Jump to content

721-1199 Liter Min salta vägg, del.1 (fiskdelen)


Ulf Sandberg

Recommended Posts

Efter en del påtryckningar känner jag att det är dags för en presentation av min salta vägg. Jag har suttit här under ett par år och läst om alla vackra kar. Har lärt mig en hel del om hur man gör och än så länge klarat mig från katastrofer och massdöd.

Jag har gått den långa banan som så många andra. Provade på ett kar med salt för 35 år sedan men alla som var med på den tiden vet att detvar svårt att lyckas då. Byggde en stor skummare och hade en hel del fisk men de blev sällan mer än 6 månader innan de drabbades av något och dog. Har haft det mesta i akvarieväg. sköldpaddor, Sällskapsfisk, Malawi, Tanganyika, och en hel del Discus. Konverterade min discusodling till salt för snart tre år sedan.

Jag har fem akvarier uppställda på en vägg med en gemensam sump. Kar nr.1 är ett 540 liters (150*60*60cm) sällskapsakvarium med en hel del fisk, några mjukkorallet och några SPS:er. Kar nr.2, 3 och 4 är tre 200 liters (100*40*50cm) på en ställning, dessa skai framtiden bli mest inriktade på SPS:er och inte så mycket fisk. Kar nr.5 är ett högt akvarium på 490 litet (70*70*100cm). Detta är mitt rovdjurskar. Här har jag drakfisk, muräna och kaninfisk mm. Har även ett 130 liters RSM i hallen med lite räkor, ett clownpar och en anemon.

Jag har beställt led från Kina som snart bör dyka upp till mina korallkar och räknar med att få en del hjälp här i vilken inriktning jag ska ha på korallerna. Jag ska dela sumpen i två halvor och köra dessa kar i ett eget system. När de nya ljusen är lödda och på plats kommer en ny tråd om dessa kar.

Denna tråd kommer att handla mest om mina två stora kar med inriktning mest på fisk.

Jag har precis startat arbetet med att bygga in ”väggen” så att bara frontrutorna syns. Innbygnaden ska sedan kläs med stålborstad svartbetsad furuträ. Alla delar ska bli öppnigs- eller avtagbara så det blir lätt att sköta. Framför karen på golvet har jag byggt en sarg på 230 mm och täkt in hela botten med dammduk. Det gör att jag och frugan kan sova lugnt.

Tekniken består av en sump under 540karet på 375 liter. Två returpumpar Eheim 1260, En stor Ratzskummare på 1,3 meter som enligt manualen ska klara 2000-5000 liter beroende på matning och belastning. Jag matar den med en NewJet 3000 och den skummar mycket bra. Två reaktorer Deltec 509, en med fosfatremover och en med nitratremover. Ett osmoskar på 96 liter med automatisk påfyllning. Ett UV-Filter på 36W, en Ozonreaktor på 25mg som går några timmar på natten, den är kopplad till en Tunze MCE600 skummare. Tre doppvärmare på 300W/st som aldrig behöver gå. Men behövs säkert när jag bytt belysning.

Belysningen består idag uteslutande av T5-rör men ska inom några månader vara utbytta till LED. Alla ramper ska jag bygga själv. Har fått mycket hjälp av Saltvattenskällaren i Trelleborg, ett stort tack till Cheva här påguiden.

post-5441-14468931587522_thumb.jpg

Edited by Yodelking
Korrigerat måtten enligt önskemål.
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 74
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Söndagen har gått åt till att montera in två fläktar som ska evakuera luft ut till tvättstugan som ligger vägg i vägg. En som går konstant på lågvarv och ökar fart när luften blir fuktig och en med spjäll som är kopplad på en givare i sumpen. När temperaturen i vattnet är över 27 grader startar den. Fläktarna sitter uppe till vänster och tilluften ska komma genom ett spjäll under det högra akvariet.

post-5441-14468931595946_thumb.jpg

post-5441-14468931595755_thumb.jpg

Edited by Ulf Sandberg
Link to comment
Share on other sites

Vissta väl att det var rätt att flytta till Skåne! Det är här ni finns!

Snyggt. Väldigt fin Imperator . Har du haft den länge och hur stor?

Skall bli kul att se mer.

Ca 10-11 cm. Jag har haft den sedan mars i år. Köpte den halvt utfärgad här på guiden av Robbyn: https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?53380-Fiskar

En trevlig individ som blir helt vild när jag matar med svamp som jag odlar i sumpen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...