Gå till innehåll

seglivade myter?


hagbard

Rekommenderade inlägg

ja lasse du har rätt ,det e mycket intressant med evolutionen ,,vissa saker som man tror är en fördel kan i slut änden bli en nackdel ,,typ vi gör allt för ta död på cyano med vissa medel men i slutändan skapar vi en super cyano som slår ut revet i verligheten helt..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Den sista meningen i Lasses inlägg förklarar varför vi bör ha en viss storlek på populationerna för att arten skall kunna överleva på sikt.

Utan en bredd på genmaterialet finns ingen möjlighet till nya genkombinationer som underlättar för arten att klara sig i en ändrad miljö.

För däggdjur brukar man räkna med minst 1000 djur i produktiv ålder. Men det gäller inte varg för den är så stor och farlig att där räcker det med mindre än 100 par.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För fisk som faktiskt tillhör de arter som mycket snabbt artbildas brukar man prata om 50 individer och fri blandning. Det har dock visat sig att små populationer driver på artbildningen väldigt kraftigt - mycket inavel ger många nya och konstiga genkombinationer. En art som har liten artbildning kännetecknas av en stor genpol som fortplantas fritt däremot.

Ta våra havsvandrande laxfiskar som ett exempel. den diversering som har skett mellan olika älvars populationer har skett under 10 000 år. Innan dess fanns inga floder här i Skandinavien men arten fanns. Isen drog sig tillbaka - floder bildades och några "idioter" inom laxpopulationen gick fel och upp i de nya vattendragen - små populationer som förökade sig. Laxen har dock den egenheten att majoriteten av de utvandrande fiskarna återvänder till den flod de är födda (eller vandrade ut ifrån) och vissa säger att de till och med leker på samma sträcka som sina föräldrar. Små lekpopulationer - genetisk drift och idag har vi helt olika "raser" inom arten - beroende på hemälv. Sen har ju människan spelat roll också genom att aktivt flytta. Nyköpingsåns laxbestånd är ett exempel på det och Göta Älvs nuvarande lite småväxta population är också ett resultat av detta - Ursprunget i Göta älv var väldigt storvuxet men kraftverken i Trollhättan tog bort mycket av lekområden - och man planterade ut lax från de Halländska åarna. Betydligt mer småväxt. Rester av den gamla populationen finns troligtvis dock kvar i några mindre åar

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...