Gå till innehåll

Patrics 866 liter


Curtus

Rekommenderade inlägg

Hej igen,

Efter några års frånvaro så är man tillbaka här igen. Drar igång en tråd här om mitt pågående projekt.

Har funderat fram och tillbaka under ganska lång tid om man skulle sätta upp ett kar igen och nu fick jag äran att ta över Capotes gamla burk (Tack Anders) så då skred det hela till verket.

Jag hade från början tänkt mig ett kar på ca 700-800 liter med intern sump. Men det lutar nog åt att jag kommer köra med sump på detta kar då jag inte får till en intern sump på ett vettigt sett dels då karet är ganska högt. Så vattenvolymen blir något mer än jag räknat med, men jag hoppas jag ska klara av det hela iallafall.

Jag har hittills bara kommit så långt att karet står på plats i lägenheten och nästa steg kommer troligen bli att försöka byta ut framsida och ena gaveln mot optiwhite och limma om hela karet samt bygga en ny bänk.

Första frågan gäller bänken. Jag har tänkt att bygga bänken enligt modellen på denna länk: http://reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1169964&pp=25

Framsidan på karet är 140cm lång och baksidan 190cm lång. Jag skulle ju helst undvika att ha något stag i mitten på framsidan och om jag använder en stående 2X8" som det står på den länkade sidan, kommer jag då klara mig utan mittstag på framsidan? På baksidan kommer jag sätta mittstag iaf då det ändå inte är i vägen.

Planerna för karet rent generellt är i första hand SPS. Och ganska hög belastning med fisk.

Tekniken får jag handla lite då och då (kommer bli ett långtidsprojekt) och jag har tänkt mig att försöka köra mycket Kinaprylar. Kom gärna med tips och synpunkter på mitt val av teknik och ifall det är något jag glömt eller bör fundera över.

Belysning: Helt klart LED men jag har ingen aning om vad man ska tänka på vid köp av LED belysning. Jag har hittat en ramp som jag tycker ser vettig ut men vill gärna veta lite vad ni som är kunnigare på området har för åsikter. Karet är nästan 70cm högt så det behövs lite power. Skulle 2st sådana här ramper klara av detta kar fyllt med SPS? :D

http://www.ebay.com/itm/24-Dimmable-Dusk-Dawn-Timer-Saltwater-Coral-Tank-LED-Aquarium-Light-Fixture-/190815198249?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c6d78dc29

Skummare: Förra karet hade jag en BubbleMagus som jag var hur nöjd som helst med. Har tänkt köra med samma märke denna gång. Jag har spanat på den här modellen men vet inte om jag kanske borde satsa på en ännu kraftigare skummare då jag till skillnad från förra karet har tänkt att ha mycket fisk :)

http://www.drakfisken.se/skummare/1451-bubble-magus-220cs.html

Filter med biopellets, frågan här är vad för något filter som kan vara vettigt (tillverkare och modell) och hur mycket media det bör ha kapacitet för?

Uv-filter, Deltec 39w borde göra jobbet.

Sen har jag tänkt att köra Balling Light med doserpump. Då jag gillade Bubblemagus skummare så har jag givetvis sneglat på deras 3kanals doserpump också. Vad jag lyckats läsa mig till så ska den vara helt ok, eller? Bör jag kanske satsa på någon annan tillverkare i det avseendet?

Returpumpen har jag också funderat en del över i och med att jag troligen kommer ha flera utblås på returpumpen så borde jag kunna köra en ganska kraftig pump. Frågan är vad som kan vara ett vettigt flöde. Tänkte först 5000-6000liter men om jag ska ha flera utblås kanske detta blir lite för klent? Vill samtidigt inte lägga en mindre förmögenhet på returpumpen.

Övrig cirkulation blir helt klart Jebao WP40 och kanske komplettera med någon WP25?

Och så till sumpen, den jag fick med har måtten ca110x45x48cm. Har tänkt använda den sumpen och dela den i 3 fack och ev. bubbelfälla. Ett fack för osmosvatten till automatisk påfyllning, andra facket till skummare och biopellets ev bubbelfälla efter skummaren och sedan returfack. Ska försöka skissa upp hur jag tänkt utforma sumpen.

Finns 2st rejäla hål för ytavrinning och 1 hål för closed loop. Har inte mätt så noga men hålen för ytavrinning är 55-60mm. Hur hade ni gjort med ytavrinningen? Bara 2 raka rör och som Anders tipsade om kulventil under för att regler sörplandet.

Alla tips jag kan få för att göra läckagerisken så minimal som möjligt är jag tacksam för! Vill inte ha ett överfyllt kar eller en överfylld sump.

Då var jag klar med mitt upplägg för denna gång, hoppas någon orkar läsa och ta sig tid att svara och ge mig lite tips=)

Mvh Patricpost-4468-14468929864687_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har inte så mycket att bidra med då jag är rätt ny inom salt. Men jag tycker att många av dina val av komponenter ser mycket vettiga ut!

Belysningen har jag aldrig läst något om, men på papper ser den ju helt klart prisvärd ut! Dock så står det max coverage area 71x89cm. Vet inte hur pass ljussvaga de kan tänkas vara ut mot kanterna då, 2st sådana bör just så pass täcka ditt kar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för svaret.

Ja jag håller med om att 2st kanske är på gränsen. Skulle jag köpa 3st blir det en kostnad på ca 9000sek, frågan är ifall det är värt det?

Man vet ju inte riktigt vad man får, och jag har inte heller något kar så jag kan köpa en ramp och provköra den på innan. Kanske någon har tips på något annat vettigt som man kan få för de pengarna?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Svårt att täcka ett så brett kar för lite pengar om det ska vara en färdig LED-lösning.

Jag själv ska köpa 2st Mazarra-P, du skulle säkert behöva 4st för ditt kar = en bit över 15k

Razor nano 2x160W skulle kanske fungera? Blir väl drygt 9k för 2st sådana. Frågan är om de fixar bredden på ditt kar då eller ej.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är ju slm du säger Jonas svårt att hålle igen plånboken på belysning till detta kar. Men just nu lutar det åt de där armaturerna jag länkade till i första inlägget. 3st borde göra susen och ha bra täckning. Om man inte hittar något begagnat när det är dags.

Var på koeallfisken igår och skulle se om dom kunde hjälpa mig att byta front och sidoruta mot optiwhite och limma om karet men vart rätt sågad där. De tyckte det var bättre att köpa ett nytt kar :) Och det kanske ligger något i det, lutar just nu åt att jah behåller karet som det är då jag inte vet nån annan dieekt som kan limma om det.

Den lokala glasmästaren säger ju att dom fixar det men dom har ju inte direkt någon stor erfarenhet så vet inte om jag litar på dem.

Nästa steg som det ser ut nu är bänkbygge och sedan PVC och efter det en provfyllning :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ash du har ju fått akvariet så tycker det var en konstigt svar från korallfisken

Kolla med Majornas glas vad de kan ta för nya fronter som du ville ha.

Är ju ett gammalt snyggt akvarium så det kan ju vara värt bytet!

/Christian

"Skrivet från en mobilenhet med tapatalk"

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ash du har ju fått akvariet så tycker det var en konstigt svar från korallfisken

Kolla med Majornas glas vad de kan ta för nya fronter som du ville ha.

Är ju ett gammalt snyggt akvarium så det kan ju vara värt bytet!

/Christian

"Skrivet från en mobilenhet med tapatalk"

9

Ja drt var ju min tanke också att det gör ju inget om det kostar lite iom att karet var gratis.

Nästa problem är att karet står på andra våningen och vill ju helst inte bära mer på det. Skulle vilja ha det limmat på plats.

Skulle ni våga få karet limmat av den vanliga glasmästaren? Dom säger att det inte är några problem att limma akvarier men dom brukar inte göra det.

Mvh Patric

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo precis, var hos glasmästaren idag och pratade med dem och dom var inte alls omöjliga. Dom fick mått på karet så nu är det bara att vänta på prisförslag så får vi se om det kan vara värt det.

Det var heller inga problem att komma hem och limma det på plats vilket är kanon då jag inte vill släpa det i trapporna något mer!

Dock sa han precis som på korallfisken att det är lite overkill att limma om hela akvariet. Han menade på att det håller ändå, det han sa man kan göra var att bara skära bort de rutor som ska bytas och sen endast skära bort siliconet invändigt på karet, dvs inte själv fogen. Och sen bara täta med nytt silicon.

Så nu blir det till att dra igång bänkbygget ASAP, och sen klura ut hur jag ska planera sumpen. Just nu är den bara ett öppet kar, men skulle vilja ha ett fack för vattenbyte, ett för teknik och sen ett returfack.

Kommer nog skriva och be om hjälp och åsikter om både sump och rördragningen sen! Det är framförallt dimensionerna på rören jag inte känner att jag har koll på.

Hade

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Såhär hade jag tänkt göra med sumpen:

Vänstra facket blir returfack, mitten för skummare och biopellets och högra facket blir för vattenbyten.

Såg nån tråd här på guiden där man drog avrinningen till högra facket och vid vattenbyte styrde man om vattnet med kranar till mittefacket och kunde på så sätt pumpa ur det gamla vattnet ur högra facket i sumpen och sen använda det för att blanda nytt vatten å sedan bara koppla in det i systemet igen. Jag gillade den idén.

Jag funderar på om det går att använda det borrade hålet vid returfacket till returpumpen? Vad ska man tänka på när man placerar pumpen utanför sumpen?

Mvh Patric

post-4468-14468929894566_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vet en akvariebyggare som limmar i två steg.

1 sätt ihop glaset

2 låt torka

3 lägg den snygga synliga fogen

Är det en duktig glasmästare å kan kitta fönster så kan han få till snygga fogar utan kladd.

/Christian

"Skrivet från en mobilenhet med tapatalk"

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Här står saker och ting i stort sett stilla.

Har farande inte fått något pris från glasmästaren, men å andra sidan är det ju semestertider nu så man får väll ha lite tålamod.

Jag har tänkt att få klart bänken nu under semestern och har efter lite surfande här bestämt mig för att göra sumpen utdragbar. Har hittat teleskopskenor för upp till 225kg och jag tycker inte man borde behöva några stödhjul i framkant med de skenorna.

Annars har jag i brist på annat beställt en Deltec HLP 4040 som returpump samt ett Vertex filter för biopellets. Skulle vilja ha tips på vad man kan göra för att snygga iordning Deltec pumpen innan jag lägger den på hyllan tills det är dags för drift?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Finns det någon som har tips på hur man löser rördragningen på en utdragbar sump utan att bryta flödet?

Skulle vilja ha sumpen utdragbar minst 50cm, men frågan är hur man kan lösa så att retur och avrinning "hänger med" när man drar ut sumpen.

Såhär kommer stommen till bänken att bli, täckt med mörkbruna Ikea luckor för att matcha resten av vardagsrummet.

post-4468-14468930098716_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skulle inte silikon slang lösa ditt problem i sumpen

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

Hade uppe diskutionen i en annan tråd med om slang eller flexibel pvc skulle funka. Men frågan är om slangen veckar sig när man skjuter in sumpen och flexibel pvc ska tydligen inte vara spec. böjbar ändå. Jag har aldrig jobbat med flexibel pvc så jag vet ej.

Sen är ju frågan hur mkt den extra slangen man använder stryper flödet när den är "ihoprullad" när sumpen är inskjuten.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skulle inte du kunna montera rören ned så de går i framkant av sumpen och ha ledigt bakom dem? Då kan du dra ut sumpen dess bredd minus de rören...

Returpumoen kan man i så fall lösa med glidplast under pumpen och på botten i returfacket.

Skickat från min GT-I9505 via Tapatalk 2

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Eftersom bänken är 75cm djup och sumpen bara 45 så skulle jag vilja kunna dra ut hela sumpen såpass långt så man kan ha t.ex. ballingbehållare bakom sumpen. Därför skulle det inte fungera med rören till framkant. Jag skulle helst vilja kunna dra ut sumpen längre än så.

Jag får kanske beställa hem lite siliconslang och flexibel pvc och helt enkelt experimentera lite!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Eftersom bänken är 75cm djup och sumpen bara 45 så skulle jag vilja kunna dra ut hela sumpen såpass långt så man kan ha t.ex. ballingbehållare bakom sumpen. Därför skulle det inte fungera med rören till framkant. Jag skulle helst vilja kunna dra ut sumpen längre än så.

Jag får kanske beställa hem lite siliconslang och flexibel pvc och helt enkelt experimentera lite!

Varför skulle inte det gå? Du har antagligen avrinningen i bakkant, så under bänken så vinklar du an rören frammåted lämpliga pvc-vinlar alt flexibelt alt. Bara att se till så att hela framdragningen sker på fallet mellan bänkens undersida och sumpens överkant....

Nästan bökigare att få till returen, men det löser du med en tillräckligt låmg siliconslang så att det lirar både indraget och utdrget.

All el måste såklart också kunna följa med snyggt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Varför skulle inte det gå? Du har antagligen avrinningen i bakkant, så under bänken så vinklar du an rören frammåted lämpliga pvc-vinlar alt flexibelt alt. Bara att se till så att hela framdragningen sker på fallet mellan bänkens undersida och sumpens överkant....

Nästan bökigare att få till returen, men det löser du med en tillräckligt låmg siliconslang så att det lirar både indraget och utdrget.

All el måste såklart också kunna följa med snyggt.

Det jag menade var att sumpen jag har är endast 45cm djup, dvs om jag har rören i framkant på sumpen så kommer jag max kunna dra ut den 45cm för att rören ska komma till bakkant på sumpen. Men eftersom bänken är 75cm bred så skulle jag vilja kunna dra ut sumpen hela den längden så man kommer åt att använda de 30cm som blir bakom sumpen.

Men det lutar åt att det antagligen blir så som du beskriver, dvs bara ha sumpen utdragbar 45cm så man kan montera fast returen i taket på bänken.

Ska erkänna att jag börjat bli lite tveksam till utdragbar sump då det känns som det ökar riskerna lite spec. med slangen på returen som nästan är ett måste.

Men jag har iaf tänkt såhär:

Stommen blir ett svetsat "hyllplan" av fyrkantsprofiler (för att det inte ska bågna av vikten eller av vattenstänk) som sedan monteras på teleskopskenorna.

Hyllplanet kommer ha måtten 110x75cm, där sumpen täcker de främre 110x45cm. Ytan bakom sumpen (110x30cm) tänkte jag som sagt använda till placering av t.ex 10liters ballingbehållare.

Alla eluttag monterar jag på en båge ovanför ballingbehållarna och ser till att ha tillräckligt lång sladd från dessa uttag till väguttaget så det klarar utdraget.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Usch, kan verkligen inte bestämma mig hur jag ska göra.

Har funderat hela dagen utdragbar sump eller inte. Lutar faktiskt åt att inte göra den urdragbar, blir lättare att bygga och minskar olycksrisken med slangar som strular eller kanske skenor osv som havererar.

Funderar även på att skippa sumpen jag fick med karet och limma en helt ny. Skissade på designen idag, den är gjord för att lätt komma åt tekniken. Hoppas ni förstår hur jag tänkt vid vattenbyten.

Osmosvattnet har jag tänkt att pumpa in till innersta facket via en permanent bit pvc med t.ex. en gardenakoppling i en änden, bara att koppla på en powerhead och köra.

Samma sak för tömmning av vattenbytesfacket, ett permanent sittande rör med t.ex. gardenakoppling eller kanske en kulventil och en unionskppling, bara dra slangen till avloppet koppla på den och öppna ventilen.

Tar väldigt väldigt gärna emot kritik över detta, jag har aldrig projekterat såhär själv förut så jag vill inte göra bort mig.

Den tomma ytan till höger i bänken tänkte jag använda till ballingbehållarna.

Mvh Patricpost-4468-14468930140117_thumb.jpg

post-4468-14468930139964_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...