Gå till innehåll

AC-RC E27 LED lamp tråden


mikoto

Rekommenderade inlägg

Jag har läst en del och precis köpt en av AC-RCs E27 LED lampor som en del andra här på forumet också verkar ha köpt och använt. Tyckte det kunde vara kul och användbart att ha en tråd dedikerad till just de lamporna.

Vad det är är helt enkelt två olika varianter av passiva LED armaturer som skruvas in i en E27 sockel. Lamporna har 18 dioder som körs på 1W styck. Då de är passiva så har de relativt stora och luftiga kylflänsar, men de håller en väldigt låg temperatur så länge de inte stängs in för mycket eller liknande.

En bild från AC-RC själva på deras lampa:

post-5646-14468931234793_thumb.jpg

De finns i två varianter, en inriktad mot revkar och en inriktad mer mot växter. De har följande uppsättningar dioder:

Revlampan:

3 x 15,000 K

3 x 10,000 K

3 x 6,500 K

3 x 455 nm

3 x 445 nm

2 x 420 nm

1 x 430 nm

Växtlampan:

8 x 460 nm

4 x 10,000 K

3 x 660 nm

2 x 430 nm

1 x 495 nm

Lamporna såldes först med 45 graders linser men numera är 60 grader standard. 45 lär ha gett en lite väl snäv ljuspelare.

Här är två länkar idag som är aktuella men de kan mycket väl ändras i framtiden:

Rev: http://www.ebay.com/itm/85-265V-18W-Actinic-Blue-LED-E27-Spot-Light-/271062506753?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f1c959d01

Växt: http://www.ebay.com/itm/85-265V-18W-E27-LED-Spot-Light-Plant-Tank-/271136389467?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f20fcf95b

De finns även i AC-RCs egen webshop som finns här: https://ac-rc.net/catalog/

För oss så tänker vi ju främst på rev lampan, men jag funderar på om inte växtlampan är så dum den heller. Jag har växtlampan här, köpt för refugium. Men jag kan säga att det är ett väldigt blått ljus från den man får, det ser ut som ett revljus mer än något som våra onda tvillingar med sötvatten skulle ha. Jag kan inte undvika att tycka att växtlampan är lite intressantare med då den har vita dioder i kraftig minoritet och istället kör ett ljus baserat på monokroma dioder i första hand. Nackdelen jag funderar på är att de bara har 460 nm blått. Det kanske är lite för högt för oss? Om man skulle byta ut hälften mot säg, 445 nm dioder istället skulle vi kanske få ett mycket "bättre" ljus för koraller. De flesta kanske ifrågasätter de röda och den gröna dioden med. Tre röda är ju ganska mycket rött med våra mått, jag är osäker på vad jag kan säga om det är bra eller kass men det kanske kan vara ett alternativ att byta ut någon av de med. Men jag funderar även på om de ger en positiv verkan på hur färgtempen uppfattas.

Rev lampan verkar mycket bra men då den har hälften av dioderna som vita så känns den lite lat och bakåtsträvande. Men de som använder lampan rapporterar positiva saker.

Här är en tråd av Nixxon som handlar om att modifiera en annan liknande lampan, de kan nog vara intressant för den som vill pilla i en AC-RC lampa med: https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?56938-Enklare-e27-led-projekt-f%F6r-en-regnig-kv%E4ll

Det som är bra med AC-RCs lampor är att man kan få en vettig belysning som är enkel att koppla in för en väldigt låg peng i sammanhanget. En lampa kostar ungefär 400 kronor med frakt i nuläget och många kar kan nog klara sig med 2-4 lampor om man kan montera de bra. Det blir en billig lösning. Den stora nackdelen är att de är oflexibla i styrning och liknande direkt ur lådan. Överlag är det en bra lampa, speciellt om man vill sätta igång något enkelt och snabbt på lite budget.

Ändrat av mikoto
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Något jag tycker verkar intressant är att ändra på en sak som verkar göra de så populära.

Ta bort E27 sockeln.

Jag skulle vilja ta bort hela sockeln och därmed korta av lampan kraftigt. Sedan driva den med en annan drivare. Då skulle jag slippa högspänning ovanför karet samt att jag skulle ha möjlighet att styra belysningen med tex en dimmer på morgon och kväll. Om man pillar lite kan man nog bryta banorna på korten med på väl valda ställen och därmed kunna sätta olikfärgade dioder på separata slingor. Tex så att man kan köra svagt blått och UV på morgon och kväll och köra de vita samt fullt blått när man vill titta som mest på karet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har tittat vidare på min växtlampa för jag tyckte den såg lite konstig ut när jag fick den och nu har jag bekräftat det. Iaf mitt exemplar har inte tre 660 nm dioder utan de har bara två. Vad den istället har tre av verkar vara UV dioderna. Lite underligt men inget jag har något emot.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hmm har revlampan hemma över molly och enda jag tycker växer är alger. Enda "knappen" jag har är öppen men då växterna tar överhand och de tar över utrymmet som knappen bor så den mår inte bra nu. Kan jag ha fått fel lampa? men kan inte se någon röd diod.

//Jonas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Då det är mycket vitt ljus i revlampan så finns det gott om ljus för algerna att använda med, men jag skulle nog tippa på att det inte är lampans fel i ditt fall utan att du antagligen har något bekymmer med näringsvärden eller vattnet. Men lampan är ju inte skapt för att ej främja alger även om de blå våglängderna är bra anpassade för koraller. Har du inga röda dioder så ska det vara revlampan du har.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 5 månader senare...

Jag kände mig lite inspirerad såhär nära midnatt så jag skruva isär och gjorde vansinniga experiment med min lampa precis.

En sak jag inte gillar med de här lamporna är att de har en E27 sockel. Den tar hysteriskt mycket plats när man monterar den i själva lampsockeln. Dessutom kräver den en 220 V ledning ovanför karet. Något jag tycker är så skönt att slippa med LED. Så jag pilla isär min för att se hur den såg ut innuti.

Att ta isär lampan är otroligt lätt, det är bara skruva loss tre skruvar runt sockeln sedan trillar den av.

post-5646-14468933012639_thumb.jpg

Innanmätet var inte så imponerande, bara drivaren som ligger löst i håligheten. Den är inte ens monterad däri.

post-5646-14468933012233_thumb.jpg

Hålet är stort och fantastiskt. Utmärkt att lägga roliga saker i. Bör vara en enkel sak att montera en skena eller hänganordning till. Plus och minus sladdarna kommer upp ur mitten och kan med fördel förlängas eller så kan man sätta på ett lock och koppla de till en kontakt där så slipper man en permanent monterad sladd till lampan. Ett litet lock man man nog göra av plast. Biltema har billiga plastskivor tex. Sedan är det bara dra i tre skruv.

post-5646-14468933012432_thumb.jpg

Självklart gjorde jag lite tester, notera att jag inte rekommenderar att man arbetar med öppna drivare med exponerade 220V delar. Det är direkt dumt. Montera drivaren i någon lämplig låda eller kör en annan drivare.

Här är iaf lite siffror för sötvattenslampan:

Ström: 0.3A

Spänning: 54V

Jag var intresserad av dessa siffror. Amperen var förväntad men jag har aldrig funderat på spänningen innan. 54V är en ganska besvärlig siffra. Jag hade vaga förhoppningar om att kunna driva lampan med en Meanwell LDD drivare då de finns i 300 mA utförande och gett oss en billig och bra drivare med god möjligheter till styrning... Nu får jag leta upp något annat.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tror man skulle kunna göra revlampan från bra till helt fantastisk om man tog och dela upp slingorna på två så man fick alla vita på en egen slinga och alla monokroma på andra. Hälften var. Så kan man köpa två LDD drivare på 300 mA och kunna justera det vita till en trevlig låg nivå som passar en. Den monokroma slingan hade jag nog kör 100% men det är ju en kul bonus att kunna dimma den med.

Så kan man använda de vita dioderna för enbart färg.

AC-RC har en billig trevlig PWM dimmer numera som skulle kunna användas: http://ac-rc.net/catalog/product_info.php?products_id=254&osCsid=13465e7e4332f828cc3cf0ccef371ae0

Riktigt häftigt hade förstås varit att installera de två LDD drivarna och dimmer direkt i hålan på lampan men jag tror det kommer bli för varmt däri så det är nog ingen bra idé.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 5 månader senare...

Efter att ha testat ett tag nu så vill jag inte rekommendera växtlampan iaf för visning. Det är om man har lampan något fruktansvärt högt upp. Den gröna dioden ger väldigt skarpa gröna skuggor som skär sig i ljusbilden.

Dessutom växer det inget vidare under den i algväg. Kalkalgerna gillar den dock. Det borde verkligen varit mer rött i den om den skulle varit anpassad för växter och alger.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...