Gå till innehåll

Lolabahamas Tropiska träsk (Cayman 300l)


Lolabahama

Rekommenderade inlägg

Hej! Hur går det med ditt akvarium? Läste att du funderade på att blanda levande sten med torr/död sten? Jag gjorde det i ett tidigt skede vid uppstart och det blev ca 5 kg död sten och ca 5 kg levande sten. Uppstarten skedde i somras och nu syns ingen skillnad mellan stenarna utseendemässigt. Båda sorterna av sten är i dagens läge invaderade av sjöstjärnor, sniglar, småräkor, hoppkäftor, maskar m.m.

Uppstarten var lite skiftande gällande vattenvärden men det var mest en tidsfråga innan allt stabiliserade sig. Du är redan inne på en viktig aspekt gällande städpatruller. En annan är att låta saker ta lite tid. Då skapas möjligheten att lära känna just ditt akvarium. Gör jag ändringar med tillsättande av djur (sort och antal) sker också ändringar i förbrukning och ökning av ämnen i akvariet t.ex.

Mitt bästa tips är att observera akvariet som helhet och planera inköp av organismer och försöka se orsak och verkan. Och sist men inte minst....njut av akvariet det ska vara roligt också! Verkar varar en bra start på ditt akvarium. Lycka till!

Med vänlig hälsning, Ante

Kom ihåg...var och en blir salig på sin tro ;-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 124
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Hej! Jo med akvariet går det bra...tror jag ;). Det blev som så att jag köpte ju ytterligare 10kg LS och lade i för en vecka sen. Har varit lite orolig för att den skall orsaka en ny nitritspik? Mätte nyss och nu är nitriten 0. Känner mig väldigt handikappad av det faktum att jag inte haft råd att köpa fler tester, men får väl ta med lite vatten till fiskaffärn och be dom kolla så det inte är några farligheter i vattnet.

Jag har lite tankar om att ta en tur till Lerum i mellandagarna och handla lite men får göra en ordentlig koll av vattnet först. Har även införskaffat ett karantän kar på 54l. Känns som att det är en bra idé. Har aldrig haft något tidigare och det har ju gjort att det blir väldigt besvärligt när det har blivit någon sjukdom hos någon fisk.

Kiselalgerna verkar vara på tillbakagång, har kommit lite gröna alger på en sten (ser ut lite som fjädrar) blev lite glad för detta då det visar att någon form av biologisk process pågår i burken men antar att jag snart kommer vara mindre glad när dom sprider sig.

Blir lite avundsjuk på det faktum att din sten låter väldigt levande, har inte sett minsta lilla liv i min sten än. Enda spår av livsformer jag sett är död räka, en klo utan tillhörande krabba samt död mask :smiley24:. Har fått min mentala hälsa ifrågasatt många gånger av nära och kära då jag spenderat ohemult mycket tid med att stå och glo på....sten.

Tack för visat intresse och tips och råd!:ler:

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack Andreas, ska testa det, vore ju kul att se nåt levande iaf. Har haft mina funderingar hur det står till med stenen (hur levande den är) för den såg väldigt torr ut när jag skulle plocka i den och då hämtade jag ändå typ 1 timma efter leverans till butik, köpte den i en djuraffär i fkpng som beställde från Imazo vet inte hur det är ställt med "grossist" sten? Får väl se hur det utvecklar sig.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har inte sett levandesten hos Ted på flera år dock... Göran har däremot ofta riktigt fin sten inne. Jag tror inte det är något fel på stenen från imazo utan mer att du hade otur med att de inte hörde av sig till dig så fort stenen kom vilket gjorde att den torka ur.

Då kanske man ska köpa med sig några kilo när man ändå är där då. Ja det var olyckligt med fördröjningen där :(.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Liten uppdate. Kiselalgerna är definitivt på tillbakagång utan att jag gjort något åt dom, jag vet inte men jag har tänkt att jag ska försöka låta saker bero lite mer med det här akvariet än jag gjort tidigare. Dom gånger jag i panik har försökt rätta till saker i tidigare akvarier har det oftast slutat i större katastrof än det gjort om man bara hade tagit ett steg tillbaka och tänkt efter. Alla vattenvärden ser bra ut så imorgon bär det av till Lerum, nu ska här handlas fisk! Kan tillägga att jag såg Hitta Nemo för första gången någonsin igår kväll tillsammans med min son (efter viss övertalning från min sida) och jag känner mig barnsligt stolt över att jag inte skaffar Clownfisk pga att jag sett en film utan att jag såg en film pga att jag ska skaffa Clownfisk ;).

Känner mig dock ganska så nervös över att släppa i levande i akvariet, planeringen av detta kar har präglats av mycket mer eftertanke och försiktighet än vid tidigare uppstarter. Dock har man ju alltid känt ett stort ansvar för dom levande varelser som hamnar i ens vård men det känns ännu lite mer allvarsamt denna gång. Tänkte använda mig av droppmetoden då jag förstått att detta är det absolut bästa sättet att introducera levande i saltvatten. Sen är ju frågan hur länge det ska droppas? 1 droppe per sekund ca tills vattenvolymen tredubblats kan det räcka för fisk?

Sen funderade jag lite på hur många Clowner man ska köpa? Hade tänkt kanske 4 stycken eller blir det för många i ett 300l?

Planering för ytterligare innevånare ser i dagsläget ut som följer (förutsatt att allt går bra och inga problem uppstår):

Om 2-3 månader: 1-2 Nemateleotris magnifica. (har fått lite olika bud på hur många man kan ha utan att dom mördar varandra)

Om 3-4 månader: 1 Centropyge bicolor.

Andra fiskar jag har funderat på är Gul kirurg men mitt akvarium är väl dels för litet sen har jag hört att dom kan vara ganska stygga om man har otur? Och nån gång i framtiden vore det hemskt trevlig med en Mandarinfisk men det känns som om införskaffandet av en sådan ligger kanske ett år eller mer framöver.

Om nån vill tipsa om nån snäll, fin och trevlig fisk som passar min setup så får ni jättegärna göra det. Har spenderat extremt mycket tid med att lusläsa reeflex men det kan vara skönt att få tips av någon som faktiskt haft fiskarna i sin ägo och känner till hur dom beter sig och vad dom trivs med. Drömmen är att ha någon typ av fjärilsfisk i framtiden men frågan är om det finns någon som skulle funka?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Clowner är tuffa saker så du kan lägg i dem när tempen är rätt men även hälla 1 dl varje kvart funkar också under typ 1 timme. Jag lade i mina direkt vid start och efter tempen var rätt för ett år sedan och de lever och frodas hur mycket som helst. Startade upp mitt 375 och bara flyttade allt utan problem.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Liten uppdate. Kiselalgerna är definitivt på tillbakagång utan att jag gjort något åt dom, jag vet inte men jag har tänkt att jag ska försöka låta saker bero lite mer med det här akvariet än jag gjort tidigare. Dom gånger jag i panik har försökt rätta till saker i tidigare akvarier har det oftast slutat i större katastrof än det gjort om man bara hade tagit ett steg tillbaka och tänkt efter.

Kloka ord för att komma från Leköpping :)

Koppa som du är van från sötvatten.

Ta det väldigt försiktigt med matningen nu när du sätter till fisk. Betrakta det som en andra inkörningsperiod. Bakteriestammen är anpassad för den belastning du fått när du la i levande sten - när fisken kommer i så får du in en direktverkande ammoniumproducent, det tar lite tid innan din population av nitrifierare har anpassat sig. Nu är det så att nitrit är i stort sett ofarlig i saltvatten men förekomsten av nitrit indikerar att du har fritt ammonium i vattnet. Fritt ammonium är ingen fara i ett diskuskar eftersom ditt pH ligger lågt. I ett saltkar (eller Tanganyika/Malawi/ Centralamerikar) är det värre. Det högre pH:t gör att delar av ofarlig ammonium förvandlas momentant till farligt ammoniak. Ammoniak är en gas och kan därför luftas bort - rikta pumpar ytan och kör skummaren med så mycket luft du kan.

Snälla och fina fiskar - ja. Det är lite värre med att kunna rekommendera. Jag vet att Göran fick hem Amblyglyphidodon ternatensis (yellow staghorn). Den är något så ovanligt som en ganska fredlig frökenfisk. Jag har 9 stycken som jag har haft i mer än 3 år nu. De är ca 6 cm långa och ca 3 cm höga. Okej de kör ibland men har aldrig slått ihjäl något. Jag har 9 stycken och jag skulle nog rekommendera mellan 5 till 10 stycken för att göra dem rättvisa. Några bilder på dem - nytagna idag

post-2331-14468931990475_thumb.jpg

post-2331-14468931990737_thumb.jpg

Övriga fiskar som jag personligen alltid försöker ha är de olika små gobierna ur släktet Gobiodon. Här först Gobiodon okinawae. Sedan Gobiodon histrio/rivulatus

post-2331-14468931989562_thumb.jpg

post-2331-14468931990211_thumb.jpg

En personlig favorit är Pyamaskardinalen

post-2331-14468931989879_thumb.jpg

Det finns ju många mer som passar - exempelvis olika räkgobies men du kommer nog snart hitta dina egna favoriter. Med de olika mandarinfiskarna gäller att de flesta faktiskt fungerar med dött foder också. Om du hittar fisk som redan äter, vilket brukar vara regel så är det ingen fara att introducera dem relativt tidigt. Jag har haft min Synchiropus picturatus i mer än 2 år - den syns ihop med G. okinawe ovan.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Clowner är tuffa saker så du kan lägg i dem när tempen är rätt men även hälla 1 dl varje kvart funkar också under typ 1 timme. Jag lade i mina direkt vid start och efter tempen var rätt för ett år sedan och de lever och frodas hur mycket som helst. Startade upp mitt 375 och bara flyttade allt utan problem.

Okej, kanske är jag som är överdrivet försiktig då, men skönt att höra att dom är så pass tuffa. Känns som att det kommer behövas i händerna på en nybörjare :smiley23:

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Haha tack Lasse ;) och tack för dom vackra bilderna på dina fiskar! Blev störtförälskad i Gobiodon histrio samt okinawae! Och picturatusen var ju grymt fin, ser tjock och välmående ut så då kanske dom inte är så fruktansvärt svåra att få att må bra som jag har fått till mig.

Ska definitivt tänka på att mata sparsamt i början, men tror du att 4 clowner blir för för stor belastning på en gång? Kommer det att bli ammonium--->ammoniak oavsett i början? Ska man lufta karet liksom i förebyggande syfte? Nu blev jag nervös som du kanske märker :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag var i Lerum härom dagen och han hade mkt fin sten inne om du ville komplettera med mer av den varan. Han hade även fina clowner inne. Fördelen med att vänta med att släppa i fisk är ju att du får mindre belastning och mindre alger men 4 clowner är ju så lite att det inte skulle påverka ditt kar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Attans, kom hem för några timmar sen och sten tänkte jag inte ens på när jag var där:smiley24:. Klantigt. Men lär bli fler resor dit, jösses vad mycket roligt han hade i butiken. Sjukt mycket fina fiskar och koraller. Åkte ju dit med intentionen att köpa 4 clowner och ett gäng städare, tyvärr hade han inte så mycket sniglar och dylikt hemma men jättefina clowner fanns det precis som du säger Andreas. Dock blev det 6st istället för 4 :smiley3:. Sen gjorde jag något som jag lovat mig själv att aldrig göra, jag köpte en fisk jag inte läst på om innan men kunde inte hjälpa det. Blev störtförälskad i hans sura lilla fejs. Så kom hem med en Salarias också, hoppas att jag kan få honom att trivas. Tog det lugnt med inkoppningen och det verkar ha gått bra. Clownerna är väldigt pigga och nyfikna och verkar inte ett dugg skygga, trodde dom skulle dra och gömma sig bland stenarna men icke. Gräsklipparn var lite blyg i början men verkar ha funnit sig till rätta nu, har mumsat lite alger och sitter i skrivande stund på en sten och glor.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@Jacs: Ja det är i sanning en intressant tråd, hittade den när jag gjorde en sökning på kiselalger och den tråden gav mig mycket tröst när det var som värst.

@Tomtom: Ja herregud vad kul det är att ha fått i fisk efter all denna väntan. Har ju suttit och glott på sten i 1.5 månad, charmig är bara förnamnet underbar liten firre!

@Lasse: Haha ja jag missa den i förrgår men såg den igår när jag kollade igenom tråden. Linslus kan man lugnt säga att det är, han verkar leta upp fototillfällen ;). Och det är en fruktansvärd permitet på algätandet hos den lille rackarn får man ju lov att säga, ruskigt effektiv.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är nog 10:onde gången jag upptäcker den här gynnaren i några av mina bilder utan att jag noterat hen när jag tog fotot - inte vid första "genomtittandet" heller. Denna perfekta bild upptäckte jag inte hen innan jag hade publicerat den.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...