Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Skulle vilja ha tips på lite anemoner och koraller som är färgglada o lätt skötta, viktigast för mig är nån anemon som clownfiskar gillar då jag ska ha såna, frugan vill ha fina färger. Karet är en 200 liters "kub" med 2x28w t5 marine rör+reflektorer samt 7000 l/h streamers. Streamer kan jag uppgradera om det skulle behövas mer flås, tycker det verkar lite småklent som det är nu, så blir nog 10000 l/h sen.

Tack på förhand.

Postat

Hej!

Det kan bli svårt att hålla anemoner under dessa förutsättningar då de ofta är ljuskrävande. 56 W är snålt tilltaget i saltvattensvärlden då många koraller ofta ställer ganska höga krav på belysning. Det finns dock flera koraller som brukar växa och må bra under lite mindre belysning, dessutom kan dessa utgöra utmärkta platser för clownfiskar att bosätta sig i. Om du är ny inom saltvattensvärlden skulle jag rekommendera sk. mjukkoraller att starta med. Här är en ganska bra lista på koraller som kräver lite mindre ljus, där flera kan fungera som hem för clownfiskar.

http://homeaquaria.com/11-easy-low-light-corals-beginners/

Nummer 1-6 är utmärka koraller som skulle fungera i ditt kar. (tänk dock på att nummer 1 (knappar) ofta är väldigt giftiga att hantera).

Postat

Jag har maxspect razor 60 w 16000 k i mitt 120 l. Akvariet är 58 cm högt. Jag har placerat ljus och cirkulationskrävande sten och mjukkoraller högt upp ca 20 cm under vattenytan, det fungerar hos mig. I sanden står skivanemoner, xenia och capnella. Mellannivån ephyllia, stjärnpolyp, sarcophyton, xenia, capnella. I mitt akvarium spelar cirkulationen stor roll för trivseln hos vissa koraller. T.ex pocilloporan och hysterixen trivs i högt flöde nära en en tunzepump a 2800 liter/h och här är ljuset intensivt. Korallerna växer mot flödet och detta ska justeras framöver. Skivanemonerna flyttar sig från områden med högt flöde och verkar trivas bäst rakt under tunzepumpen fast då på botten. Som du märker går det att kompensera ljus och flöde inom vissa gränser. Jag funderar på en maxspect razor 60 w 16000 k till och det för att kunna hålla flera olika koraller som kräver det lilla extra :) Samma gäller flödet. Jag är påväg mot ny inriktning gällande koraller och då ändras förutsättningarna gällande teknik och skötsel.

Färgglada koraller är ett ämne för sig. Mina är rosa, svagt lila, gröna eller orangea. Då är vi inne på näringsnivåer bland annat.

Mvh ante

  • 8 månader senare...
Postat

Hittade denna sida på nätet vad koraller behöver.

http://successfulreefkeeping.com/learn/about-corals/what-your-coral-needs/

Jag planerar tre kar med tre olika förutsättningar. Bla olika ljusstyrkor.

Funderar på vad ljusstyrkan räknas som lågt till starkt i den 5 tradiga skalan i PAR. Jag kommer mäta med Stigs ljusmätare och planera därefter.

Funderar även på vad som räknas lågt och högt när det gäller cirkulation.

Postat

Finns en kolumn som jag tycker de har missat i listan på korallerna.

http://successfulreefkeeping.com/learn/about-corals/what-your-coral-needs/

Giftighet. Bla koraller som de menar lämpar sig för nybörjare skulle jag aldrig våga sätta in i min 9-åriga grabbs rum smiley24.gif. Kommer undvika dem över huvud taget.

Är det någon på forumet som har bra kunskap och skulle kunna åta sig uppdatera listan med varningar likt svampguidens tre gradering.

Typ: Giftig men relativt ofarlig (!), Giftig var försiktig (†), Giftig som f_n (†)

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...