders Svensson ska sälja en fragg till en annan privatperson. Moderkolonin är köpt i en zooaffär och ett kvitto finns. @Bygert @Lasse (Är även lite tacksam för att kalla arter inte är CITES B...) Privat med kvitto.pdf
 21. Nåja, Henric talade med Jordbruksverket. De har väll tillsynsansvar?
 22. Men det verkar ju som att det är okänt för en del och då kan det ju vara en god idé att göra det lite enklare för en okunnig akvarist. Det är väl det som Saltvattensguiden handlar om lite grand. Så om vi tar exemplet att jag vill skänka en fragg från en butiksinköpt stenkorall måste ju ett intyg bifogas, enligt Henrics samtal med Jordbruksverket. Då kan det förenkla om vi har tagit fram ett exempel på hur man ska fylla i blanketten. Alla är ju inte lika bevandrade i detta ämne som du och Bygert, eller hur?
 23. Men se där! Den går ju definitivt att fylla i utan större problem i mina ögon? Vi kan ju lägga upp några exempel på ifyllda blanketter, så blir det lättare för även ovana personer. Och lägga det i en klistrad tråd eller som en artikel. Nån som kan bidra med exempel för fraggar från butiksköpta exemplar, fraggar från privitköpta exemplar osv?
 24. Jag försökte tillsammans med bla Bygert dra igång en sådan förening för några år sedan. Det rann tyvärr ut i sanden.
 25. Hur definierar Jordbruksverket termen försäljningsintyg? Vilka data måste ingå för att intyget ska vara komplett? Om vi får det klargjort kan vi börja följa det i framtiden.
×
×
 • Create New...