Gå till innehåll

Saltvattens tankar och i behov av information!


m0jjen

Rekommenderade inlägg

Hej alla saltvattens entusiaster!

Har den senaste tiden drastiskt tappat intresse för mitt sötvattenakvarium, fiskar och utseende har gått från väldigt spännande till mer grått och tråkigt. Jag har haft akvarium i lite drygt 1.5 år, endast sötvatten. Jag har läst mängder med information här på forumet och har snabbt insett att "optimala" saltakvariet inte riktigt går att uppnå i nuläget. Med optimala så menar jag på sump och allt där till som många använder.

Min plan med salt är att jag ska börja "lowtech", som jag har förstått det kan man komma undan med att köpa en skummare korallsand + sten och 2 streamers mer eller mindre. Jag kommer även att övergå till ett större akvarium med sump vid något tillfälle i framtiden, det ligger dock en bit bort av diverse skäl.

Idagsläget har jag följande prylar och kommer jobba utifrån de förutsättningarna.

Akvarium: Juwel Rio 180 med tillhörande bänk, filterlådan pump med mera finns. Dock uttagen just nu.

Filt rering : Eheim 2217 ytterfilter med ett SUNSUN 2.3L External Pre-Filter Tank HW-603

Belysning: Juwels orginalramp (2x45) + en lysrörshållare för 2x39w.

Så nu har jag lite frågor! Är jag rätt ute om jag säger att det jag behöver är LS, levande sand/korallsand, salt, skummare, lämpliga lysrör och streamers för att komma igång? Behöver man Osmos filter? Vad gör den mer ingående?

Jag har sett att det nämns "automatisk vattenpåfyllning". Varför har man det? Kondens? Hur funkar ett sådant system, vad behövs och hur ser det ut?

Vad skulle folk rekommendera (ge gärna förslag med länkar!).

Streamer: Vilken kapacitet på streamers är att föredra? Skulle någon av följande streamers funka?

http://www.ebay.com/itm/SunSun-JVP-102A-gph-Aquarium-Circulation-Pump-Wavemaker-Powerhead-/161216210198?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item25893c2516

http://www.ebay.com/itm/SunSun-Reef-Tank-Submersible-Dual-Heads-Wave-Maker-12000L-H-Suction-Cup-ZVQU035-/290960334335?pt=Decorations&hash=item43be965dff

http://www.ebay.com/itm/2-Pcs-Circulation-Pump-800-GPH-Wave-Maker-Aquarium-Reef-Powerhead-Suction-Mount-/221384006486

Skummare: Vet jag inte riktigt vad man ska sikta på. Vilken kapacitet på en skummare behövs? räcker det med en "max 200L" skummare till ett 180L akvarium? Vad är riskerna med att köpa en begagnad?

Sten och sand: Vart köper man lämpligtvis bra LS och sand? Om jag förstått saker rätt så sköter stenen en stor mängd filtrering så mina ytterfilter är helt onödiga? Vilken mängd sten är bra att ha till en början för att det ska gå runt?

Belysning: Just nu har jag möjlighet för 4 t5 lysrör. Tanken är att jag ska köra 2 vita och 2 blå, kommer det räcka? samtliga kommer ha reflektorer. Totalt blir det 168w. Rekommendera gärna lysrör som skulle vara passande!

Salt: Vilket ska man köpa? Berätta gärna om egna erfarenheter!

Fisk o annat levande: När ett kar väl är inkört, hur stor fiskbelastning kan man köra? Antar att det beror på mängd LS? Tips på lätta fiskar med mera vore kanon! Antar att en städpatrull behövs, vad skulle man vilja ha då? Clown är mer eller mindre en given kompis i karet för en nybörjare! Men vad mer?

Har läst att det ska finnas bra uppstarts guider, någon som har länk till en sådan?

Målet med detta akvarium kommer till en början att vara "the basics". Jag är helt nollad vid saltvatten så det kommer helt enkelt få vara en läroperiod! :)

Har pwss runt hörnet här hemma så mycket kan handlas där om det finns. Alla förslag och tips är varmt välkomna till denna något förvirrade nybörjaren! Jag är fullt medveten om att jag har ungefär 1000 frågor, jag frågar heldre för mycket än förlite! Om jag har missat något så skäll gärna på mig! :)

Ändrat av m0jjen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej och välkommen till en fantastisk hobby. Har själv inte hållit på mer än 2,5 år så känner igen många frågor från min egen uppstart. Lita synpunkter från mej.

Belysningen klarar sig . du kommer att kunna ha mjukkoraller skivor och nån LPS utan problem. mer krävande sps ska du väl ändå inte ha i början.

Helt rätt att inte använda utanpåfiltret.

osmos tycker jag absolut att du ska ha. Den tar bort ev föroreningar och metaller som kan finnas lösta i kranvattnet och ställa till problem.

Automatisk vattenpåfyllning är en bra grej som underlättar skötseln särskilt om man ska bort ett par dar. I mitt kar avdunstar det ca 2 liter per dygn som annars måste ersättas manuellt. man tillsätter osmosvatten eftersom saltet inte avdunstar. Finns många olika sorter kolla på hemsidor. är man teknisk bygger man en själv med givare och en liten vattenpump från biltema. http://www.drakfisken.se/sokresultat?orderby=position&orderway=desc&search_query=vattenp%C3%A5fyllning&submit_search=OK

Levande sten är trevligt. Mellan 10-20 kg beroende på plånbok och hur man vill ha scapen. Kan fylla upp med torr levande sten som lämpligen lakas ur innan den läggs i karet för att slippa onödigt höga fosfatvärden.

En refraktometer för att mäta salthalt. Gå inte på dom billiga saltmätarna med behållare och visare, det är som att skjuta med hagelgevär(stor träffbild)

Salt finns det många åsikter om. Jag använder oceanakvariums salt och det har aldrig varit några problem för mej

streamers och skummare får nån med mer erfarenhet svara på. Jag har en MC 500 i mitt 250-literskar och det funkar bra men det finns ju så mycke att välja på.

Jag har köpt nästan all utrustning begagnad och haft tur att det funkar. kan va lite chansning men det blir ju helt andra priser

Detta va lite synpunkter från mej. Andra får fylla på och även säga emot om dom tycker jag har fel. Det finns inte bara en sanning i den här hobbyn

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för ett bra svar! Ja just! Saltmätare är ju givet! Jag har relativt god tid på mig att samla ihop vad jag behöver då en flytt är på horisonten vilket ger mig 3-4 månader. Skummare och osmos blir troligtvis begagnat iaf, för/nackdelar med detta? Vad bör jag tänka på?

Vattenpåfyllning kan jag nog mikla ihop själv när jag tänker efter :)

Gällande original filterboxen i juwels kar. Kan man använda aktivt kol / fosfatabsorber? Hur har man dem då det är relativt finkornigt? I kassetter eller filterpåsar?

Ändrat av m0jjen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Hej igen!

Har nu läst massor och har stött på lite nya frågetecken! LS pratas mycket om, informationen varierar mycket. Så min fråga är helt enkelt hur man ska göra vid uppstart, ska man köra 1/3 LS och 2/3 död LS? Nån skrev att man kunde köra bara död LS och sen köpa en korall eller liknande på en liten sten, så skulle den döda stenen återpopuleras? Vad är optimalast? Ge gärna lite länkförslag på vart man smidigt kan köpa sten.

Funderar även kring "levande sand", är det korallsand man pratar om då? Är den precis som LS "levande"? Eller är det så att den blir levande på samma sätt som död LS "blir levande?" Eller använder man vanlig sand även i saltvattenkar?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja det är en väldigt bra fråga. Nedanstående är min personliga åsikt, det betyder inte att det är rätt eller att de flesta kommer att svara likadant. :) Jag kommer att starta ett nytt kar snart och kommer att använda 75% död sten och 25% sten från mitt gamla kar, anledningen till det är att jag redan har stenen i det gamla karet annars hade jag kört på bara död sten.

+ med LS:

Får med microfauna och den innehåller redan de bakterier mm som behövs för nitrifieringscykeln

Det går snabbare att starta upp revet för byggstenarna finns redan där

- med LS:

Får med microfauna som man kanske inte vill ha

Svårare att bygga med utan att skada livet i den

+ med DS:

Billigare, kan välja och vraka bland former på stenarna och kan såga/borra och behandla den lite som man vill när man scapar

Slipper oönskad microfauna/alger osv

- med DS:

Microfauna man vill ha får man skaffa på annat sätt, inte alltid så lätt.

Uppstarten tar mycket längre tid.

Måste lakas ur under lång tid (minst veckor) innan den används.

Man får väl alltid lite "die off" när man köper LS också så det blir lite uppstart på den också men är det bra kvalitet på sten så är det ett snabbt sätt att komma igång. Med död sten får man tillsätta bakterier själv för att få igång cykeln men det är ju inget jätteproblem om man har tiden.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om jag nu kör endast död LS kan en process se hur som följande:

1. Laka ur i ca 3-4 veckor

2. Tillsätta bakterier i nån form av bad så de kan etablera sig i stenen

3. Sätta stenen i karet

4. Låta värden normalisera sig och därefter balansera

Är jag på rätt väg?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nybörjare som jag är rekommenderar jag att bara köra med levande sten. Ju mer levande desto roligare! Det är halva nöjet med saltvatten att spana på alla småkryp som härjar i stenen. Kolla med någon butik när de får hem ny sten så du kan passa på att köpa då!

Risken är ju som någon sa att du får oönskade liftare. Men sånt kan också var spännande =) Jag fick med en mantisräka i mitt förra kar och i mitt nuvarande en 30cm lång mask!!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tanken är nog att det blir en ratio på 1:2 LS / död LS. Tips på vart man kan köpa i norrköping / katrineholm är välkommna! Men låt nu säga att jag har skummare streamers och saltvatten på plats, köper och lakar ut död LS, samt lite LS. Hur ser processen ut?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Finns många sätt. Såhär gör jag.

1. Bygg upp din scape som du vill ha den.

2. Fyll på med saltvatten och häll i lite startbakterier.

3. Låt stå i ett par veckor, fyll på med bakterier efterhand enligt instruktionerna på flaskan.

4. Börja med belysning nån timme om dagen.

5. Börja mät nitrit och nitrat.

6. När nitrit försvunnit och nitrat börjar stiga så har du antagligen börjat få kiselalger.

7. Köp rengöringspatrull som sniglar, stjärnor, sjöborrar och eremiter.

8. Öka belysningen lite om dagen till du kommit upp dit du vill ha det.

9. Fortsätt mäta nitrat och fosfat, börja dosera kolkälla som vodka, nopox eller biopellet och få kontroll på värdena.

10. Börja mäta ca, mg och kh och byta vatten eller dosera balling för att få dem som du vill ha dem.

11. Stoppa i nån korall och se hur det funkar, verkar det gå bra så fortsätt fyll på efterhand.

12. Inse att du har köpt ett för litet kar och vill ha större, börja om på 1.

Nånstans mellan 7 och 9 brukar jag inte kunna hålla mig längre utan stoppar ner de första fiskarna.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

9. Fortsätt mäta nitrat och fosfat, börja dosera kolkälla som vodka, nopox eller biopellet och få kontroll på värdena.

Det är alltså viktigt med en kolkälla? Är det alltid dosering som gäller? Finns inget man kan använda i en filterbox t ex?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo de kan man ju göra om man vill, poängen är ju att de ska vara i rörelse o de går ju att fixa på många sätt. Finns även nån större variant som man bara kan ha liggande i påse, bra användning för juwelfacket om du kan få lite ordentligt flöde i det.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Dags att skaka liv i min gamla tråd då det börjar bli dags att börja shoppa!

Jag ska som sagt starta mitt juwel rio 180L salt, är helt grön inom området utöver denna tråd och massa läsning.

Skummare: Tunze doc 9004, om jag förstått det rätt har den ett filter fack för t ex aktivtkol?

http://www.drakfisken.se/tunze-skummare/1973-tunze-doc-9004.html 1275:-

Streamer: tunze nanostream 6015 börjar med 1 sådan + orginalfilterfacket med tillhörande pump vilket blir 1800 + 600 liter / timma i cirkulation till en början. I facket kommer även köras fosfat remover.

http://www.drakfisken.se/stream-pumpar/1333-tunze-nanostream-6015.html 290:-

Sand: Räker denna mängd?

http://www.drakfisken.se/levande-sand/1378-natural-white-levande-sand.html 390:-

Sten: Kommer troligtvis köra död LS och kanske kompletterar med levande senare, dålig eller bra idé?

http://www.pwss.se/product.php?productid=2287&cat=459&page=1 18x 60:- (1080)

Salt: Red Sea Salt 22 kg kommer köra kranvatten då det kommunala vattnet är ok, om det inte funkar får jag gå över till osmos vatten.

http://www.pwss.se/product.php?productid=14264&cat=684&page=1 625:-

Lysrör: Här är jag splittrad, kommer som sagt ha 4x t5 rör med reflektorer. Vilka ska man ha? Har läst att Actinic är bra att ha? Ska jag komplettera med 2x vita? Juwel har ju lite speciella mått, 895 mm / 45w. så måste ha 2 rör som passar den + 2x 850 mm / 39w. Hjälp att hitta vettiga lysrör med dom specifikationerna önskas!

Tester: Tropic Marin Expert Test Set saltvatten innehåller tester för: 100 st pH, 100 st KH, 20 st Nitrit och 30 st Ammoniak

http://www.pwss.se/product.php?productid=15331&cat=494&page=1 348:-

Saltmätare: Aqua Medic Salimeter/Hydrometer eller refraktometer?

http://www.pwss.se/product.php?productid=14767&cat=1629&page=1 91:-

http://www.drakfisken.se/saltmatare/1371-refraktometer.html 390:-

Vattenpreparat: fm bakto´blend för uppstart av bakterier med mera

http://www.drakfisken.se/produkter/1869-fm-bakto-blend.html 185:-

Har jag missat något, något jag bör ändra? Alla tips och kritik är varmt välkommna

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kör på salifert i testväg. Ammoniak och nitrit är helt bortkastat skulle jag påstå. Tm test är oerhört jobbiga med.

Med bara 4 rör att tillgå skulle jag köra på 2 blårör ej actinic och 2 vita rör runt 15000k. För att nämna 2 39wattare som skulle passa är aqua sciense Blue och aqua sciense duo eller special.

Juwel har ju ett blå rör och ett marin rör jag skulle tro passar bäst. Pwss har juwel

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kör på salifert i testväg. Ammoniak och nitrit är helt bortkastat skulle jag påstå. Tm test är oerhört jobbiga med.

Med bara 4 rör att tillgå skulle jag köra på 2 blårör ej actinic och 2 vita rör runt 15000k.

Då kör vi på PH + Nitrat test från salifert, gällande lysrör kan denna kombo vara något?

2x Red Sea Reef Spec blå/vit 39 watt (15000k) och 2x Juwel Highlite T5 rör Blue 895mm? Eller är juwels saltrör lika dåliga som deras sötrör?

Eller är helvita rör bättre än red sea kombon? Aqua Medic Reef White 15000K isf.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har ett sps inriktat akvarie och har i det , 1st tunze 6045 (4500). ,en st 6085 (8500) , en st wortech Mp 40 ( 130000 lit/ Tim) och 2st wp 25 (7500/st och returpump på 3000 lit.

Alltså runt 45000liter i timman på ett kar strax över 500 liter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Dags att sparka liv i tråden igen! Dags att beställa de sista sakerna!

Min slutgiltiga setup är:

Skummare: Tunze 9004

http://www.drakfisken.se/tunze-skummare/1973-tunze-doc-9004.html

Tester: PH och Nitrat test, behöver jag magnesium och fosfat med?

http://www.drakfisken.se/tester-matning/1165-salifert-nitrat-test.html

http://www.drakfisken.se/tester-matning/1168-salifert-ph-test.html

Vattenprep: FM bakto blend Behövs det när man kör levande sand + sten?

http://www.drakfisken.se/produkter/1869-fm-bakto-blend.html

Sand: Natural white levande sand, räcker 9 kilo till 180L eller ska jag köpa 9 + 4.5kg?

http://www.drakfisken.se/levande-sand/1378-natural-white-levande-sand.html

Sten: 20 kilo är tanken

http://fish.aquaristic.net/index.php?lang=1&cl=details&anid=363000

Salt: Red sea salt 22kg

http://www.pwss.se/product.php?productid=14264&cat=684&page=1

Belysning kommer bestå av 4 t5 rör

2x blå

1x röd

1x 15k vit

Absorber: deltec aquacrown både fosfat o aktivt kol

http://www.pwss.se/product.php?productid=7897&cat=0&page=1

Saltmätare Red Sea Hydrometer

http://www.pwss.se/product.php?productid=9008&cat=1629&page=1

Streamer: Twin controller med 2x wp10 á ~6000 liter / h på max.

http://www.fish-street.com/jebao_twins_linkage_controller

Åsikter?

Frågor som uppstått för mig är hur man hanterar stenen när man får hem den samt hur man installerar sin fiskar när tiden är kommen?

Det omnämns kolkälla, vilket jag antar att denna aktiva kolen duger som?

Alla svar uppskattas! :)

Ändrat av m0jjen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...