Gå till innehåll

Hörnavrinning med hävert?


mikoto

Rekommenderade inlägg

Hmm, jo en billig lösning måste ju inte vara en bra lösning alltid...

Haha, dessa problem :-) Tackar givetvis för alla länkar och information, mycket tänkvärt postas. Jag tänker hela tiden på alternativ och så, så jag postar ännu ett exempel då på hur jag tänkte att man kunde göra.

Det svåra med sump är ju att om den står under så kan man häverta ur karet. Men om man har en sump brevid karet istället då, då kommer häverten tappa effekt så fort en likvärdig nivå i karen uppnåtts. Därmed förhindras iaf översvämnings katastrofen. Pumpen kan sedan användas till en ATS som istället är ovanför karet(i ett skåp kanske den kan monteras?) som låter vattnet rinna i ett slutande rör ner till karet igen. Det borde ha låg ljudnivå och ge få problem.

Jag vandrar hela tiden från mina ursprungliga planer men då det här fortfarande är planeringsstadiet så känns det som att man kan få svänga om lite :-) Planen är ju att med en relativt klen budget få ett stabilt alternativ både i praktiken och teorin. Är man för ambitiös så kommer man behöva ett bättre hantverk och det i sin tur kostar mer.

Min senaste ritning här då hoppas jag är tydlig nog. Vatten hävertas över till en sump på samma höjdnivå som karet, det pumpas upp till en ATS och rinner ned. Vill man ha skummare eller annat istället så kan man ta bort ATS delen och låta pumpen pumpa vattnet in i karet istället bara.

post-5646-14468921689771_thumb.png

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag märker mer och mer att jag nog ska tänka igenom saker några gånger extra... Hoppas min vilda brainstorming inte retar upp någon för mycket.

Jag har inte viljat ha en intern sump pga att de tar anspråk på ytrymmet i karet, att offra en kortsida tex är inte godtagbart för mig, för jag tycker inte det ser bra ut. Sedan ville jag inte ha en för att min Aquabee skulle kräva en bra bit med utrymme för att kunna köras någorlunda vibrationslöst.

Dock har jag räknat på ATS filtret nu och den borde kräva ett flöde mellan 500 och 600 L/H. Det innebär att min Aquabees 2000L/H minus höjd är relativt överdimensionerat.

Vid en intern sump så skulle höjdskillnaden minska avsevärt vilket ger ett mindre behov av en kraftfullare pump så jag borde kunna hoppa ned några steg. Ganska många steg kanske.

Så det är ju tänkvärt, frågan är hur man ska dimensionera då isf... Får rita lite på det och kolla pumpstorlekar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...