Gå till innehåll

Mitt första försök med saltvatten - 340L


Reuben

Rekommenderade inlägg

Fina clowner och anemonen var ju riktigt läcker!

Jo gillar den :), Har bytt från en väldigt mörk röd till rosa sen jag började köra zeovit för ett år sedan, men denna färgen är lite mer ovanlig så jag gillar :)

HerrGreen: Den brukar kosta några tusenlappar men pga specialla omstädigheter fick jag den till ett bra pris :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 69
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

hahaha shit va rädd jag blev precis.... Skulle precis dosera ZeoSpur Macro Elements, precis när jag doserat färdigt o satt mig i soffan fick jag lite lätt panik och tänkte... var det verkligen macro elements jag doserade och inte ZeoSpur2... Zeospur flaskan låg dock på ett udda ställe så är säker på att jag inte tog den ... phew

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Liten uppdatering, haft lite problem med brända toppar på mer eller mindre alla mina koraller, sakerna har börjat återhämta sig och jag ser tillväxt igen. verkar vara flera i området som haft problem senaste 4-5 veckorna så tror det kan ha haft med lite kasst vatten pga alla ombygnader i området.

Fick nu idag ikopplat mitt Seneye som skall bli kul att få ut lite skarp data som loggas på nätet, även en liten extra tröst när man är på semester så man kan se om man haft strömavbrott eller liknande. Kommer posta en länk så ni kan få se hur det ser ut när värderna stabiliserat (tar ett par dagar innan den kommer igång ordentligt...) Annars tuffar allt på, är på jakt efter större lägenhet nu (och med det större kar :D) så tar det lite lungt med nya inköp och försöker istället fokusera på saker som jag skjutit upp för länge nu i detta kar...

Har under dagen plockat Xenia med pincet från all LS jag kommer åt, lyckades plocka ut 0.5liter av skiten (fyllde ett pintglass med det och kommer fortsätta imorgon. Denna gången SKALL DET BORT

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tjena, har precis läst igenom din tråd och funderar lite över det här med död sten som du körde... Verkar vara ett ekonomiskt alternativ. Rekomenderar du det såhär i efterhand?

Tror du att fosfattoppen berodde på stenen?

Rekomenderar det inte, fosfatopparna berodde garanterat på stenen. Utöver priset för stenen så var det ca 1500-2000kr med fosfatremover som gick åt under processen. Nu minns jag inte exakt vad jag betalade för stenen, men det var ca 50kr/KG det blev att få hem det. dyrare om man köper mindre.

så lite grovt kostade det nog ~80-100kr per KG att få stenen att bli bra. fortfarande lite billigare än att köpa levande, men det som man inte får glömma är.

A) Man fick med sten man helt enkelt inte ville ha, detta fick ligga i sumpen.

B) Man fick inte välja sten själv så man fick anpassa scapen en del efter bitarna man fick (vissa av mina bitar var ca 35x35x35cm vilket kan vara lite jobbigt att arbeta med)

C) Man får inte med något roligt levande, man behöver ändå lite LS för att få in liv i karet och man förlänger egentligen bara uppstartsprocessen, Detta kostade mig säkert en fisk eller två i början (hade en del som hoppade, detta kan ha berott på kassa värden).

Nu påstår jag inte att det finns kostnader att lägga till med levande sten, Du kommer få fosfat även där, men inte i dem mängderna jag hade. Du kan även få med saker som du inte vill ha i ditt kar, men i mina ögon, börjar du från scratch, gör rätt från början.

Under första året hade jag en del problem med mitt kar och alla skulle kunna kopplas till att jag hade för lite levande sten. Hade det bara varit att stoppa i det så skulle det varit en annan sak, men jag hade minst 6 veckor med sten i mitt badrum där jag behövde göra dagliga vattenbyten, sen stora problem med fosfat ett ganska bra tag efter.

Enda gången jag skulle fundera på det igen var om jag skulle starta upp ett flera tusen literskar och kunna laka ur stenen naturlig väg istället i ett badkar eller liknande i garaget.

På tal om liv i akvariet, ni andra med kar som varit igång ett tag, har ni också tusentals småsniglar som växt i ert kar som endast ses väldigt sent på natten (inget blåljus igång där så lite gula färger ) . Ni får även en bild till som låg på minneskortet med en av mina clowner som myser i min Euphylia :)

post-5317-14468926091505_thumb.jpg

post-5317-14468926065349_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tritons hemsida, de tar 175.... Reuben, vet i te hur mycket jg skall ha än då jag ite betämt vad för kar det blir....

145 är det ju på tritons hemsida :)

http://www.tritonakvarium.se/product.asp?product=1213

Tycker personligen det är lite dyrt för LS men beror självklart på kvaliten på den, riktigt fina bitar skulle jag kunna tänka mig köpa för det, men skall man köpa större mängder kan det vara värt att importera själv från tyskland eller liknande.

Angående LS så är det mycket Tycke, smak och lite hur man tänkt köra.

Har man tänkt ha endast LS för filtrering i karet (berlin metoden) så bör man nog ha minst 15% av visningskarets volym som sten (så ett 100liters kar skulle man nog vilja ha minst 15kg sten) helst mer i en sump. Annars är väl runt 10% det vanligaste men man klarar sig med bra med mindre med.

Om du tittar på min bild på första sidan har jag 40kg sten där i vid det tillfället. Har numera valt att gå ner lite grann för att få mer plats för koraller samt att lite försvunnit när man bytt ut det mot LS.

Har du tänkt köra någon form av "metod" (vodka, pellets, zeovit eller liknande) så kan du nästan gå efter vad du tycker är snyggt. Mer sten är sällan sämre men i min åsikt är det inte så viktigt som det var förr. Nu för tiden är det väl mer någonstans som smådjuren kan föröka sig ostört av fiskar.

Hade revkeramik inte varit så dyrt hade jag nog kört med det istället och bara ett par bitar LS för att få livet att börja växa.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Undrar vad jag tänkte med då..., det förbättrar ju situationen lite....

Förhoppningsvis kan jag övertala frun till detta inom en snar framtid så att jag så så sakteöiga kan sparkamigång ett kar snart. Då kan det stå och puttra till i september när jag har tid att börja på allvar. Isåfall kan man ju pytsa i lite sten efterssom...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Måste dock säga att jag skulle rekomendera att skaffa all sten innan du kör i koraller / fisk. Innan du gör det är det inte så noga med värden, men när du börjat ha i levande saker (det som lever i stenen är oftast inte så känsligt då det överlevt en 48timmar transport bara lite lätt fuktigt, Ibland i flera omgångar för att sedan slängas in i temporära kar med hemska värden från allt som inte klarat resan) som du riskerar att få ökade värden vilket kan ställa till med problem.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jo, så har jag absolut tänkt, mrn jag menar att man kan i lugn och ro köra igång karet med utan att kasta upp alla pengar direkt. I princip skulle det räcka med kar vatten och lite sten samt skummare. Det kanske är halva investeringen. Sen kan man fylla på med ljus och allt senare och till sist koraller och fisk.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tur att man tar det lungt i planerandet, har svängt så många gånger redan vad jag vill göra. Har svängt från nyttt rsm till att nu vara inne på att långsamt starta ogång ett beggat kar och sen lägga på teknik i den takt jag har råd och tid. Då får man det som man vill ha det, och det är lite roligare också med riktig sump och lösa grejer....

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

haha woops, har trott att min seneye visat fel på tempen ett tag då den är ny (är ett par dagar det tar för den att få helt korrekta värden) men mitt på den svenska sommarn så har jag problemet att mitt kar är för kallt... För några veckor sedan tog jag ut min värmare ifall ifall att den skulle gå sönder nu under sommartider, men nu när jag kör led går inte tempen över 23 grader utan värme....

Vet inte om det egentligen säger..... hur grymt det är med leds eller hur kass den svenska sommaren är...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...
  • 1 år senare...
Sådär då var det dags för update igen va??

Mycket som hänt sedan dess :) Först byttes karet ut mot följande: https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?49678-Reubens-800liters-Optiwhite-system&highlight=reubens Denna såldes dock nyligen plats då lägenheten skall säljas

https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?57376-Reubens-nya-900-liters-optiwhite-system-i-g%F6teborg!&highlight=reubens

Nu planeras denna :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...