Jump to content

akejan

Medlem
 • Posts

  540
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by akejan

 1. Väntar fortfarande på min pump men karet är stabilt. Tillväxten är dock svag.
 2. Jag låter allt vara.
 3. För mig har det försvunnit av sig själv efter några veckor. Gör inga stora förändringar utan håll alla värden stabila. Det är mitt förslag. Red slime remover är en nödlösning.
 4. Fortfarande utan mp40. Pistolräkan gräver som en galning.
 5. Ta bort så mycket du kan för hand, resten försvinner av sig själv. Emerald crabs och vissa blennies käkar såna alger.
 6. Så har jag fyllt på med mer levande. Pom-pomkrabba, emerald crab och 2 mexikanska turbosnäckor. Pom-pomkrabban är en lustig krabat.
 7. Det behövs inget skydd. Dessutom flyter den ju upp på bilden, ser inte snyggt/naturligt ut.
 8. I veckan har det tillkommit lite levande i karet. Pistolräka, porslinskrabba och en acropora. Tyvärr fick jag inte min pom-pomkrabba. Tyvärr har jag drabbats av cyano på några ställen, får se om det försvinner.
 9. Ser att du har någon form av liggunderlag under stenen. Tycker att du ska ta bort det och placera stenen direkt på botten.
 10. liveaquaria.com se.reeflex.net
 11. Du bör skapa utrymmen mellan stenen och glaset för att underlätta rengöring och förbättra vattencirkulationen. Hur du placerar stenarna i övrigt är en smaksak men du bör ha några håligheter och fundera var du vill placera eventuella koraller. Sötvatten ska tillföras p.g.a avdunstning så inte salthalten höjs. Vattenbyten med saltvatten bör göras en gång/vecka, byt ca 10%. Den gröna tråden är en macroalg, den röda kan vara en kalkalg. Algerna brukar ge med sig då karet blir stabilt efter ca5-6 månader, men det kan variera. De kan även återkomma om värdena försämras. Om ammonium, nitrit och nitratvärdena är låga kan du redan nu tillsätta levande organismer. Koraller ser ut att vara en skivkorall kanske en discosoma. De är mycket enkla kräver inget speciellt.
 12. Nu har sniglarna fått fnatt. Samtliga av dem sprutar ut något i karet så det är alldeles grumligt. Förmodar att de fortplantar sig. Häftigt att se var det.
 13. Tror att damselfiskarna lagt rom.
 14. Stenen bör ligga mot botten, sten först, sand sen. Låt karet vara så lägger sig dimman till slut. Beläggningen kommer också att försvinna.
 15. Oj va mycket sten. Själv skulle jag tagit bort hälften av stenen. Om belysningen ska vara på eller inte där finns det olika åsikter. Jag anser att det är bäst med ljuset på, som i naturen.
 16. Är det riskabelt att introducera en sådan i mitt kar där jag främst har sps och lps. Kommer den att fortplanta sig och "ta över" delar av karet?
 17. I väntan på att få tillbaka min mp40.
 18. akejan

  Kostnad

  Det är inköp av utrustningen som kostar. Ska du köpa nytt så går väl ett 250 på ca 23-25000 och ett 350 på några tusen till. Allt beroende på vilka tillbehör du väljer. Att driva ett kar är rätt billigt, några hundringar/månad eller så för salt, vatten, ström och eventuella tillsatser.
 19. Då är min mp40 skickad till webbutiken för reparation/utbyte. Lär väl ta några veckor.
 20. Karet blir "stabilare och stabilare" till och med algerna börjar minska på sanden. Undrar varför? Tog bort filtersockorna för flera månader sedan och har vid varje vecka spolat av filtermattan i kranvatten. Men sedan ett par veckor sköljer jag filtermattan i saltvatten i samband med vattenbytena. Jag har ökat den blå kanalen och minskat den vita kanalen på razorn och jag har börjat använda doserpump. Har dessutom matat mer frekvent de senaste veckorna. Kan något av detta ha påverkat eller är det bara tiden/slumpen som gör att det ser bättre ut?
 21. Då är reef-dosern installerad. Mg 1ml/dygn, Kh 5x1ml/dygn och Ca 5x1ml/dygn. Får väl ändra doserna om det visar sig vara fel. Verkar vara en bra pump, tyst och enkel att ställa in.
×
×
 • Create New...