Jump to content

Filippinerna dec-jan


Alessandro

Recommended Posts

Jag har varit en vecka i Moalboal som ligger på Cebu. Bästa dykningen och snorklingen jag har varit med om. Däremot är det dåligt med strand och party där. Stranden i Moalboal försvann i en storm för ett antal år sedan, det finns dock en schysst strand en kvart iväg ungefär.

När det gäller stora fiskar så hade jag tur och fick se valhaj vid ett dyk vid Pescador Island. Det tillhör dock inte vanligheterna.

Link to comment
Share on other sites

du ska få ett bra tips av mig, åk till Donsol, där fick jag se 4 st valhajar totalt 9 gånger.

man flyger till lagazpi. där finns även en riktigt cool vulkan som man kan bestiga på 2 dagar.

jag kan säga att mina dagar här va bland dom coolaste i mitt liv.

Link to comment
Share on other sites

Coron

I västra delen av landet ligger Palawan som helt klart är värt att åka till om du är ute efter snorkling/dykning. Längst i norr ligger Busuanga med det lilla samhället Coron. Stan i sig är inte mycket att se, finns inte någon direkt strand osv. Det du kan göra är att boka en liten båt (banca som det kallas för där) för "island hopping". Det var ett tag sen jag var där men man körde då till tre stopp på olika öar där man kunde snorkla. De brukar även fixa med lite mat som de lagar till under ett av stoppen. Det finns även riktigt häftiga vrak att dyka på. Tror det var ca 8-9 japanska vrak från andra världskriget som ligger inom en timmes båtfärd eller liknande. Allt från 180m långa skepp till fiskebåt och flygplan går att dyka på. Som övrig aktivitet finns även en sjö på en ö strax utanför Coron. Sjön har sötvatten men det läcker väl in lite salt så det är bräckvatten. Det finns ingen synlig växtlighet så man får en märklig känsla av månlandskap när man dyker/snorklar. Ganska märkligt djurliv också eftersom de har varit isolerade från omvärlden under så lång tid.

El Nido

Strax söder om Busuanga ligger El Nido. Ett stort marinreservat med riktigt fin snorkling (finns dyk också men har inte testat). Samma sak med samhället där, inget att se... Men hyr en moppe över en dag och åk runt norröver så kan du se fantastiska stränder som är helt folktomma.

Boracay

Är du ute efter party så är det Boracay som gäller, landets turistö nr 1. Där finns de flesta turistaktiviteterna du kan tänka dig. Jetski, parasailing, MTB, vindsurfing, kitesurfing (bästa tiden på året är Januari), vågpool för vågsurfing, stående våg för vågsurfing mm mm. Snorklingen kan vara hyffsad beroende på var man åker, dykningen är medioker förutom Yapak där man kan se haj, tonfisk och barracuda med lite tur. Var beredd på att det är mycket turister men alla jag känner som har varit där första gången tycker att det är fantastiskt. Jag själv håller mig gärna därifrån förutom om man är sugen på vind eller vågsporter.

Malapascua

I centrala Filippinerna ligger ön Malapascua. Inte lika stor som Boracay men fokus ligger på dykning och snorkling så det är mestadels dykcenter på ön. Ön är nog mest känd för sina rävhajar (Thresher sharks) men har riktigt trevliga dyk även i övrigt.

Siargao

Är du sugen på vågsurfing så är Siargao Island värt ett stopp. Finns över 25 breaks bara på den ön med det mest kända Cloud 9 som ska vara ett av världens bästa breaks. När jag var där senast för många år sedan så var det inte särskillt mycket turister utanför Cloud 9 så det är väldigt lugnt och avslappnat. Vi var bara fem personer på ett riktigt bra break så det var ingen hets och man fick många försök på sig att ta vågorna.

Bohol

Bohol är mest känt för sina kullar som under torrperioden blir bruna och därav har fått namnet Chocolate Hills. Även känt för de små aporna (Tarsier) som finns på ön. Ska ni dit så är det nog Panglao i sydvästra delen av Bohol som gäller där det finns dykcenter och snorkling.

Apo Island

En väldigt liten ö strax söder om Dumagete som har haft fantastiskt snorkling. Hörde något om att reservatet påverkades av en tyfon, har dock inte hört något om vilken omfattning det påverkades. Förutom mycket fisk och mjukkoraller finns möjlighet att se en stor variation av smådjur i form av räkor, nakensnäckor osv. Bland den bästa snorklingen jag har sett i landet.

Baler

Baler ligger på Luzons ostkust och det finns egentligen inte så mycket här. Lugnt och avslappnat men med enklare vågsurfing på sandbotten. Vill du se hur vågorna ser ut så är det bara att kolla på Apocalypse Now, det var här den spelades in och flygplatsen som byggdes enbart för filmen finns kvar, men är dock övergiven. Inte så stor idé kanske att åka hit enbart för Baler men om man ändå vill snurra runt på Luzon så kan det vara ett trevligt stopp.

Banaue

I centrala Luzon uppe i bergen ligger Banaue och är känt som jordens åttonde underverk (enligt filippinarna själva) med sina risterasser. Lite småjobbig bussresa hit men imponerande utsikt och finns några dagsutflykter för enklare vandring (tex till Bontoc). Väl här så kan man åka vidare till Sagada för mer risterasser, grottor och vattenfall. Något som är ganska unikt för Sagada är att de begraver sina döda i kistor på lodräta klippväggar vilket är både fascinerande och smått makabert...

Hoppas att det kan vara till hjälp. Jag har varit runt på fler ställen än de här men tänkte att det kan vara en bra start tillsammans med tidigare tips om det är första gången man är i landet.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...