Gå till innehåll

j0nas hörna


j0nas

Rekommenderade inlägg

Då var det beställt! Ett hörnkar på 270 liter med rak front och tillhörande möbel, förväntas dyka upp om några veckor. Mått 85x85x50.

Har mycket funderingar kring hur jag ska lösa tekniken på ett snyggt sätt så hjälp mig gärna spåna om ni orkar. Borrning och sumpbygge känner jag mig inte bekväm med så det lutar åt någon slags intern sump i bakhörnet. Har sneglat mycket på Ouscazz snygga hörnkar och var först inne på att kopiera hans lösning med ytavrinning och påhängsskummare. Hur bred är en extern skummare? Tänker på om det går att få karet hyffsat nära väggen, om jag inte väljer att hänga den i framkant :)

Belysning lutar åt en 170w led kompletterat med två t5 men det kanske blir alldeles för dåligt med ljus i kanterna? Har ingen uppfattning om ur mycket spridning jag får av en ledramp.

Har tusen idéer om bakgrund, cirkulation mm men det får nog snurra i huvudet ett tag till.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Funderade på att limma en btn slimline som avgränsare för sumphörnet. Tror ni att den håller som den är eller måste jag limma glas och sedan klä med slimline? Resterande baksidor tänkte jag ha blå eller svarta. Ser snyggt ut i mitt huvud men det kanske ser knas ut i verkligheten att blanda slimline och färg?

En mce600 är nu bokad av Ouscazz :)

Gjorde en avancerad empirisk undersökning (måttade ut lite tidningar på golvet ;)) och kom då fram till att karet bara blir lite drygt 50cm på djupaste stället om jag gör sumpen så stor som jag hade tänkt. 50cm är för brett för en 170w maxspect eller hur bra sprider den ljuset?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kanon! Kommer nog få hänga upp den en bit för att få spridning längst bak. Se bifogad skiss.

Några tankar om hur jag bäst använder sumphörnet? Insuget från skummaren sitter till vänster på bifogad bild. Utkast till sump och sedan returpump eller direkt ut i karet? Och så en liten tanke om överringskam, hittar bara 30cm långa, funkar det att såga till en sådan eller tappar man regleringsfunktionen då?

post-3699-14468922996255_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sätt den lite längre fram och vinkla den lite inåt så belyser du det från samma håll du ser in i karet. :)

Smart!

Det är bara att såga kammen i lämplig längd. Inga problem.

Kan du sätta Skummaren så du har utlopp direkt i karet så kör på det!

Mvh Manne

Då finns det ingen anledning att dela av sumpen? Skulle jag vilja trycka ner doppvärmare, uvc eller liknande kan jag placera dem i samma fack.

Någon som har testat bygga sumphörn med enbart en bit slimline?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

[ATTACH=CONFIG]63246[/ATTACH]

Du måste ha skummaren på höger sida annars kommer den att kasta tillbaka det rena vattnet i sumpen. Titta på hur jag har satt den i mitt kar.

Din lösning med rampen så långt fram kommer nog att ställa till problem med ljuset längst bak i karet. Det kommer att funka om du har en enda revpelare i mitten, men inte om du staplar revet som jag har gjort, mot bakre delen av karet. Bästa lösningen för ditt kar är 2 x 110W (eller 2 x 160) Maxspect eller kanske en 160W fram och en 60W bak. Sumphörn byggd enbart av en skiva slimline kommer att braka ihop innan karet är halvfullt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bra input om slimline och lyse Mats! 2x 160w eller 110w förkastade jag i tanken bara för att dem var så korta men det var kanske förhastat. Låter som att jag behöver ha hem karet innan jag beställer något. Karet kommer tyvärr inte förrän 11okt och då skulle man ju helst vilja ha allt hemma.

Tänkte att jag kunde sätta en slang på skummaren och leda ut det i visningsdelen men det kanske är för dåligt tryck för det? Har inte sett mce'n live ännu :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad tycker du om ljuset Jonas ?

Beroende på hur du nu lägger stenen så kan du nästan klara dig på enbart den rampen, du kommer o få en skugglinje på din kommande BTNskiva bak , vill du inte det kompletera med mer ljuse alt höj rampen. 50 djup är inga problem. Det är bara en fråga ang design o helhet.

Mvh Manne

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Liten (icke)statusuppdatering..

Karet som först skulle ha kommit 27 sept blev försenat från lev till 11 okt, dök upp hos grossist, blev gaffeltruckat hos Posten. Nytt beräknat till 31 okt men jag tror det när jag ser det :)

Intressant är att även Schenker lyckades sabba ett av paketen från Triton, efter att dem först dykt upp på fel dag, sen rätt dag men glömt ringa, fick själv hämta hos dem för att det skulle bli rätt. Tack till Triton som var så snabba med att lösa transportskadan att jag knappt märkte den alls :smiley20:

Känns som kvalitén hos våra transportbolag skulle kunna vara bättre..

Har idag fått tillskuret två glasskivor till sumphörnan iaf, nu ska jag bara försöka få tag på en lämplig blå plansch att limma däremellan. Tog en tur hos handlarna runt Hbg men det var beställningsvara om man inte vill ha med växter eller Olympen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Den jag köpte till mitt hade växter på ena sidan och sen va den helblå på andra sidan! Och eftersom det aldrig kommer något ljus bakom akvariet syns aldrig växtmotivet! Testar lägga upp en bild oxå! Har aldrig använt tapatalk!

post-4643-14468923240743_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Känns som kvalitén hos våra transportbolag skulle kunna vara bättre..

Det kan jag skriva under på! Var just nere på vårt lager och såg på när DHL under en lossning "tappade" ett kolli på flaket och direkt kollade ifall våra killar hade märkt något, vilket de inte gjort, och snabbt som katten snyggade till det så det inte skulle synas. Lite turligt såg jag det och påpekade detta till en av våra killar som skulle kolla upp det när de lyfte ner det från flaket. Chauffören såg inte lite ilsket på mig. -boxing

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Äntligen!

post-3699-1446892328772_thumb.jpg

I fredags dök det upp och i helgen har jag roat mig med att limma sumphörn och bakgrund. Provfyllning imorgon.

Något som slog mig med skummaren är att utloppet hamnar ganska fult till, mitt i blickfånget. Hade tyvärr inte tänkt ha så mycket sten så att jag kan gömma det. Borde väl vara ok att kapa en decimeter på "slipsen" så att det bara hamnar någon centimeter under vattenytan?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ska i några kilo sten till, och så klart lite fler roliga koraller och fisk.

Blev nöjd med de skuggiga partierna uppe i ytavrinningshörnet, går nog att "gömma" streamers där. Kommer nog att hålla mig till 170w som enda belysningen, som det känns nu iaf..

Bilden är ganska mycket mörkare än verkligheten.

post-3699-14468923321021_thumb.jpg

Ändrat av j0nas
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Disigt efter att ha kompletterat med 10kg sten från Ouscazz och sedan toppat med lite sand.

Djup och färger blir lite galna med mobilkamera, får leta upp bättre till helgen. "Fungialiket" på botten har fått liv igen efter en dålig period under flytten. Liket är nu fyllt med cm-stora polyper, kul!

post-3699-14468923380866_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...