Gå till innehåll

Kan nattbelysning vara skadligt för koraller?


johnsson_82

Rekommenderade inlägg

Idag köpte jag nattbelysning-månljus eller vad man nu vill kalla det. Det blev en sån här http://www.aquael.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=350&Itemid=402〈=en

Jag hade tänkt ha den i mitt 30 liters nano. Lampan består av 4 blå LED på 1,5 w totalt. Grejen är den att den ger ifrån sig ett riktigt bra ljus. För bra är jag rädd. Hade hoppats på ett svagt månljus men så blev det inte. Är det stressande för korallerna om de får för mycket ljus nattetid?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

prova själv och sov med lampan tänd . Jag tror du skulle tröttna på det ganska snart. Koraller är djur som behöver "sova" precis som människor. Vissa har ju sk månbel i cykler då de får liiiite svagt ljus ett par nätter i månaden. Många förespråkar inte detta då det kan ofta trigga koraller till "lek" vilket kan få ett akvarie att krascha.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har haft nån timer som hängt sig i sumpen där jag har lite koraller och även om det var en av dom små lamporna så märktes det rätt tydligt på korallerna efter ett tag.

Kort sagt ingen bra ide men för mycket ljus under natten, det blåa är speciellt lömskt då ögat har svårt o bedöma styrkan på ljuset.

//NiXoN

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kör med moonlight i båda mina kar.. I mitt fall så kör jag lägsta möjligt o ser en kväll vad det ger.. Går fiskarna o lägger sig som vanligt så ser jag inga problem alls i det.. Jag kan sitta o glutta in i karet sent o är det moonlight enbart så kan jag uppfatta ljust/mörkt lite konturer men inte mycket mer än så.. Fluocens syns med givetvis då jag kör Royal blue chip som moonlight. Ser helt ok ut..

Med vänlig hälsning, Manne

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tror också att det är många som kör moonlight och jag har sett att det ingår i viss belysning när man köper färdiga paket. Dock så lyser den lampan jag köpt rätt så starkt. Korallerna blir fluorescerande när de vanliga ljuset släcks och endast det blåa står på. Väldigt snyggt men jag är rädd att det är för mycket för mina koraller och att de aldrig får vila. En variant kan ju vara att låta det månljuset vara på några timmar på kvällen och sedan låta allt vara släckt under nattens sena timmar. Får se hur jag gör, blev inte riktigt som jag hade tänkt...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det hela handlar om hur mycket effekt lampan har, blir det för mycket så får korallerna ingen ordentlig "natt".

Även om han har väldigt lite effekt på lampan så är det ett litet kar och det är svårt att säga vad som blir för mycket.

//NiXoN

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...