Jump to content

Akvarium - Egypten - Snorkling - Dykning - Akvarium


Krezz

Recommended Posts

Ja vad kan jag mena med den rubriken?

Akvarium

Jo det började i mitten på 80-talet med mitt intresse för korallrevsakvarier då jag reste land och rike kring för att titta på kar och handla prylar. Det blev otaliga resor till Korallrevet och Korallfisken och även ett hembesök hos saltvattensgurun Tore Kjellberg i Vänersborg. Sedan dog intresset till förmån för ett växande datorintresse vilket resulterade i att jag sålde mitt 900 liters saltkar och skaffade "hårdvara" istället.

Egypten - Snorkling

Sen i början på det nya milenniet så gjorde jag ett par resor till Egypten (Hurghada och Sharm el Sheikh) då det snorklades å det grövsta och anledningen till det vet ni säkert ni som varit där. Det är ju verkligen en våt dröm för den som någon gång haft ett akvarium att få stoppa huvet under ytan och se det otroliga liv som finns där.

Dykning

2004 återvände jag till Egypten och Marsa Alam, med ett dykcertifikat i bagaget, för att delta i en liveaboard som skulle ta oss upp mot Hurghada. Därefter har det blivit ett antal besök till de redan uppräknade orterna och därtill kan nu även Dahab läggas. Det har till dags dato blivit 10 landbaserade resor samt 5 liveaboards till detta härliga land och det lär nog bli fler.

Akvarium

Som ni ser så har jag nu betat av nästan hela rubriken det är bara den sista förekomsten av akvarium som jag inte redogjort för. Anledningen till att jag dyker upp här igen är att jag funderar på att starta upp ett kar igen och behöver då samla på mig lite ny kunskap och då tänkte jag samtidigt att jag kanske kan lämna lite erfarenheter om snorklingen, dykningen nere i Egypten och detta utifrån en akvarists perspektiv.

Så har ni några frågor om Egypten, Dahab, Hurghada, Marsa Alam, Sharm el Sheikh eller Röda Havet så hör gärna av er så skall jag försöka dela med mig av mina erfarenheter.

Mina dykloggar och bilder hittar ni här:

http://www.dykarna.nu/dykare/5721.html

Min hemsida hittar ni här:

http://www.krezz.se

Och mitt senaste skötebarn hittar ni här:

http://www.liveaboards.se

Till sist en fråga hur många av er kommer ihåg mailinglistan Saltforum? =)

MVH Sören

Link to comment
Share on other sites

Tack för den välkomsthälsningen =)

Tror faktiskt att Saltforum (inte föreningen utan en mailinglista som fanns skall jag väl kanske tillägga) var tidigare än så men jag kan ha fel. Sen hoppas jag att du har rätt i det du säger att det är lättare idag än vad det var förr i tiden för lite kladd var det allt men inte desto mindre kul.

Jag har ju sedan sedan förra akvarieperioden börjat dyka och det märks otroligt väl vad mycket mer man kan få ut av ett dyk när man har lite förkunskaper om det man ser. Många dykare och snorklare tittar på en med stor skepsis när man lite försynt förklarar för dom att de fantastiska växterna de nyss sett faktiskt är djur.

Har inte skaffat burk än men jag letar med ljus och lykta och jag hoppas hitta det optimala "revet" snart =)

MVH Sören

Link to comment
Share on other sites

Välkommen Sören! :W:

Har själv varit på 10-dagars liveaboard i Thailand 2004, på Viking Liveaboards, en fantastisk upplevelse som tog en runt på Similan, Koh Tachai och Richelieu Rock bl.a. :) Annars ligger väl Maldiverna högt i kurs också, även om det "bara" har varit stranddyk därifrån.

Med tanke på hur många det är som startar upp saltakvarier nu för tiden så kan jag nog hålla med Janne om att det är lättare nu för tiden att starta upp ett kar och få det att funka fint. :)

Link to comment
Share on other sites

Letade fram några gamla nummer av Nordiskt saltforum`s tidskrift "Annularis" idag.

Av platserna jag besökt som snorklare är min favorit Bunaken/Siladen i Indonesien.

(P.g.a. lättillgängligheten runt ön, skillnaden låg/högvatten o. artrikedomen). Är född -55 hållt på sen -76, då jag i stort sett bara fick skivanemoner att överleva en längre tid!

M.v.h Janne R.

Link to comment
Share on other sites

"Annularis" var väl uppföljaren till Bläckfisken" om jag inte minns fel båda dessa publikationer har jag hämtat idéer från och somnat till ett flertal gånger.

När det gäller snorklingen så är väl troligen Ras Muhammed, Dahab (Blue Hole) och Sharm el Naga som man kan nå från land mina favoriter. Sen har jag ju vid mina liveaboards, och dagsutflykter, snorklat (och dykt) vid Elphinstone Reef där jag träffade på White Tip Reef Sharks som jag inte kände igen från min akvaristiska karriär och jag gillar starkt Shab el Erg lite norr om Hurghada.

Rent generellt så gillar jag dock Sinaidelen med Sharm och Dahab bäst när det gäller landbaserad snorkling och en resa ner till Sharm el Naga, om man bor i Hurghada, är bara ett måste.

Du skriver skivanemoner en art jag aldrig sett vid dykning bara vid snorkling och detta endast en gång utanför vårt hotell så ibland behöver man inte gå över ån efter vatten... =)

Link to comment
Share on other sites

Hurghada har jag inte varit, men därimot Sharm el Sheikh. Ras Muhammad från land o.

vatten är inte att leka med, likaså snorklingen runt blue hole i Dahab var fin. Åkte även ut till Tiran island (delfiner o. rockor). Bodde vid Ras um Sid (Sharm reef), deras egna fina rev låg ett par hundra meter från hotellet med två nedgångar flytbrygga och trappa(bläckfisk,drakfiskar,Napoleon,Diacanthus mycket Sohal mm.mm). Men roligast var nog när vi klättrade ner för dom höga sandklipporna vid viken in mot "old market"

Ett 200-300 meter långt rev för oss själva,där såg jag den enda "Imperatorn" på denna resa,-05 men inga skivanemoner!

Tror jag gjort minst en resa om året till Korallfisken (sedan 1976)

Mvh. Janne R

Link to comment
Share on other sites

Bläckfisken - Organ för Saltforum Norden.

Årgång 1, 1983, nummer 1.

Medlemsantal ca 50 personer.

Medlemsavgift 25 kronor.

Innehåll

Kjell Robsahm - Senaste nytt

Nils Tångberg - Min bläckfisk

Alf Jacob Nilsen - Bygg din egen proteinavskummare

Ingemar Svensson - Nytt från Saltforum

Kjell Robsahm - Centropyge heraldi

Alf Jacob Nilsen - Calsium - Ett viktigt, men flyktigt stoff i saltvattensakvarier

Anders Larsson - Bläckfisken testar (nitrat testkit)

Tycker ni att några av frågeställningarna fortfarande är aktuella;)

post-2676-14468921375658_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Har funderat lite på detta koncept som kanske inte skiljer sig så mycket från en vanlig liveaboard men efter att ha haft ett snack, nu ikväll, med Tomas på "Tomas Zoologiska i Karlskoga" (som är dykare liksom jag) så visade det sig att det troligen trots allt kan vara en viss skillnad.

Resonemanget gick ut på att vi som akvarister fick ut mycket av både dykning och snorkling och att vår syn på det vi ser (konstigt uttryck det där) kan skilja sig ganska avsevärt från övriga deltagare på en liveaboard.

Vi som är akvarister (jag har varit är på gång att bli men jag är det ännu inte) ser på djuren på ett annat sätt eftersom vi i många fall stiftat bekantskap med dem i våra kar och vi får dessutom se dem i deras naturliga miljö vilket kan ge vår hobby en boost.

Så min tanke var att det kanske skulle gå att ordna en "temaliveaboard" där hela resan fokuseras på att tillfredställa akvarister både snorklare och dykare. Detta genom att välja platser som passar såväl snorklare och dykare där merparten av livet finns från ytan ner till typ 10 meter d.v.s. innan man hamnar i det som är konstant blått.

Jag skulle vilja se det som att man inriktar det hela på att se och fotografera djur och inte så mycket på dykningen som isolerad företeelse. Visst man ser mycket när man dyker på en vanlig liveaboard men efter 70 dyk, om jag talar för egen del, i Röda Havet så vore det kul att kunna diskutera djur och inte "växter" när man kommer upp samt slippa simma i karavan från A-B för att alla andra gör det.

Många akvaristers dröm är med stor sannolikhet att få åka ner och studera sina skyddslingar i t.ex. Röda Havet och många gör det via de charterresor som arrangeras men tänk att göra det tillsammans med 20 likasinnade =)

Vad tror ni om detta kan det vara något att spåna vidare på?

MVH Sören

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...

Bläckfisken och Annularis har jag fortfarande kvar! Jag har inte dykt på 20 år nu, det kanske är på tiden igen? Då tyckte jag det funkade bäst att dyka ihop med fotografer, de hade inte så bråttom så man fick tid att studera olika smådjur. Liveaboard har jag aldrig provat, är nog lite för bekväm för det.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

27 minuter sedan, Christian J skrev:

Bläckfisken och Annularis har jag fortfarande kvar! Jag har inte dykt på 20 år nu, det kanske är på tiden igen? Då tyckte jag det funkade bäst att dyka ihop med fotografer, de hade inte så bråttom så man fick tid att studera olika smådjur. Liveaboard har jag aldrig provat, är nog lite för bekväm för det.

Är du bekväm så är en liveaboard det optimala  där man dyker, äter, vilar, solar, sover och sen bara repeterar detta i en vecka medan besättningen tar hand om allt annat och då menar jag allt! 🙂 Håller med om att satsar man bara på att se det stora så missar man det små vilka ofta är mer intressant än det förstnämnda. Reser man sen till Sharm el Sheikh så har man kanonsnorkling på gångavstånd om man bara vill glida över kantreven och njuta av allt det vi känner igen från våra kar. Jag vet faktiskt inte vad som är bäst dyka eller snorkla men som akvarist så väljer jag definitivt snorklingen i fullt solljus med alla färger. Underbart!  🙂

 

Kolla denna video men så ser du hur bra man kan ha det på  en liveaboard! 🙂  

 

Edited by Krezz
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Krezz said:

Är du bekväm så är en liveaboard det optimala  där man dyker, äter, vilar, solar, sover och sen bara repeterar detta i en vecka medan besättningen tar hand om allt annat och då menar jag allt! 🙂 

Det har du rätt i, jag tänkte mer på att t ex tvingas dela hytter, eller ransonering av sötvatten. Men jag har som sagt inte provat själv...

 

6 minutes ago, Krezz said:

Reser man sen till Sharm el Sheikh så har man kanonsnorkling på gångavstånd om man bara vill glida över kantreven och njuta av allt det vi känner igen från våra kar.

Hur är det i Sharm el Sheikh nuförtiden (på land och i vattnet)? Jag har inte varit där sedan 1994.

 

6 minutes ago, Krezz said:

Jag vet faktiskt inte vad som är bästa dyka eller snorkla som akvarist så väljer jag definitivt snorklingen i fullt solljus med alla färger. Underbart!  🙂

Ja höjdpunkten på många dyk är ju ofta på slutet, när man går upp till grundare vatten och allt plötsligt börjar bli mer färgrikt. Man kan förstås även dyka på grunt vatten, så man har kontroll över flytkraften.

Link to comment
Share on other sites

7 minuter sedan, Christian J skrev:

Det har du rätt i, jag tänkte mer på att t ex tvingas dela hytter, eller ransonering av sötvatten. Men jag har som sagt inte provat själv...

 

Hur är det i Sharm el Sheikh nuförtiden (på land och i vattnet)? Jag har inte varit där sedan 1994.

 

Ja höjdpunkten på många dyk är ju ofta på slutet, när man går upp till grundare vatten och allt plötsligt börjar bli mer färgrikt. Man kan förstås även dyka på grunt vatten, så man har kontroll över flytkraften.

Jag har faktiskt haft tur med hyttdelning då jag alltid varit själv i hytten "Jag vill inte bo med en degerforsare" som en karlskoging sa på min första resa! 🙂  Sedan har jag haft min fru med både som snorklare och dykare. Vatten brukar inte heller vara något problem.

 

Sharm är vår favorit först och främst för området Hadaba som kantas av hur mycket rev som helst sen har man städat upp och renoverat mycket tyvärr är det väl lite som gått i kull på grund av pandemin m.m. men både Sharm och Hurghada är mycket fräschare nu än när jag kom dit första gången 2001 en resa jag gjorde till stor del för att Röda Havet låg där.

 

TA en titt på Google maps Hadaba – Google Maps så ser du alla kantrev ovh vi brukar bo på Renaissance Sharm El Sheikh Golden View Beach Resort längst ner till höger. Alla saltvattensakvarister borde åka dit minst en gång i sitt liv det var för övrigt här jag bestämde mig för att bli dykare! 🙂

 

Är du eller någon annan intresserad av Egypten och Röda Havet så koalla in FB-Grupp Egyptentips #1 | Facebook eller hojta till så kan kanske ge lite tips! 🙂 

 

Ni som tror att man måste dyka för att se mängder med fick och "lägre" kommer snart att få ändra uppfattning efter en trip till Sharm och Hadaba! 🙂

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Krezz said:

Sharm är vår favorit först och främst för området Hadaba som kantas av hur mycket rev som helst sen har man städat upp och renoverat mycket tyvärr är det väl lite som gått i kull på grund av pandemin m.m. men både Sharm och Hurghada är mycket fräschare nu än när jag kom dit första gången 2001 en resa jag gjorde till stor del för att Röda Havet låg där.

 

TA en titt på Google maps Hadaba – Google Maps så ser du alla kantrev ovh vi brukar bo på Renaissance Sharm El Sheikh Golden View Beach Resort längst ner till höger. Alla saltvattensakvarister borde åka dit minst en gång i sitt liv det var för övrigt här jag bestämde mig för att bli dykare! 🙂

Jösses vad stort det har blivit, första gången jag åkte dit (1991) var det nästan bara runt Naama Bay det fanns någon bebyggelse. Själva byn Sharm El-Sheikh var en separat del då har jag för mig, det gick lokalbussar dit.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...