freguz Postat 31 juli 2011 Postat 31 juli 2011 Har kommit på ett sätt att förenkla böket med att både (så ofta som möjligt) göra partiella vattenbyten, och att fylla på avdunstat vatten.Det hela är väldigt okomplicerat: Istället för att ha en dunk med osmosvatten, som jag använder till att fylla en annan dunk för att blanda saltvatten, eller tappa ur för att fylla på avdunstat vatten, så gör jag helt enkelt om dunken med osmosvatten till ungefär halverad färdigblandat saltvatten.Så, rutinen blir då (jag sköter allt manuellt, har ingen osmolator), att när jag ser att det har dunstat för mycket vatten, så tar jag och skopar ut någon liter direkt ur karet (ytvattnet), så att det blir lika delar avdunstat och saltvatten som saknas i karet.Då är det bara att tappa ur från ½-saltvattnet och hälla i karet.På detta vis får man en kontinuitet i vattenbytandet, man kommer inte undan med "jag tar det en annan dag" eftersom man inte har något rent osmosvatten.Dock blir ju vattenbytena tämligen små, men i och med att man gör det var och varannan dag, så borde det väl bibehållas en god vattenkvalitet...Det som är fiffigt är att man kan ju samtidigt ha lite ½-balling i dunken också, så man får jämnt Ca, Mg, KH värde över tid.Det känns som ett bra koncept, ska testa lite med detta och se.Kanske att man får öka på salthalten lite i dunken och samtidigt tappa ur lite mer så man får en annan ratio än 50/50, kanske 30/70 är bättre/Fredrik
mikoto Postat 31 juli 2011 Postat 31 juli 2011 Om man mäter salthalten någorlunda regelbundet så kanske det här kan fungera.Jag har ytavrinning så jag skulle nog kunna mäta hur mycket vatten som avdunstat ganska exakt i hörnet där det rinner ned och kan därmed få mer precision.Jag tycker idén låter bra :-)
freguz Postat 1 augusti 2011 Författare Postat 1 augusti 2011 Om man mäter salthalten någorlunda regelbundet så kanske det här kan fungera.Jag har ytavrinning så jag skulle nog kunna mäta hur mycket vatten som avdunstat ganska exakt i hörnet där det rinner ned och kan därmed få mer precision.Jag tycker idén låter bra :-)Jo, man måste mäta salthalten lite titt o tätt, men man får en fingerspitzgefûhl efter ett tag tror jag.Det känns bra fortfarande efter 2 dagar
Rekommenderade inlägg