MartinForsström Postat 9 juni 2012 Postat 9 juni 2012 Nu sitter jag här och undrar hur enheten Kh är definierad. Är det bågon som vet?MVHMartin Citera
stigigemla Postat 9 juni 2012 Postat 9 juni 2012 Klipp från Wikipedia:I Sverige anges vattenhårdhet i tyska hårdhetsgrader, °dH (°dH = grad deutscher Härte), där 1 °dH motsvarar 10 mg kalciumoxid (CaO, kalk) per liter vatten. Citera
Bygert Postat 9 juni 2012 Postat 9 juni 2012 KH skall egentligen vara innehållet av karbonat, inte nödvändigtvis relaterat till kalcium utan även magnesium och lite annat jox. KH är den icke permanenta hårdheten, kokar man vattnet så fälls den delen ut. Nu är det bara det att att mäta det riktiga KH är omständligt så när vi gör en mätning som sägs vara KH så mäter vi egentligen alkaliniteten. Det är vattnets motstånd mot en förändring i pH och beror till största delen på KH men en del annat kan också spela in. Även om värdet inte blir exakt det som man påstår att man mäter så får man fram nåt som är intressant och gott nog för det som man vill veta.Börjar man rota med att definiera hårdhet så hamnar man lätt i en massa märkligheter. Inom sötvatten är ju totalhårdheten, GH, också relevant och den består då av den permanenta hårdheten och den ickepermanenata, KH. Det är ju bara det att ibland inträffar det att med de mätmetoder vi har så får man fram att karbonathårdheten är större än totalhårdheten. En del skulle alltså vara större än helheten. Inte helt perfekta mätmetoder som mäter nåt annat än vad man påstår ger alltså förvirring. Nu är dock KH så etablerat att det nog bara skulle bli ännu virrigare om man började tala om alkalinitet i stället. Vi kan väl fortsätta att tala om KH men var då medveten om att om man börjar att fråga efter exakta definitioner så är man på väg ut i ett träsk av konstigheter. Citera
MartinForsström Postat 9 juni 2012 Författare Postat 9 juni 2012 Okej. Så hur relaterar karbonatjonen till det hela? Hur översätter jag mol co3 / l till tyska grader? Jag har aldrig förstått vad det är för fel på SI-enheter.MVHMartin Citera
Bygert Postat 9 juni 2012 Postat 9 juni 2012 Karbonat översätter du inte alls till det man vanligen kallar tyska grader, dH som är totalhårdhet och nåt helt annat. För att översätta mellan ppm/mg/l karbonat och KH samt alkalinitet kan du använda den här:http://www.saltyzoo.com/SaltyCalcs/AlkConv.php?units=DKH&dkh=8Notera dock att det egentligen alltså är att översätta mellan äpplen och päron, det är inte riktigt samma sak och det finns alltså felkällor här. Citera
MartinForsström Postat 9 juni 2012 Författare Postat 9 juni 2012 Krångliga definitioner är jag inte rädd för men om jag omformulerar frågan till denna:Hur påverkar adderande av låt säga natriumvätekarbonat KH?MvhMartin Citera
Bygert Postat 9 juni 2012 Postat 9 juni 2012 Natriumvätekarbonat aka bikarbonat tillför ju karbonater och är det klassiska sättet att höja KH. Citera
MartinForsström Postat 9 juni 2012 Författare Postat 9 juni 2012 Det var lite det jag tänkte mig. Men jag tänkte mig mer i termer av ppm -> dKH. Om jag försöker räkna på det ska jag då räkna med vikten av natriumvätekarbonat eller bara karbonatjonen? Jag tänkte att jag skulle försöka lära mig att räkna på såna här saker men det är så svårt att få tag på definitioner så jag kanske får svälja min stolthet och använda mig av mjukvara istället. MVHMartin Citera
Lasse Postat 9 juni 2012 Postat 9 juni 2012 KH uttryckt 1 tyska hårdhetsgrad är lika med ca 17,6 mg/l av kalcuimkarbonat. Uttryckt som bikarbonat så är det ca 21,5 mg/l. 1 mekv/l är lika med ett KH på 2,8 tyska hårdhetsgrader -> KH en tysk hårdhetsgrad = 0,36 mekv.Det vi vill mäta med det akvaristiska KH:t är alkaliniteten och det vi mäter är den sammansatta alkaliniteten bestående bland annat av karbonat och hydroxidalkalinitet. Att vi använde KH som skall läsas KarnonatHärte beror på den svenska akvaristikens bindning till tyskland från vår start som akvarister. Tyvär har vi i den tekniska svenskan ett annat begrepp som förväxlas och det är karbonathårdhet. I svensk nomeklatur så motsvarar Karbonathårdheten ett mått på hur mycket av kalciuminnehållet i ett vatten som kommer från vittrat kalciumkarbonat. Det kallas karbonathårdhet eller temporär hårdhet. Denna del av kalciumet fälls nämligen ut vid vissa tillfällen som kalksten - pannsten vid uppvärmning är klassiskt. Den delen av kalciumet i ett naturligt vatten som kommer från kalciumsulfat kallas i svensk nomeklatur för permanent hårdhet. Totalhårdheten som mäts i tyska hårdhetsgrader är summan av den temporära och permanenta hårdheten och är bara ett uttryck för hur mycket kalcium och magnesiumjoner det finns i ett vatten.Än en gång - det vi akvarister kallar KH är ett uttryck för alkalinitet och har inget med det svenska karbonathårdhet att göra och vi borde egentligen använda termen mekv/l istället. 1 mekv/l är lika med antalet millimol laddningar (e-) per liter. HCO3- är den jonen som definierar alkaliniteten så blir 1 millimol/l HCO3- = 1 mekv.Se här och härÄn en gång - det akvaristiska KH skall läsas KarbonatHärte - inte enligt den svenska nomeklaturen karbonathårdhet. Det akvaristiska KH är ett mått på alkaliniteten och inget annat. Det svenska karbonathårdhet är ett mått på den temporära hårdheten i ett vatten - där hårdheten står för innehållet av kalcium och magnesiumjoner.MVH Lasse Citera
Bygert Postat 9 juni 2012 Postat 9 juni 2012 Nej Lasse, det där håller jag inte med om. Det finns bara en karbonathårdhet, KH, och den är egentligen ett mått på vattnets innehåll av främst kalciumvätekarbonat. Detta gäller även i Tyskland se t ex:http://de.wikipedia.org/wiki/Wasserhärtehttp://www.zierfischverzeichnis.de/glossar/k/kh.htmlSen har vi ju då det där beklagliga fenomenet att de akvaristiska mätningar som påstås ge ett värde på KH egentligen mäter alkalinitet. Det har lite slarvigt lett till likhetstecken mellan KH och alkalinitet men att göra om oegentliga mätmetoder till att ett begrepp kan betyda olika saker, det är att dra det för långt.Detta är då av mindre intresse i saltvatten där det går någorlunda att sätta likhetstecken mellan alkalinitet och KH utan att det blir störande fel. Däremot kan det bli mer knöligt i sötvatten där inte bara karbonathårdheten/alkaliniteten är intressant utan också totalhårdheten som ibland kan vara kritisk när man håller vissa känsligare fiskar. Då kan begreppsförvirringen ibland ställa till det.Som jag ser det, vi kan använda KH och blunda för att det inte riktigt är det vi mäter. Eller vi kan göra rätt och i fortsättningen tala om alkalinitet när det egentligen är det vi mäter. Säger vi däremot att KH ibland faktiskt betyder och är det samma som alkalinitet, då har vi väl om nånsin ordnat total begreppsförvirring. Vad skall vi i så fall kalla det som verkligen är karbonathårdhet? Citera
Lasse Postat 9 juni 2012 Postat 9 juni 2012 Nja - Vi har fått begreppet KH från tyskla akvarister (och firmor som säljet testutrustning) som ett uttryck för alkalinitet och det har vi översatt till det svenska karbonathårdheten som här i Sverige just avser det kalcium som kan bilda kalciumkarbonat tillsammans med det i vattnet ingående bikarbonat/karbonaterna (kalciumvätekarbonat existerar bara som joner i vatten och inte som fast ämne) Vi kan vara överens om att vi inte mäter någon temporär hårdhet (karbonathårdhet) med våra tester utan just alkaliniteten och vi därför bör använda de etablerade sorterna för det - exempelvis mekv/lDet är också viktigt att veta att när man mäter alkaliniteten så innebär den metod man använder att man mäter både den alkalinitet som är orsakad av bikarbonat/karbonat samt den alkalinitet som är orsakad av hydroxiderMVH Lasse Citera
MartinForsström Postat 10 juni 2012 Författare Postat 10 juni 2012 Nu börjar det likna något. Tack för att ni reder ut begreppen. Vi är alltså överens om att det är alkalinitet vi mäter och att den anges i mekv/l. Då är jag nöjd. MvhMartin Citera
stigigemla Postat 10 juni 2012 Postat 10 juni 2012 Och multiplicerar du värdet med 2,8 så får du ett värde som alla andra här på guiden förstår. (Om du kallar det för kH för det är så det heter på kartongen till testet) Citera
MartinForsström Postat 10 juni 2012 Författare Postat 10 juni 2012 Det ska jag göra jag var mest intresserad av att veta hur man räknar på det.MvhMartin Citera
Lasse Postat 10 juni 2012 Postat 10 juni 2012 Jo men det är nog tid att vi går över till mekv/l - exempelvis många amerikanska tester har detta (JBL exempelvis). Men det är en jädra ihopblandning. Hanna Checker mäter i ppm CaCO3 så deras digitala resultat får man multiplicera med 0,056 för att få det uttryckt i tyska hårdhetsgrader. 17,6 ppm CaCO3 = 1 dGH i KH = 0,36 mekv/l = 0,36 millimol/l HCO3 = (ungefär) 21,5 mg/l HCO3 skrev jag innan. Men jag har alltid använd 17,6 för både ppm och mg/l men ser nu när jag kontrollerar att det snarare är 17,9 om man räknar med mg/l så jag får rätta mig själv. Att det är 17,9 för mg får man fram om man går till definitionerna:http://www.makab.se/downloads/bin/bruksanvisningar/HI-3812.pdf] Hårdheten anges som summan av kalcium och magnesium och anges i millimol per liter. Tidigare harhårdheten främst angetts i tyska hårdhetsgrader (°dH). 1 °dH är den hårdhet som förorsakas av enkalciumoxid (CaO)-halt på 10 mg/l, motsvarande 0.179 mmol/L.1 mmol/L = 56 mg CaO/L = 100mg CaCO3 /L1 °dH = 0.179 mmol CaO/L = 7.2 mg Ca/L1 °dH = 17.9mg CaCO3 /L100mg CaCO3 /L = 5.6°dHAlltså - om man vill vara nogran: 17,6 ppm CaCO3=17,9 mg/l CaCO3= 1 dGH i KH = 0,36 milliekv/l = 0,36 mmol HCO3 = 21,5 mg/l HCO3 (Vad det innebär i ppm HCO3 får någon annan räkna ut ) Vill man vara noggran så dividerar man - om man får svaret i ppm CaCO3 med 0,0568 för att få det i dGH KH, har man svaret i mg/l CaCO3 så får man alltså dividera med 0,0558 . För vår del kan vi nog använda det gängse 0,056 för bägge fallen MVH Lasse Citera
MartinForsström Postat 10 juni 2012 Författare Postat 10 juni 2012 Jag håller med dig Lasse. Mekv/l verkar vara en mycket mer behändig enhet än dKH. Fast det kan nog vara svårt att få hela hobbyn att ställa om sig. Se bara hur det gick med metersystemet i USA.MvhMartin Citera
Bygert Postat 10 juni 2012 Postat 10 juni 2012 Det börjar likna nåt här nu. Fortfarande känns det dock som tyskarna blivit lite orättvist anklagade för att ha ställt till med krånglet, det finns tyskar som är fullkomligt oskyldiga och försöker ha ordning på begreppen och det finns folk i andra länder som mer än gärna rör till det. Nå, skall vi göra oss förstådda med de flesta i den här branschen så är det väl värden uttryckt som KH som går hem. Även om det alltså egentligen finns en bättre term som stämmer bättre med vad vi faktiskt mäter. Citera
Rekommenderade inlägg
Gå med i konversationen
Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.