Gå till innehåll

Alfons 540L + Sump


Alfons

Rekommenderade inlägg

Har som sagt startat upp ett 540L Akvarium + 116L sump. Vid intresse så finns mer information under:

https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=34293

Mer information om hur mitt 350L + Sump, samt lite planering inför 540L finns också på:

https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=26000&page=15

Idag åkte vi iväg till Marin Akvariet. Det såg väll ut som det brukar göra och jag gjorde några inköp.

1 st Scooter Blenny (200:-).

scooter_124375253_thumb.jpg

1 st Putsarräka (190:-).

rka-i-pse_124375078_thumb.jpg

1 st LS på 4a kg (Levandesten 145:-/kg).

ny-ls-4-kg_124374894_thumb.jpg

Här kommer också en bild i full belysning med ny scape och nya djur samt en bild med bara blåljus ifrån metallhalogen rampen.

helbild_124374720_thumb.jpg

helbild-blljus_124374502_thumb.jpg

Fisken och räkan släpptes i efter ca 3,5 timmes inkoppning varav jag hällt i knappt en halv dl vatten ifrån akvariet var 30 minut.

Efter i släpp så stack scootern rundor och åt allt vad den kom över kändes det som och räkan gömde sig. Efter ca 10 minuter så började räkan vandra rundor men stannade tillslut i en håla nära euphyllierna.

Vattenvärden

KH: 9,6 (salifert)

Fosfat: 0 mg/L (salifert)

Magnesium: 1360 mg/L (JBL)

Calsium: 440 mg/L (JBL)

Salthalt: 1.028

Temp: 27 Grader Celcius undertiden lamporna är på och 26 grader 1 timme efter lamporna släcktes.

Salthalt

Salthalten är ju påtok för hög vilket betyder att den måste sänkas, hur många steg kan man sänka salthalten med på 1 timme eller 1 dygn utan att det ska vara farligt för koraller eller fiskar?

Matning

Matning med pipett eller liknande så undrar jag hur man matar t.ex euphyllior eller fungior, ska man bara hålla pipetten en bit ifrån fungian/euphyllian och spruta ut maten eller ska pipetten in en bit i munnen alternativt hålla pipetten precis vid öppningen?

Pumpar

Tänkte att jag skulle inhandla en eller flera nya pumpar, funderat på att skaffa någon mer pump ifrån Seio. Frågan lyder: Ska man skaffa 2-3 st pumpar med mindre kapacitet (3800L/H) eller ska man skaffa 1-2 med max ifrån Seio (5800L/H)? Kanske finns andra förslag?

Det är ju bättre att ha flera pumpar då man kan få korsade strömmar i akvariet. Det kan också vara bra att ha starkare pumpar för att få mer tryck i akvariet.

För tillfället så har jag 1 st Seio 5800L/H pump plus att jag kommer ha returen ifrån sumpen så småningom så behöver utöka cirkulationen relativt mycket för att få en total kapacitet på 16200L/H vilket är vattenvolymen x30.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

1, 2. Jag är inte så säker på att salthalten är mycket för hög. Ca och kH är ungefär 10% för höga om testerna visar rätt. Du kan ta ur fem eller tio liter vatten åt gången med någon timmes mellanrum och ersätta med osmosvatten.

3. När jag matade matade jag så nära korallen jag bara kunde. I dag skummar jag mindre så jag behöver inte mata korallerna.

4. Ett pumpalternativ som jag är förtjust i är Tunze Nanostream 6045 men frågan du skall ställa dig först är: Vilken zon på revet vill jag likna hemma? Skall du vara i vågzonen eller de översta metrarna på revets utsida kan du knappast få för stark strömning men Fungia lever normalt på sandbotten där det oftast är mycket lugnare.

Fungia är en udda korall genom att den kan krypa iväg om förhållandena inte passar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Okej har en bit kvar upp till kanten så bara att hälla i några liter osmosvatten i timmen då. Så får vi hoppas att jag får ner salthalten. Vad bör salthalten ligga på vid en temp på 26 grader?

Angående pumparna så väljer jag Seio just nu för jag tycker att det är en fullt fungerande pump till ett väldigt bra pris och vill i framtiden uppgradera till någon wavemaker av något slag.

Angående vilken zon på revet jag vill efterlikna så vill jag väll vara i något mellanting så man kan ha alla möjliga koraller. Funderar på att skaffa en pump på 5800L/H till plus en på 3800 L/H så kan man alltid ha igång den på 3800L/H och sen köra timer på 5800L/H pumparna så dom kör en timme i taget eller liknande så blir det lite wavemaker funktion av det hela?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 år senare...

Tjena tjosan! Då var man tillbaka efter 2 års "frånvaro" ifrån svg. Det har hänt en del här hemma då jag flyttat till Halmstad och i princip är helt klar med bänken och överdelen. Djuren lever och mår fint dock har jag haft lite bortfall i samband med flytt. Här följer lite testvärden:

PH: ca7.9

KH: 8.0

Salt: 1.022

Nitrit: 0 mg/L

Nitrat: 0 mg/L

MG: 1300 mg/L

CA: 300 mg/L

När jag ändå är igång så passar jag på att slänga med en liten film, det är inte bästa kvalitén men det bör funka. =)

//Robban

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Lite uppdateringar, jag har idag köpt hem en pincettfisk. Inkoppning osv gick jättebra, ca5 min efter isläpp så började den gula kirurgen blåsa upp sig och jaga runt den stackaren med utfälld skalpell så fick bli ett akutsamtal till David som gav mig det goda rådet att släcka ljuset. Sagt och gjort så blev det mycket lugnare i akvariet och den gula la ner sin jakt på den stackars pincetten som just nu står uppe vid överriningen halvt på sidan och "vilar"/gömmer sig.

Nu undrar jag, är det någon som har något råd för att på bästa och lugnaste sätt få dom att vänja sig vid varandra när "dagen åter gryr"?

Flickvännen fastnade för en Scooter blenny (Röd) så blev att hon stoppade ner en sådan idag också. =)

För 3-4 dagarsedan så byggde jag ihop en typ av nya varianten ATS för att prova hur det fungerar. Nätet är 20x25 cm och fäst på en 25cm lång syresten. Just nu bubblar det på friskt och jag belyser med en 10W lågenergilampa som jag sedan satt aluminiumfolie runt för att få ljuset återspeglat mot nätet (tanken är att få dit en kraftigare lampa, alt 2 st). Det var först iförrgår kväll som jag fick fast nätet på syrestenen samt fick dit en kraftigare luftpump som klarade att driva syrestenen. Det har redan börjat bli en hinna av alger på nätet så än så länge verkar det bra, sen får jag se om jag måste utöka för att få rätt effekt i förhållande till mitt 540L akvarium. Men kampen mot slemalgerna/bakterierna fortsätter. =)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Flavecensen fortsätter att jaga pincetten i den mån han kan se honom då det än så länge bara är dagsljuset utifrån som lyser in. I den mån han inte kan jaga pincetten så är han t.o.m. på och pickar på den stackars Scooter bleniden. Brukar gula kirurger vara såhär revirhävdande? Sjukt irriterad då det aldrig varit några problem innan. (dock pluggar jag så har inte köpt nya fiskar på ca 1.5 år).

Har nu läst på lite och satt upp en spegel, första 2 minuterna va han rädd och 3-4 min senare så började han "lukta" och bråka med spegelbilden. Hoppas att detta fungerar. =)

Tror ni detta kan lösa sig efterhand eller har ni några andra tips på vad jag kan göra för att underlätta?

Ändrat av Alfons
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för svar stig, kör med nedsläckt och spegel. Bör jag prova tända då timers slår till eller ska jag köra nedsläckt 2 dagar? Skall det tändas så bör jag nog vara hemma så jag kan släcka igen fall det skulle bli full jakt från den gula kirurgen igen?

Tråkigt att pincetten blir så uppjagad bara, är ju svårt att få dom att äta som det är.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har haft igång ljuset sen ca 15.00 och det blir bara bättre och bättre mellan pincett och kirurg. Tänkte att jag slänger upp en liten film på hur det ser ut så får ni själva avgöra, dom bråkar mycket mindre nu än på filmen för övrigt och pincetten simmar och plockar mat under euphyllierna. =)

Gulingen låter även scootern vara ifred nu så han simmar runt och äter massa han också.

Lite dålig bild men såhär ser nätet på "ATSen" ut efter ca 2.5 dygn med belysning och bubblande från syresten.

post-3006-14468927186365_thumb.jpg

Kör med lite aluminiumfolie som "reflektor" för tillfället.

post-3006-14468927186538_thumb.jpg

Och sist men inte minst. (iallafall när de gäller färger) Scootern.

post-3006-14468927186713_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har lite funderingar att köra min nyinköpta Rowaphos i en filterpump, har en pump som är på 350L/h. Räcker det tror ni? Annars har jag en på 2000L/h men den borde vara för kraftig?

Eftersom pumpen inte har så finmaskig plastkåpa tänkte jag köra rowaphosen i sen strumpa i filterfacket till pumpen, synpunkter?

Idag kör jag bara strumpa med rowaphos i som jag sedan hängt över glaset till returfacket.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Slutade med att jag satte Rowaphosen i filtret till den lilla pumpen och så får man se effekten av detta.

Tog även lite vattentester nu ikväll vilket slutade såhär:

PH: Slut i testlåda

KH:7.6 --> Salifert (höjt en enhet för min vattenmängd med Ocean akvarium bikarbonat)

Nitrit: Slut i testlåda

Nitrat:0 mg/L --> Sera

Fosfat: 0 mg/L --> Salifert

Calsium: 280 mg/L --> JBL (Höjt med max/dygn, 25mg/L av Seachem. Blir höjning tills det är i rätt nivå ca 420mg/L)

Magnesium: 1120 mg/L --> JBL (Höjt med max/dygn, 25mg/L av Seachem. Blir höjning tills det är i rätt nivå ca 1350mg/L)

Salt: 1.022 --> Hydrometer

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tjo.

Kolla upp så dina JBL tester verkligen visar rätt innan du börjar justera, har ingen vidare erfarenhet av dessa.

Seachem har jag ingen erfarnhet av, men det är väl en färdig lösning?

Om man spånar på att ditt kar har 500 liter i systemet så går det åt ca 800-1000g ren magnesiumklorid i pulverform.

Och runt 250g ren kalciumklorid.

Hade nog blivit billigare i det fallet att göra några rejäla vattenbyten med ett kvalitetssalt med höjda värden.

Bara ett tips.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vattnet har legat bra i 1.5 år med dessa tester och allt har fungerat men har fått i en del nya koraller på sista tiden som växer på relativt bra så tycker att det borde stämma.

Seachem tillsatsen har jag i pulverform (Reef advantage calcium, Raises Calcium, maintains Magnesium & Calsium) 1 tsk höjer 150L med 12mg/L

Strax dags för vattenbyte också vilket kommer ske till helgen. =)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det tror jag alldeles säkert! =D Vi kanske kan ses o byta nån dag, har dock mest fraggar och typ 1 av varje men kanske har nått av intresse. Vill dock få upp värden och försöka få bort cyanon såvida du inte är sugen på att få lite sånt? ;)

Tog vattenvärden med refraktometer och Red Sea test hos David idag:

KH: 7.3

CA:230 mg/L

MG:1280 mg/L

Salt: 1.026

Känns som att jag har lite att kämpa med =)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

I torsdags kördet jag i Red Slime Control i akvariumet för att mota bort mina cyanobakterier.. I söndags kväll så låg pincettfisken död.. Tog till snabba handlingar, startade skummare (utan kopp) för att tillsätta syre. Insåg också att min stora streamer på 9700L/h bara pulsade ut en svag svag våg i akvariumet så drog ur kontakt och satte i igen och fick åter full effekt.

Idag (5 dygn senare) kommer ett vattenbyte på ca 25% att ske och hoppas att detta skall rätta till det. Tyvärr så är den minsta clownfisken väldigt "groggy" troligtvis slagen av syrebristen eller liknande så vi får se om han återhämtar sig eller om det är fel i skallen på honom.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...