Gå till innehåll

Värmebildning när man blandar Mg och Ca


Dimorb

Rekommenderade inlägg

Har lite funderingar kring följande:

När jag blandar pulver från Grotech, det är pulver för att höja Mg och Ca, ibland konstiga och olika reaktioner på lösningarna.

Vanligtvis när jag blanda Ca så får jag en frätande och bubblande sörja med en hel del bottensats som lägger sig längst ner i det kärlet som jag blandar i. Har testat att minska mängden Ca pulver men får ändå samma reaktion med mycket fräsande och vitt dimmig vätska som ser ut som mjölk. Det bildas även skum som, om man inte är försiktig, får innehållet i kärlet att svämma över. Det blir också i viss utsträckning varmare vätska i det kärlet jag blandar i.

När jag tidigare har doserat Mg så har jag alltid hällt det direkt i akvariet i sumpen men den här gången tänkte jag att jag skulle blanda upp en lösning som jag kunde dosera över lite längre tid. När jag doserar skoporna med Mg i en behållare (samma som jag alltid har använt till vattenbyten och allt annat som rör akvariet) så får jag en våldsam fräsande reaktion. Mycket värmeutveckling och en konstig doft. Luktar bränd metall.

Allting blandas separat med osmosvatten. Jag har aldrig tidigare upplevt eller sett att det har blivit någon reaktion när jag har blandat Mg. Därför undrar jag om det är vanligt att man får mjölkvatten av Ca pulvret och en varm het reaktion när man blanda Mg? Vad är det som händer? Vilka kemiska processer kan det rör sig om?

Misstänker att det inte är så bra eftersom det fälls ut något i lösningen. Detta "något" bör ju egentligen lösas upp och doseras i akvariet. Så hur undgår jag att det blir så?

Tacksam för svar.

mvh Andre.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det låter som om du har köpt en kalciumprodukt som innehåller två salter, kalciumklorid och natriumbikarbonat. När de är blandade i torrt tillstånd så händer inget men så fort de får tillgång till vatten så kommer de att reagera med varandra och bilda kalciumkarbonat - kalksten. Bubblandet kommer från koldioxid som avgår från lösningen och den processen drivs på av värmen som bildas i samband med att t ex kalciumkloriden löser sig i vattnet. Processen förstör delvis produkten eftersom kalkstenen är förlorad kalcium och alkalinitet (KH). Tanken är med säkerhet att pulvret ska doseras rakt ned i strömmande akvarievatten och då sker inte reaktionen eftersom de två salterna inte möter varandra.

Magnesiumprodukten innehåller troligen magnesiumklorid (och möjligen lite magnesiumsulfat) som löser sig helt i vatten under värmeutveckling. Jag kan hålla med om att just magnesiumsalter har en lite metallisk lukt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...