Gå till innehåll

strontiumtråd byter namn. alg brainstorm


hbmannen

Rekommenderade inlägg

Mitt inkommande vatten (Växjö) håller ungefär 100 mg /l och efter

osmosen har jag 4. Nu har jag kunnat späda ut med silikatfritt vatten

och mäta. Nu har jag en osmos med cellulosaacetatmembran och det är

mycket möjligt att den är sämre än de vanliga.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skaffa ett eller två kiselfilter så kan du byta vatten som du vill sedan! Kanon! Rekomenderas! Håll bara noga koll på när det är dax att byta granulat - algerna kommer tillbaka innan man hinner blinka!

Inga osmoser tar bort allt silikat!

Rowaphos är inte tillräckligt effektivt och alldeles för dyrt!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om du har 13 KH och 450 Ca ochinte använt tillsatser till saltet misstänker jag att vattnet kan vara för salt. Om du har en flytande hydrometer i glas skall den visa någonstans kring 1.024 för saltvattnet. I rent sötvatten skall den visa1.000 - .003 alltså lika långt från 1 som 1.003 är fast åt andra hållet om det är 27 grader. Vid 20 grader är det 1- .002. Detta gäller om du har en flytande hydrometer av glas.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

så 13 KH e allså inte för högt?? de e ganska så bra värde menar ni..?

vid 13KH har ja 450 CA

ja trodde att man skulle hålla det runt 8.. smiley5.gif.

Här på forumet har jag (genom observation av allas värde) lärt mig att det Ca ska vara runt 430-450 medan Kh ska vara runt 12-13.

Men igår fick jag svar från en anemonsajt (www.wetwebmedia.com) där deras "expert" tyckte "Yikes... 375-400 Ca and 10-12 dKH is better is stable and safer nonetheless." Dock har jag lärt mig att det finns lika många riktmärken i denna hobby som antalet utövare så vill man tycka annat så är det naturligtvis OK det också.

Om du har 13 KH och 450 Ca och inte använt tillsatser till saltet misstänker jag att vattnet kan vara för salt.

1.024 kan vara mer än normalt, men tycker du verkligen att det är för salt? Visserligen så ska man normalt hålla sig till 1.022-1.023, men anemoner och andra lägre djur kräver väl salthalt närmare 1.024-1.025, eller?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag undrade hur du kunde fått så höga värden? Normalt är ju att de värdena inte går ihop på grund av utfällning med magnesium och högt pH. Triple buffer innehåller, om jag läst rätt natriumbikarbonat som höjer KH, natriumkarbonat som höjer pH och borat som stabiliserar pH fast det blir mycket mer än i normalt havsvatten.

När man läser Reefforum om hur de professionella korallodlarna har det, verkar de inte bry sig om KH förrän det går under 8 som i havet eller Ca 400. Högre värden skall inte spela någon större roll roll om det inte blir avsevärt högre. För mycket Ca jämfört med magnesium är inte bra. Magnesiumvärdet bör ligga ungefär 3 gånger högre än Ca. I ditt fall hade jag slutat med dessa tillsatser till dess värdena gått ned till 8 och 400. Jag hade bara tillsatt osmosvatten och om pH blir lägre än 8,2 använt en del eller om det behövs bara kalkvatten.

Anthony Calfo skriver i sin bok om korallodling Vikt 1.025 -1.027 Ca 350 -450 och kH 7-12. Kan han haså i sitt växthus som försöjt honom med familj med inkomsterna av odlade koraller så kan vi det också.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

hur länge har du vatt igång,har du mycket djur?mitt första salt,fick en algblommning efter 4 veckor,sen höjde jag kh,och dom försvann,sen efter ca 3 månader var det dags igen,jag tror att allt måste mogna och stabilisera sig en längre tid,kör även uv då och då,verkar ha en positiv effekt.salthalten verkar ok tycker jag, ligger på samma ungefär och min anemon trivs bra,mitt tips är uv,och en del täta vattenbyten,jag körde oxå med "dyr-salt" ett tag,men kör nu med instant ocean,som verkar att få mina mjukisar att trivas.

kör hårt hb,det kommer att fixa sigsmiley2.gif.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

man tackar för alla push on bud som trillar in under kvällen... 36_1_56.gif

ja kör en dunk ( 25L ) vatten byte i veckan.. karet har vart igång i 4,5 månader nu.. å typ20 invånare i karet me lägre djur.

sen vet ja inte om crystal reef räknas som dyr salt... 600:- / 25KG hos pwss, tycker inte ja e dyrt eller?

sigpc=ZSzeb046&pp=ZNxmk045YYSE

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...