Gå till innehåll

Dosering av asparaginsyra


Claes_A

Rekommenderade inlägg

Där kom den tanke upp som jag har haft ett tag att man borde eftersträva låga nivåer men hög tillförsel, hur motsägelsefullt det än låter.

Exakt - man måste balansera tillförsel med tillväxt/utförsel. Man måste inse att många av de ämnen man vill ta bort för att koncentrationen är för höga samtidigt är livsavgörande för våra djur, inklusiva koraller. i början på ett akvarium så är inte tillväxten (sedd på hela biomassan av organismer) så stor och vi har ofta alltför mycket fisk i för liten volym vatten. Man kan välja två vägar här då - ettdera anpassar man inputen (mat) till tillväxt/utförsel eller också får man anpassa utförseln (och den bakteriella tillväxten) till den reella belastningen. För mig vore den ideella vägen att man bara hade ett litet antal små fisk till en början och att man anpassade fisklasten (läs tillförsel av mat) till tillväxten i akvariet. Men så blir det ju aldrig.

Viktigt är dock att vara varse att systemen ändrar sig - ett gammalt, moget akvarium med många friska koraller under bra tillväxt behöver oftast inte vår "hjälp" att få ut näringsämnen - de tas upp av tillväxten. då kan plötsligen det ämne som man tidigare betraktade som avfall bli en viktig resurs och man får anpassa sin skötsel därefter och till och med tillsätta de onämbara ämnena.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 102
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Nitraten behöver inte stiga för att du tillför aminosyror om de konsumeras direkt. Kvävet ligger i form av NH2 grupper (utom för prolin där det ligger som NH). Det hävdas att koralldjuret eller zooxanthellen kan tilgodogöra sig kvävet i aminosyrorna direkt - utan att gå över en bakteriell omvandling till fritt ammonium. Eftersom man i slemmet har en kraftig bakteriell verksamhet som troligtvis förstärks av vår kolkälla (den flytande) så kan man inte riktigt veta vad som händer och hur upptaget sker. Naturligt - ute i det fria vattnet - tror jag inte att aminosyror spelar någon som helst roll som kvävekälla för zooxanthellen av den enkla anledningen att jag inte tror att fria aminosyror är så frekvent förekommande i vattnet runt reven. En liten annan reflektion är att vad är egentligen aminosyror? Tja det kommer kanske som en överraskning men det är byggstenarna till våra proteiner - ni vet de där vi lägger ner så mycket pengar på att skumma bort :) Med några av UL teknikerna ingår ju en överdimensionering av proteinavskummaren.

MVH Lasse

Bra förklarat med aminosyrorna Lasse!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är inte den förklaringen jag hört om det bruna förut hos vissa koraller - där har tidigare sagts att den alg som är zooxanthellen är gul eller gulbrun ( de är dinoflagelater eller kiselalger, det finns olika typer). Det har vidare påståtts att det är tätheten av dem som döljer korallens "naturliga" underliggande färger. Förhöjda näringsvärden skall göra att koralldjuret väljer att öka antalet zooxantheller och därför ser brunare ut. Orsaken till att de ökar antalet zooxantheller när näring finns skall vara att korallen är opportunistisk och anpassar sitt näringsintag till det lämpligaste just i det tillfälle som är.

Zooxanthellen är en alg och det pigment som är aktivt i fotosyntesen är den färg som algen har. Avsaknad av detta pigment innebär att algen inte kan använda fotosyntes. Jämför många av våra lövträd som tappar sin gröna färg på löven under hösten och löven blir röda och gula innan de faller av. Det gröna pigmentet är det som är aktivt i det mesta av fotosyntesen när det försvinner så syns andra pigment som iofs kan vara involverade i fotosyntesen men som inte är de livsavgörande pigmenten hos just dessa arter.

Korallen bildar inga nya zooxantheller (alger) vad jag vet, den kan fånga upp zooxantheller, på ett eller annat sätt göra sig av med dem samt misstänker jag öka mängden zooxantheller genom zooxanthellens förmåga att föröka sig.

Jag kanske är dum och saknar tillräcklig kunskap men jag får fortfarande inte ihop det logiskt.

MVH Lasse

Jag får väl skylla på att jag svarade sent, helt riktigt Lasse, det är mängden zooxantheller som gör att upplevelsen blir brun ock korallen bildar inga zooxanthelleer heller. Men symbiosen är livsviktig för korallen.

Det ju inte så konstigt att man rekommenderar en rejäl skummare när tekniken bygger på bakterieexport, det är ju inte proteinerna man vill åt.

/Janne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...