Gå till innehåll

Vilken 250 W MH lampa


mikoto

Rekommenderade inlägg

Jag har lite problem att hitta en bra ljuskälla till min 250W MH armatur. Fina lampor finns det lite överallt men jag tycker att de har ett pris som är för högt för mig. Jag skulle vilja söka någon billigare men fortfarande bra lampa. De flesta lampor i våra svenska specialist butiker är så våldsamt high-end, de är utanför min budget och behov. Jag behöver ett gott ljus till mina mjukkoraller och alger och fin färgåtergvning i första hand.

De blå lamporna blir alltid dyra, det har jag förstått. Men jag är inte så känslig egentligen med ljusets färgtemperatur utan jag kan gaska gärna välkomna ett lite varmare ljus, jag tycker det gör sig ganska bra för att ta fram färgerna i karet. Det viktiga är främst att det är ett gott ljusutbyte så jag inte bara eldar upp effekten jag stoppar in och att ljuset främjar växten hos korallerna.

Finns det inga bra industri/växtlampor med en temp mellan 6,500-8,000 K tex som fungerar väl för våra kar också till exempel?

Jag kika egentligen lite på Aqua Lights lampor först hos Stig som hade de men de verkar ha sviktat riktigt otäckt i kvalitet så det känns om att jag lika gärna kan köpa en kinalampa och hoppas jag får en som fungerar ordentligt. Annars hade de riktigt bra priser.

Watergrass.net verkar vara poppis bland sötvattensakvaristerna. De har ju faktiskt saltvattenslampor med, man kanske kunde våga sig på en sådan här: http://watergrass.net/en/details.php?pid=399&cat=2

Eller en av deras 10,000 eller 14,000 lampor. Är det någon här som testat någon av deras saltvattenslampor?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo, jag har kikat på Fish streets lampor. Men jag litar inte på de riktigt, det känns som att de har lyckats roffa åt sig andrasorteringen från något företag. Vilket innebär att man får grisen i säcken, man kan få en riktig kanonlampa eller en riktig gresalampa om man har otur.

Jag betalar gärna det dubbla mot deras lampor om jag får en lampa jag vet att jag vågar lita på att jag får vad jag borde få.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det var inte så mycket fart här.

Jag har nu beställt en Watergrass lampa iaf, jag tog 14K varianten... Tror jag, kommunikationen kändes lite otydligt då det är en ebay annons för alla olika temperaturerna på färgen för deras dubbelfattade 250W lampor, men jag skrev till de att jag ville ha en 14K och idag skicka de lampan så jag får se vad jag får helt enkelt.

Får se hur den är, tror ljuset kan vara lite kallt egentligen för mig men det återstår att se. Blått är ju bra för korallerna i slutändan så det gör väl inget om den är blåare än jag tänkt mig. Nu får jag bara hoppas lampan slinker igenom utan att ja behöver betala moms på den, annars ökar priset ganska kraftigt för mig... Annars är det bara att bita i det sura äpplet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Nu har jag min lampa till slut! Den kom visst den tredje redan men AVIn fick jag först idag. Nu har jag hämtat den och kör den en stund.

Jag är ganska nöjd än så länge, den lyser ett vitt ljus. Det är ganska kallt vitt ljus med, lite för kallt nästan för min smak. Hade jag fått testa den i förväg hade jag nog gått på 10K, 8K eller kanske tom 6.5K lampan. Men nu kör jag den här ett tag, den lyser upp ganska fint ändå. Algerna har en fin ljusgrön färg och korallerna ser bra ut. Det är nog bara jag som är lite för förtjust i ett varmare ljus. Rent visuellt ser den ut att lysa lite sämre än min gamla lampa. Men min gamla lampa var iofs väldigt gul med jämfört med denna så det kan ju påverka. Gult och grönt är ju färger ögat gärna uppfattar lättare än tex blått.

Hoppas på god tillväxt nu!

post-5646-14468927495916_thumb.jpg

Lampan och dennes förpackning. Fint och vackert, på väg till affären verkar det som jag stötte på Skövde street räsers. Som låg och gasa järnet 50 cm bakom bilen och sedan gjorde en triumferande sladdning inne på Ica parkeringen och peka finger innan de flög iväg sura pga min brist på reaktion eller uppmärksamhet. Då kändes det lite extra bra att jag tog det lugnt och körde i 40 genom snöyran till affären :-)

post-5646-14468927496258_thumb.jpg

Bilder på kar som ska säga något om färgtemp på lampor blir aldrig bra. Men här är en iaf. Då fick jag en anledning till att skrapa rutan. Cyanon verkar börja dra sig tillbaka nu iaf. Mycket skönt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Den här lampan lyser bra. MEN, den har en riktigt ful egenskap här hos mig. Den är känslig för "strömspikar". När jag sätter i ett grenuttag som är kopplat till det grenutaget som MHn sitter i så kan lampan slockna. Det är inget jag uppskattar... Jag se om jag kan dra om lampan lite så att den sitter direkt i väggutaget och inte i något av mina seriekopplade grenuttag.

Det här problemet fanns inte med min förra lampa. Men bara det går lösa så blir jag inte för upprörd...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Jag mailade WGN och prata med de. De skicka mig en ny lampa mot fraktkostnaden, den nya lampan fungerar bra mycket bättre. Så nu har jag en ny MH, lite kallt och blått ljus kanske men trevlig annars och tar fram färgerna ganska väl.

Mycket nöjd trots missödet med första lampan.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...