Gå till innehåll

Mitt nya och första saltvattens akvarium (sveriges nordligaste?) Jewel Lido 120


wombattwork

Rekommenderade inlägg

Jag har sen 6 dagar haft vatten i mitt akvarium... so far so good.

Vad jag köpt är ett Lido Jewel 120 med Jewels skummare. har även beställt Jewels Marine Rör för attt bättra på belysningen lite.

Har ett litet huvudbry... jag har micro bubblor (mycket små bubblor som kommer från skummaren) är det nån annan som har samma problem? IOF kanske det är bra man syresätter ju vattnet rejält :)

Värderna i vattnet verkar helt ok ...

men jag ska nu byta 10% vatten är det nån som har ett bra mått hur mycket salt som ska i tex 10 liter vatten?

Det enda jag har i mitt kar just nu är ca 3cm korallsand och 2 st levande stenar ca 3kg ( jo jag vet jag behöver mycket mer men ville ha lite biologi i karet oxå.)

Jag har även lärt mig av att läsa här att jag ska skynda långsamt....så ska nog inte ha nått "riktigt" djur i förrän om några månader... jäklar tur att det är ett snyggt kar... och ja det kommer lbilder här snart.

Söker även saltvattens vänner så om ni bor i norr eller gillar att skriva här så lägg till mig som vän.

Anders

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

under inkörningsfasen behöver du aldrig byta vatten fyll bara på med osmos efter som saltet aldrig dunstar bara vattnet försvinner, karet ska stå tomt med levandesten samt cirkulation och skummare behöver inte vara igång under denna tid :) har snackat med personer som har haft sitt kar stående i 7-9månader under inkörningsfas. men låt det iaf stå minimum 6-7veckor innan du börjar sätta i levande och häll i lite startbakterier också.

jag brukar ha i 3,2dl salt i 10liter vatten då får jag ett värde på ca 1.024, bara att testa dig fram.

belysningen behöver du inte heller ha igång under denna tid, men sen när du ska börja köra igång belysning så börjar du med kanske 4 timmar belysning per dag och trappar upp belysning veckar efter vecka.

rätta mig om jag har fel jag är inte den bästa saltvattens guiden här, jag grundar detta på egna erfarenheter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

nu vart det knepigt ..... men 3 säjer skummare på 1 av .....så jag slår på den igen ...

och Jowa jag hände med på att det var osmos vatten jag skulle fylla på så salten inte dunstar..men tack för att du påminde mig.

alu remover får jag fråga om på djuraffären

Tack för alla tips

Anders

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej och välkommen till denna hobby jag har själv haft juwels skummare se upp med den min väsnades ngt fruktansvärt sedan satte den igen sig upp pumpade vattnet uppåt min skummade aldrig bra heller men det är min uppfattning, du kan även behöva sätta någon fläkt i karet för fukt/kondensens skull lycka till mvh odel68

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för dina råd odel68 min väsnas inte så farligt ...hmm som fläkten på en xbox360 ....man hör den men inte störande direkt.. jag har skumm som bubblar upp ca halva delen av min kopp... torkar ur den och tömmer den varje dag och då är det brum grön gegga i den så nått tar den bort.

ang fukt och kondens varför är det illa?

trodde luftfläktarna var mest för kylning av karet och det har jag inga problem med ... jag ligger på stadiga 27,2grader

Anders

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

tjena dom bubblorna är väl luftbubblor från skummaren? ja har lite me i mitt kar då ja har en utanpåliggande skummare. syresätter ju bara vattnet. dom tips ja fick i uppstarten med belysningen från dom som hållt på i över 30 år me salt, sa att 1 tim ljus första veckan sen trappa upp ca 1 tim i veckan. sen när du är uppe i 4 tim ska du köra d ca 6 månader. så trappar du upp så du har ca 6 tim efter 1 år. det minimerar ju alg blomning med mera, men det är väl en smaksak me kanske.

sen brukar man väl köra ca 360g salt/10 liter vatten, beror väl på salt märket osv. brukar stå på burken vilken blandning man ska ha. sj blandar ja ca 345-350g/10 liter får ja en salthalt på 1,022 ungefär.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

rilliz Tack ska du ha för dina svar... tyvärr stod det inget på min salthink .... ska prova ditt sätt med lamporna

bubblorna har minskat en hel del lite bubblor gör inget som sagt syresätter bara vattnet...

är det nån som har en aning om hur länge man transportera levande grejjer typ korall och fisk och krabbor och sånt?

snabbaste vägen hem från närmaste akvariebutik är ca 5 timmar...

Anders

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

ok men prova dej fram me saltet ta en 350g ungefär på 10 l. så får du ta ett salthaltstest sen. köper du levande sten som e färsk bör ju d stå ett tag tills det är inkört och nitrit toppen varit. får du en nitrit topp o du har fisk o sånt i är det risk att den dör. köper du begangnad levande sten som gått länge i kar ska du i stort sätt kunna stoppa i levande direkt. bör ha minst 10% levande sten av vatten volymen. transport vet ja inte, men tillräckligt stora lådor me en del vatten borde ju gå, prata me akvarieaffären. mvh

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En annan fundering som jag har är ang. bakgrunder jag har väldigt svårt för vissa fejkade plast stenar som man klistrar upp på bakrutan ... gillar inte heller de bilder man ofta ser i bakgrunden... jag funderar själv på att bara sätta upp en spegel i bakrutan. Dock blir jag lite fundersam när jag inte kan hitta att nån annan gjort det??? Finns det anledningar till att inte göra det ?

MVH Anders

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Spegel låter lite besynnerligt, stirra in i sitt eget ansikte när man kollar i karet...? Jag gillar inte heller fejkstenar, jag köpte plastfilm som man har till att göra fönster (t.ex. badrums-) ogenomskinliga och klistrade på baksidans utsida. Har vit vägg bakom och det ger en ljusturkos känsla till bakgrunden, inte genomskinlig men heller inte en känsla av en platt vägg.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

ikväll har jag suttit och surfat runt på massa olika akvarie sidor och läst på om fiskar vatten tester och massa annat men en fråga har dykt upp i min skalle.... finns det några svenska butiker som skickar levande grejjer? eller måste man alltid hämta upp i butikerna? jag bor ju som sagt lite avsides närmaste butiken ligger 35 mil bort... och de stora butikerna minst 100mil bort och det blir så förbaskat dyrt om man ska hämta upp några sniglar och måste åka 70 mil för dom....

det är dock lite tidigt för mig jag har räknat med först till sommaren att fylla på med liv i min lilla burk just nu glädjer jag mig åt mitt klara vatten och att att grejjerna verkar funka bra.... jag har även alldeles för lite LS i min burk behöver minst 10 kg till men tänkte ta det nästa gång jag är i Luleå.

saknar fortfarande saltis vänner här i norr.... är det verkligen bara jag som fina fiskar här uppe ???

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...
  • 1 månad senare...

Om det är magen. Ge det några dagar antagligen lite trög mage eller glupsk. äter den och är pigg så brukar det ge sig när det är skit dags.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...